Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η πρωτότυπη χρήση του βουβαλίσιου γάλακτος στη Λιβαδιά Σερρών

http://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2018/01/nerovounaloi-serres-zimarika-696x435.jpg
Δύο αδέλφια, ο Χρήστος και η Γεωργία Ανδρεάδη, επενδύουν στην καινοτομία




Τον ιδιαίτερο και ξεχασμένο, από πολλούς, κλάδο της βουβαλοτροφίας επέλεξαν πριν από 14 χρόνια δύο αδέλφια από τη Λιβαδιά Σερρών. Ο Χρήστος και η Γεωργία Ανδρεάδη, εκτός από την εκτροφή νεροβούβαλων, επέλεξαν να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους, χρησιμοποιώντας το βουβαλίσιο γάλα, όχι για την παρασκευή γαλακτοκομικών, όπως θα πίστευε κανείς, αλλά για αυτήν των ζυμαρικών. Ο Χρήστος έχει αναλάβει την εκτροφή νεροβούβαλων και η Γεωργία τη δημιουργία των ζυμαρικών.
«Η αρχική μας δουλειά ήταν η καπνοπαραγωγή. Όταν σταμάτησαν τα καπνά, τότε αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα με τη βουβαλοτροφία το 2003», αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Χρήστος Ανδρεάδης, ο οποίος ξεκίνησε την εκτροφή των νεροβούβαλων στην ηλικία των 23 μαζί με τον πατέρα του και σήμερα έχουν καταφέρει να εκτρέφουν 300 ζώα στη Λιβαδιά Σερρών. «Ο νεροβούβαλος ήταν και είναι ένα ιδιαίτερο ζώο και είδαμε ότι η εκμετάλλευση του κρέατος και του γάλακτος είχε προοπτικές. Αφού κάναμε έρευνα αγοράς για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η εκτροφή αυτή, ξεκινήσαμε».

Εκτροφή και αγορά

Οι νεροβούβαλοι θεωρούνται σκληραγωγημένα και ανθεκτικά ζώα, τα οποία μπορούν να εξοικειωθούν πλήρως με το περιβάλλον και η εκτροφή τους ενδείκνυται σε παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές. Επίσης, από πολλούς θεωρείται μία εκτροφή χαμηλού κόστους, καθώς τα ζώα αυτά αρρωσταίνουν σπάνια και για τον λόγο αυτόν το κόστος των φαρμάκων και του κτηνιάτρου είναι πολύ μικρό, ενώ, όσον αφορά τη διατροφή τους, τα βουβάλια εμφανίζουν μικρότερες ανάγκες για συγκομιζόμενες ζωοτροφές σε σχέση με τις αγελάδες. Παρ’ όλα αυτά, στα αρνητικά τους μπορεί να καταλογιστεί το μειωμένο σε ποσότητα γάλα που παράγουν σε σχέση με τις αγελάδες.
Διαβάστε ακόμη: Επιλέξιμη φυλή και επιδοτούμενη εκτροφή ο ελληνικός νεροβούβαλος
Ο Χρήστος τονίζει πως, παρά τη μειωμένη ποσότητα, το βουβαλίσιο γάλα, όπως και το κρέας, είναι ανώτερο τόσο ποιοτικά όσο και σε γεύση. «Το βουβαλίσιο γάλα έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου από τα άλλα είδη γάλακτος, ενώ είναι ιδανικό για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλότερα σε αυτό το είδος γάλακτος. Το βουβαλίσιο κρέας έχει το λιγότερο άπαχο κρέας, ενώ έχει πολύ σίδηρο».
Παρά τα οφέλη αυτά, ο Χρήστος αναφέρει πως το καταναλωτικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με τα βουβαλίσια προϊόντα. «Η δυναμική της αγοράς για τη βουβαλοτροφία είναι μεγάλη, απλώς ο κόσμος στην Ελλάδα δεν το ξέρει και δεν γνωρίζει τη δυνατότητα των χαρακτηριστικών του βουβαλίσιου κρέατος και του γάλακτος. Είναι άγνωστο ζώο και θέλει μεγαλύτερη προβολή». Από τη μεριά του, ο 36χρονος βουβαλοτρόφος συμμετέχει σε όσα περισσότερα φεστιβάλ μπορεί για να κάνει γνωστά τα προϊόντα του. Επίσης, προωθεί τόσο το κρέας όσο και το γάλα σε τοπικά καταστήματα, ενώ είναι μέλος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, όπου σε λίγο καιρό θα προωθεί το γάλα του και μέσω του συνεταιρισμού.

Εργαστήριο ζυμαρικών

Όταν η οικογένεια Ανδρεάδη αποφάσισε να ασχοληθεί με τη βουβαλοτροφία, ήθελε να επενδύσει παράλληλα και σε κάτι καινοτόμο, που θα τους διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους. Πήραν, λοιπόν, την απόφαση να χρησιμοποιήσουν το βουβαλίσιο γάλα δικιάς τους παραγωγής για τη δημιουργία ζυμαρικών, τα οποία παρασκευάζουν και τυποποιούν στο δικό τους εργαστήριο. Τη δημιουργική αυτή δουλειά έχει αναλάβει η κόρη της οικογένειας, Γεωργία Ανδρεάδη, μαζί με τον άντρα της, στα Άνω Πορόια Σερρών, εδώ και δέκα χρόνια. «Όταν σταμάτησαν τα καπνά, ψάχναμε να δούμε τι θα κάνουμε. Τελείως τυχαία, ο πατέρας μου, μου είπε να χρησιμοποιήσουμε το βουβαλίσιο γάλα, ώστε να βγει κάτι διαφορετικό, να μην είναι όπως όλα τα άλλα ζυμαρικά που κυκλοφορούν και έτσι ξεκινήσαμε. Μετατρέψαμε τις καπναποθήκες σε εργαστήριο, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για την παστερίωση, την παρασκευή και την τυποποίηση των ζυμαρικών, τα οποία ψήνονται για δώδεκα ώρες στον φούρνο και έπειτα τα συσκευάζουμε με την ετικέτα ‘‘Παραδοσιακά ζυμαρικά Άνω Ποροΐων’’», αναφέρει η Γεωργία στην «ΥΧ».

Προϊόντα

Τα προϊόντα της οικογένειας προωθούνται τόσο σε καταστήματα στην Αθήνα μέσω εμπόρων όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα με απευθείας παραγγελία από το εργαστήριο. Η Γεωργία τονίζει πως το δύσκολο κομμάτι είναι να σε μάθει ο κόσμος. «Επενδύσαμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Συμμετέχουμε σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορούμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις. Η σημαντικότερη, όμως, προώθηση γίνεται από στόμα σε στόμα. Όταν κάποιος δοκιμάσει ένα προϊόν και μείνει ευχαριστημένος, θα το πει και σε άλλους».
Σύμφωνα με τη Γεωργία, τα ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα στην ποιότητα και στη γεύση. «Το βουβαλίσιο γάλα είναι γλυκό και χρησιμοποιείται, κυρίως, στη ζαχαροπλαστική και εκτός από αυτό είναι ότι έχει 58% περισσότερο ασβέστιο, έχει πάρα πολύ καλά συστατικά, αλλά προσέχουμε και εμείς όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, όπως το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αβγά για να βγει ένα πολύ καλό προϊόν».
Τέλος, το εργαστήριο διαθέτει, πλέον, 20 κωδικούς, όταν τον πρώτο χρόνο είχαν ξεκινήσει με έξι. «Κάθε χρόνο βλέπαμε τι ζήτηση υπήρχε και έτσι δημιουργούσαμε τα καινούργια προϊόντα», καταλήγει η Γεωργία.
Οι νεροβούβαλοι θεωρούνται σκληραγωγημένα και ανθεκτικά ζώα, τα οποία μπορούν να εξοικειωθούν πλήρως με το περιβάλλον και η εκτροφή τους ενδείκνυται σε παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου