Σε επιστολή που απέστειλε στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος της ΕΦΧΕ, Ηλίας Κοτόπουλος αναφέρεται στα διαρκή προβλήματα που υφίσταται ο κλάδος και το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή για το ελληνικό γιαούρτι. Ολόκληρη η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΦΧΕ αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή και την έναρξη της έκθεσης AGROTICA αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε (μετά από μία μακρά περίοδο αναμονής και υπομονής) από το ΥπΑΑΤ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, να μας δείξει έμπρακτα ότι ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας υφίσταται και αξίζει να ασχοληθεί έστω και ελάχιστα μαζί του. Και το λέμε αυτό διότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του είδαμε:
Α) Την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, βάσει του οποίου, το ελληνικό (;) γιαούρτι μπορεί πλέον να παρασκευάζεται όχι από ελληνικό φρέσκο γάλα (όπως ισχύει για οποιοδήποτε γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, οποιασδήποτε προέλευσης). Καταλαβαίνει ο καθένας τις συνέπειες για την εγχώρια παραγωγή.
Β) Την υπουργική απόφαση, που έστειλε στις Βρυξέλλες για έγκριση, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός του ΥπΑΑΤ, Μάρκος Μπόλαρης, βάσει της οποίας, θα ήταν υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας αρμεγής και επεξεργασίας στις συσκευασίες κάθε γαλακτοκομικού προϊόντος, να εγκρίνεται από τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο του 2016, στη συνέχεια να στρογγυλοποιείται, και με μεγάλη καθυστέρηση να ψηφίζεται τελικά από τη Βουλή, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί ακόμα (έστω και στην τελική της μορφή) σε ισχύ.
Γ) Την ΕΦΧΕ, η οποία είναι η μοναδική επιστημονική οργάνωση κτηνοτρόφων στην Ελλάδα που έχει αναγνωριστεί (για το επιστημονικό της έργο) ως φορέας της φυλής τόσο από το ΥπΑΑΤ όσο και από την Ευρωπαϊκή αλλά και την Παγκόσμια Οργάνωση Holstein, να μένει χωρίς χρηματοδότηση επί 2 έτη, εξαιτίας της αντιεπιστημονικής αντίληψης κάποιων απίθανων υπαλλήλων του ΥπΑΑΤ. Οφείλουμε βέβαια εδώ, να ευχαριστήσουμε εκείνους τους υπαλλήλους του ΥπΑΑΤ, που αντιλήφθηκαν τα τεκταινόμενα και έδωσαν λύση με την παρέμβασή τους.
Το ελληνικό γιαούρτι θα μπορούσε να μετατραπεί στο βαρύ πυροβολικό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών. Το πώς το αντιλαμβάνονται αυτό είναι δικό τους θέμα και θα το δούμε στην πορεία.
Το ΥπΑΑΤ δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι, προκειμένου να τεθεί υπό τον χαρακτηρισμό «ΠΟΠ» . Ομάδα στην οποία δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε. Ποιό ελληνικό γιαούρτι όμως να γίνει ΠΟΠ; Αυτό που αφελληνίστηκε και μπορεί πλέον να παρασκευάζεται από οποιοδήποτε γάλα; Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η άμεση αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών;
Σκέψεις και προτάσεις, πρακτικές (π.χ. ξεχωριστό ράφι για τα ελληνικά προϊόντα στα markets) και επιστημονικές (π.χ. για τη συνεχή βελτίωση του γενετικού δυναμικού μας) υπάρχουν και θα ακουστούν στην ημερίδα που θα γίνει υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ, όπως μας υποσχέθηκε ο κ. υπουργός, στα μέσα Μαρτίου, στην Θεσσαλονίκη. Και φυσικά θα τις ακούσει και ο ίδιος, διότι, όπως μας υποσχέθηκε, θα είναι παρών.
Είναι γεγονός ότι πολλοί περιστοιχίζουν τον κ. υπουργό (όπως και κάθε υπουργό) αλλά λίγοι, όσοι έχουν πραγματική σχέση με την παραγωγή και διάθεση για πρόοδο. Οι υπόλοιποι είναι κόλακες με ατομικές βλέψεις. Η κριτική, όσο σκληρή και αν είναι, όταν είναι καλοπροαίρετη και απευθύνεται σε ανοιχτά αυτιά επιφέρει πρόοδο. Οι κόλακες μόνο οπισθοδρόμηση».
agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου