Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Σε τροχιά επαναπρόσληψης οι απολυμένοι της πρώην ΒΦΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε τροχιά επαναπρόσληψης οι απολυμένοι της πρώην ΒΦΛ
Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν πλέον για την επαναπρόσληψη των περίπου 180 απολυμένων της πρώην ΒΦΛ (νυν Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ), 



... που θα επαναφέρει τη λιπασματοβιομηχανία σε τροχιά εργασιακής ειρήνης και κατ’ επέκταση και σε λειτουργική ομαλότητα, έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσης, με εντάσεις κι αντεγκλήσεις, που διήρκεσε τουλάχιστον 18 μήνες και δίχασε ακόμη και την τοπική κοινωνία της Καβάλας.
Το πλέον ουσιαστικό βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώθηκε ανήμερα των Θεοφανίων, όταν και οι τελευταίοι από τους 180 απολυμένους, αφού ξεπεράστηκαν κάποια απρόοπτα εμπόδια της ύστατης στιγμής, πέρασαν το κατώφλι της βιομηχανίας κι υπέγραψαν το ιδιωτικό συμφωνητικό, που προβλέπεται από την τριμερή της 22ας Δεκεμβρίου του 2017, στο υπουργείο Εργασίας, με την οποία άνοιξε η πόρτα για την επιστροφή τους στα πόστα που είχαν πριν χάσουν τη δουλειά τους.
«Θα πρέπει, τώρα, μέχρι τις 22 Ιανουαρίου να έχουμε επανακάμψει στις θέσεις που είχαμε πριν από τις απολύσεις μας», επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης, προσθέτοντας πως το σημαντικό εφεξής είναι «να εφαρμοστούν και στην πράξη, όσα συμφωνήθηκαν στη διάρκεια της τριμερούς υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη. Για εμάς, αλλά και για την επιχείρηση, ξεκινά μια καινούρια ημέρα και σε ό,τι μας αφορά θα δώσουμε όλη μας την ενέργεια και τη δημιουργικότητα, για να πάει το βιομηχανικό συγκρότημα μπροστά και να ξανακερδίσει τη θέση που του αξίζει στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια».
Προς το παρόν, πάντως, το περιεχόμενο της τριμερούς συμφωνίας τηρείται κανονικά και όπως μας είπε ο κ. Βογιατζίδης ο κάθε απολυμένος, μετά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, έλαβε εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ και αναμένεται να λάβει άλλα 1.000 ευρώ στις 15 Ιανουαρίου, συν 1.000 ευρώ στο τέλος του μήνα, μαζί με το μισθό Ιανουαρίου. Όσο για τα υπόλοιπα οφειλόμενα, καθώς οι απαιτήσεις κυμαίνονται από 15 έως και 19 μισθούς (σ. σ. οι απολύσεις δεν έγιναν ταυτόχρονα και το ύψος των μισθών διέφερε από περίπτωση σε περίπτωση), αυτά θα αποδοθούν σε έντεκα μηνιαίες δόσεις, με πρώτη στο τέλος Φεβρουαρίου και τελευταία στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο τρόπος επιστροφής των 180 απολυμένων έχει και σκιές, αφού η επαναπρόσληψή τους θα γίνει με τους μειωμένους έως και 40% σε κάποιες περιπτώσεις, μισθούς, που τους είχαν ανακοινωθεί πριν η μετωπική σύγκρουση με τη διοίκηση τους οδηγήσει εκτός εργασίας από το βιομηχανικό συγκρότημα.
Ικανοποίηση για την αίσια έκβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, εν τω μεταξύ, η νομαρχιακή επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με ανακοίνωσή της την απόλυτη ικανοποίηση της για την αίσια έκβαση που είχε ο αγώνας τον 180 απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.). Συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως στο διάστημα των περίπου 18 μηνών που διήρκησε ο αγώνας των απολυμένων «ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, από την πρώτη μέρα στάθηκε στο πλάι τους. Ακόμα και σε στιγμές έντασης (όπως η κατάληψη των γραφείων του κόμματος) δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσαμε να μην συμπαρασταθούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Σε όλα τα επίπεδα (τοπική οργάνωση, βουλευτές, κυβέρνηση) τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Πολλά από αυτά απροσπέλαστα. Ακόμα και τις φορές που νιώθαμε “λίγοι” απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα της καθημερινότητας που αντιμετώπιζαν οι αγωνιστές, δείχναμε πίστη πως η δικαίωση τους θα έρθει. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Το θέμα των απολυμένων έμπαινε πάντα πρώτο στην ατζέντα μας». Τονίζεται ακόμη ότι «καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα, έπαιξαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, ο γ.γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η αναφορά του οποίου στο θέμα της ΒΦΛ από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, ήταν κομβική. Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης ήταν καθαρή και ειλικρινής. Δεν ήταν το ίδιο καθαρή η θέση της τοπικής ΝΔ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε μία αόριστη θέση περί εργασιακής ειρήνης και συμφιλίωσης, χωρίς να απαντά στα σημαντικά ερωτήματα που προέκυπταν από τις νέες συνθήκες. Πρώην και νυν βουλευτές και υπουργοί ένιωθαν αμηχανία απέναντι στο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Δεν δέχτηκαν ποτέ πως η στάση της εργοδοσίας κρατούσε όμηρους τους 180 παρανόμως απολυμένους. Δεν μίλησαν ποτέ ενάντια στην εργοδοσία. Αποκορύφωμα της στάσης τους, η άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έστησε τους αγωνιστές κατά την επίσκεψη του στην Καβάλα».
Η Νομαρχιακής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ολοκληρώνει την ανακοίνωσή της σημειώνοντας πως «ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους με όρους που κέρδισαν μέσα από τον πολύμηνο αγώνα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μέσα στο εργοστάσιο, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να συνεχίσει να είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας και της νομιμότητας, ενώ η διαδικασία της εξυγίανσης πρέπει να προχωρήσει καθώς είναι προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και της τοπικής κοινωνίας. Η νίκη των εργαζομένων επιβεβαιώνει πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Το χαμόγελο επέστρεψε στα πρόσωπα τους κι η πολύμηνη μάχη τους έδωσε το παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους για τους μελλοντικούς τους αγώνες».

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου