Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Προβλήματα στην Κερκίνη με Βουλγαρία – FYROM από φερτά υλικά και πλαστικά μπουκάλια

Αρμονική συγχορδία αγροδιατροφής και οικοτουρισμού
http://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2018/01/provlimata-stin-Kerkini-me-Bulgaria-Fyrom-apo-ferta-ylika-kai-plastika-mpoukalia-696x464.jpg
Νεροβούβαλοι, νεροχελώνες και η ορνιθοπανίδα της τεχνητής λίµνης Κερκίνης Σερρών, σε αγαστή συνεργασία κράτους-ιδιωτών, 



... συνθέτουν ένα πραγµατικό περιβαλλοντικό κόσµηµα για ολοκληρωµένο σύστηµα δράσεων, που δίνει τονωτική ένεση στην τοπική οικονοµία και δηµιουργεί συνθήκες αειφορίας. Ωστόσο, διερευνάται κατά πόσο είναι δυνατή η αύξηση σε ζωικό κεφάλαιο των εκτροφών βουβάλων, διότι, όπως ειπώθηκε στη Βουλή, οι πόροι της λίµνης δεν είναι ανεξάντλητοι.
Τα στοιχεία για την Κερκίνη, η οποία είναι µια τεχνητή µετεξέλιξη της λίµνης Αχινού, κατατέθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής της Βουλής, υπό την προεδρία της Κατερίνας Ιγγλέζη. 
Η λίµνη δηµιουργήθηκε το 1932 κατά µήκος του Στρυµόνα και έσωσε τους Σερραίους από την ελονοσία. Διαδραµατίζει σπουδαίο ρόλο στην άρδευση των χωραφιών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έχει ανατεθεί σε λιβαδοπόνους ερευνητές να δουν τη φέρουσα ικανότητά της, ως προς την εκτροφή του ελληνικού νεροβούβαλου. 
Οι κεφαλές ζώων είναι πάνω από 3.000, κυρίως στο βόρειο τµήµα. Υπάρχει διαρκώς αυξανόµενη ζήτηση για τα συγκεκριµένα ζωικά προϊόντα, αλλά εκφράζονται φόβοι και επιφυλάξεις για τυχόν υπερβόσκηση. 
«Κάνουµε περιφράξεις, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να αποκλείσουµε τη βόσκηση στην περιοχή από τα βουβάλια και τα άλλα ζώα, κάτι που θα δηµιουργούσε άλλου είδους προβλήµατα», ανέφερε, µεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Ναζηρίδης, γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης.

http://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2018/01/shutterstock_163946444-20170306-102359.jpg

Προστατευόµενος υγροβιότοπος διεθνούς σηµασίας
Η Κερκίνη είναι από τους δέκα υγρότοπους διεθνούς σηµασίας, προστατευόµενος από τη Συνθήκη Ραµσάρ, από τις 196 σηµαντικότερες περιοχές για τα πουλιά και περιοχή ειδικής προστασίας. Το λιµναίο οικοσύστηµα περιέχει πάνω από 1.300 είδη φυτών και πάνω από 410 είδη πουλιών και 4.500 διαφορετικά είδη εντόµων, εκ των οποίων 44 βρέθηκαν για πρώτη φορά στον κόσµο. 
Η διαχείρισή του αποτελεί παράδειγµα προς µίµηση, καθώς συνδυάζει δράσεις οικοτουρισµού, που φέρνουν χρήµατα ακόµη και τους χειµερινούς µήνες.
Τα προβλήµατα µείωσης του πληθυσµού των γριβαδιών, που έχουν και την καλύτερη εµπορική τιµή από τα λιµναία ψάρια, έχουν περιοριστεί. Γίνεται, δε, καλύτερος έλεγχος για λαθραλιεία και λαθροθηρία, σε συνεργασία µε ψαράδες και κυνηγούς. 
Η λίµνη συντελεί στην αγροτική ανάπτυξη του τρίτου µεγαλύτερου κάµπου της χώρας, αλλά αντιµετωπίζει προβλήµατα είτε στη ροή είτε λόγω φερτών υλικών από τους Βαλκάνιους γείτονές µας, κυρίως από τη Βουλγαρία και λιγότερο από τη FYROM. Το διαρκές ανεβοκατέβασµα της στάθµης του νερού έχει ως αποτέλεσµα να έχουν εξαφανιστεί καλαµιώνες και νούφαρα και δηµιουργεί προβλήµατα στη βόσκηση των ζώων και τις αρδευόµενες εκτάσεις. Δυο χρονιές πληµµύρισαν χωράφια και υπήρξαν καταστροφές σε 40.000 στρέµµατα στις εκβολές του κάτω ρου του Στρυµόνα. 
Η ροή των υδάτων έχει µεγάλη σηµασία και για τους εκτροφείς του βούβαλου, που πληρώνουν σηµαντικό κόστος για ζωοτροφές, διότι τα λιβάδια µειώνονται αισθητά ανάλογα µε την εποχή, όποτε η στάθµη της λίµνης ανεβαίνει. Στις αρχές του 2000, ο αριθµός των επισκεπτών ήταν κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες, ενώ τώρα υπάρχει τουρισµός ακόµη και τον χειµώνα και αυξάνονται οι ξενοδοχειακές µονάδες και οι αγροτουριστικές δραστηριότητες.
Ο ορνιθοτουρισµός είναι από τις σηµαντικότερες δραστηριότητες, που οργανώθηκε µέσω της κατασκευής παρατηρητηρίων και µε ώθηση στη φωτογραφική αποτύπωση των πουλιών σε περιοδικά, από φωτογράφους άγριας πανίδας, υψηλού κύρους. Η παρατήρηση της ορνιθοπανίδας είναι από τις πιο επικερδείς οικονοµικές δραστηριότητες και υπάρχουν τουλάχιστον 60-70 γραφεία, που ασχολούνται µόνο µε αυτό το είδος τουρισµού στη Βρετανία. Για αυτόν τον σκοπό, διοργανώνεται ξενάγηση, βαρκάδα και ιππασία στη λίµνη.

Αγροβιοµηχανία µε πράσινο αποτύπωµα
Προσαρµογές στο θέµα των αποβλήτων φέρνει το 2018 για αγρότες, κτηνοτρόφους και αγροβιοµηχανία, κατόπιν γραπτών ερωτήσεων στη Βουλή, που κατέθεσαν ο τοµεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δηµαράς, και ο αναπληρωτής τοµεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος. Το νοµοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες περνάει την Τρίτη 9/1 από την Ολοµέλεια της Βουλής. 
Η κυβερνητική πολιτική, µε ενιαία στρατηγική έως το 2020, κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Μείωση γεωργο-κτηνοτροφικών αποβλήτων, ανακύκλωση στην πηγή, αυτοπαραγωγή ενέργειας. Φιλόδοξοι στόχοι έως το 2020 για δραστική µείωση πλαστικών σακουλών, χωριστή διαλογή και µείωση των ανακυκλώσιµων βιοαποβλήτων σε πρώτη φάση κατά 40% έως 50%, ανακύκλωση σε γυαλί, χαρτί/χαρτόνι, µέταλλο και πλαστικό κατά 65%.
Εποµένως, και η αγροβιοµηχανία πρέπει να προσαρµόσει συσκευασίες και υλικά που χρησιµοποιεί κατά τη µεταποιητική διαδικασία. Ήδη, έχει ξεκινήσει η εφαρµογή της νοµοθεσίας 4496/2017, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να στελεχωθεί ο Εθνικός Οργανισµός Ανακύκλωσης (ΕΟΑν) µέσω ΑΣΕΠ.

Κυψελο-φορτηγά για ετεροεπαγγελµατίες µελισσοκόµους ζητά η ΝΔ
Χορήγηση άδειας κυκλοφορίας Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης σε µη κατά κύριο επάγγελµα µελισσοκόµους, ζητά µε επίκαιρη ερώτησή του προς το υπουργείο Μεταφορών ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης. 
Υποστηρίζει πως η διάταξη του άρθρου 30 του νόµου 4441/2016 είναι περιοριστική για ετεροεπαγγελµατίες µελισσοκόµους, διότι τα οχήµατα για µεταφορά κυψελών έχουν συγκεκριµένες διαστάσεις, περίπου 3.500 κ.ε. προκειµένου να συµπεριλάβουν καρότσα µε θόλους, ώστε να µεταφέρονται µε ασφάλεια τα µελισσοσµήνη.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου