Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ραντεβού Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με Αποστόλου στις 5 Φεβρουαρίου

http://www.agro24.gr/sites/default/files/styles/466x212/public/field/image/mpoutas_papakonstantinou_thessaloniki.jpg?itok=GX-HBeZP&c=633e73f7f644fdcfc0e6502623951931
Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία της  Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων  θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, στην Αθήνα.




Η έκβαση της συνάντησης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχιση ή μη των μπλόκων, που έχουν στηθεί σε δρόμους της χώρας.
Η συνάντηση με τον Βαγγέλη Αποστόλου έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί στο υπουργείο, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, διοργανώνουν συλλαλητήριο, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου  με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Όπως επισήμαναν μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, στόχος του συλλαλητηρίου είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να δηλώσουν «βροντερά παρόντες» και «σε ετοιμότητα», προκειμένου να «ανακόψουν τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, της ΕΕ και των μνημονίων, για αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και συγκέντρωση στα χέρια λίγων όλης της γης και του πλούτου που παράγει».
Το συλλαλητήριο, που θα αναπτυχθεί σε πορεία διαμαρτυρίας επί της οδού Εγνατίας με τελική κατεύθυνση το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιείται η 27η Agrotica, θα πλαισιώνεται από αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, μετά το «ραντεβού» με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη Δευτέρα, η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στα 18 αγροτικά μπλόκα, που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα, θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης και στη συνέχεια, μέσα από γενικές συνελεύσεις στα κατά τόπους σημεία, θα καθοριστεί η επόμενή τους κίνηση.
Τι είπαν τα μέλη της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Ο Βαγγέλης Μπούτας, παρουσιάζοντας τα οξυμένα προβλήματα και τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκε στην αδυναμία της να συνεχίσει να καλλιεργεί, σε συνδυασμό με την απειλή των κατασχέσεων. «Πολλοί συνάδελφοί μας εγκαταλείπουν. Με την απελευθέρωση των κατασχέσεων από την 1η Μάη, θα πάρει η μπάλα τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα. Εαν ξεκινήσουν αυτές οι κατασχέσεις, δεν θα έχουν σταματημό και δεν θα μπορεί να σταθεί κανένας αγρότης πλέον να συνεχίσει να καλλιεργεί», είπε χαρακτηριστικά.
Παρουσιάζοντας το σύνολο των αιτημάτων που αφορούν στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εμείς απαιτούμε να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης, να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, συν 3.000 για κάθε παιδί και από εκεί και πάνω ολοκληρωτική φορολόγηση. Με το κόλπο που έκανε η κυβέρνηση, έχουμε τριπλασιασμό στην κατώτερη κλίμακα του ΕΦΚΑ σε σχέση με αυτό που πληρώνανε οι αγρότες για τον ΟΓΑ πριν. (...) Επίσης, παλεύουμε το ακατάσχετο να είναι 1.250 ευρώ επί 12 μήνες, δεδομένου ότι οι αγρότες πληρώνονται μόνο 2 ή 3 φορές το χρόνο. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις που γίνονται σε λογαριασμούς. Ηδη μπλοκάρουν και έχουν κατασχέσει λογαριασμούς αγροτών, είτε από χρήματα που μπήκαν από ενισχύσεις, είτε και από προϊόντα που πουλήθηκαν, έναντι χρεών στην εφορία ή και στον ΕΦΚΑ».
Για τον ΕΛΓΑ, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι «η κοροϊδία πάει σύννεφο. Εδώ και περίπου 5 χρόνια, όχι μόνο όσο είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλοι μας έλεγαν ότι "έχετε δίκιο, ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός που με βάση τον κανονισμό και το νόμο ουσιαστικά δεν δίνει αποζημιώσεις και πρέπει να αλλάξει". Αλλά όταν μιλάνε για αλλαγές, και η σημερινή κυβέρνηση, μιλάνε για αλλαγές προς το χειρότερο, σε βάρος των αγροτών. Π.χ. τι θέλεις, αποζημίωση για την πλημμύρα; Πρέπει να πληρώσεις ξεχωριστά γι' αυτό το αίτιο. Θέλεις να σε καλύψω για τη βροχή; Πρέπει να πληρώσεις ξεχωριστά γι' αυτό το αίτιο, ξεχωριστά για το πράσινο σκουλήκι κ.λπ. Αυτό δηλώνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ και η ηγεσία του υπουργείου».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές, ανέφερε: «Εχουμε τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και έχουμε και τις ανοιχτές τιμές, δηλαδή πλέον ο αγρότης δεν πουλάει, παραδίδει το προϊόν και ο βιομήχανος, ο επιχειρηματίας, είτε είναι στο ροδάκινο, είτε είναι στο βαμβάκι, είτε στο καλαμπόκι, μετά από 4 - 5 μήνες δίνει όποια τιμή θέλει. Και αυτό η ηγεσία του υπουργείου, η κυβέρνηση λένε ότι το ρυθμίζει η αγορά. Δηλαδή οι δέκα εκκοκκιστές ρυθμίζουν πόσο θα έχει το βαμβάκι, οι δέκα έμποροι πόσο θα έχει το ροδάκινο, και πάει λέγοντας. Αρα, λοιπόν, οι βιομήχανοι οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια αύξησαν τα κέρδη τους κατά 57%, είναι οι κυρίαρχοι και αλωνίζουν, εκβιάζοντας τον παραγωγό που δεν μπορεί να αποθηκεύσει το προϊόν, που δεν μπορεί να βρει άλλη αγορά να το δώσει και είναι αναγκασμένος να υποκύψει. Γι' αυτό απαιτούμε εγγυημένες τιμές και αυτό τους πονάει, γιατί χτυπάει την καρδιά του καπιταλισμού. Οταν ακούνε εγγυημένες τιμές, σηκώνεται η τρίχα τους και των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Εμείς επιμένουμε ότι είναι δίκαιο να ξέρει ο παραγωγός ότι έχει την κατώτερη τιμή στη συγκεκριμένη ποιότητα για να μπορεί να προγραμματίσει και να μπορεί να ζήσει».
«Εχουμε απέναντί μας, αντίπαλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές αγρότες, την κυβέρνηση και την πολιτική της, όσους στηρίζουν αυτήν την πολιτική και την ΚΑΠ, που είναι όχημα για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Εχουμε αντίπαλους τις τράπεζες και τους βιομήχανους, που μας παίρνουν τσάμπα τη σοδειά», τόνισε ο Β. Μπούτας.
Απαντώντας σε όσους παρουσιάζουν τα αιτήματα των αγροτών ως μαξιμαλιστικά, είπε: «Είναι αιτήματα που αφορούν τη ζωή, την επιβίωσή μας. Για την πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των βιομηχάνων είναι μαξιμαλιστικά. Δηλαδή, πόσο μαξιμαλιστικό είναι να μου παίρνει τη σοδειά και να μην ξέρω πόσο την αγοράζει; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνουν; Είναι μαξιμαλισμός να παλεύεις να ικανοποιήσεις τις ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, όταν οι βιομήχανοι στα 7 τελευταία χρόνια αύξησαν τα κέρδη τους 57%. Μαξιμαλιστικό βαφτίζουν ό,τι θίγει το μεγάλο κεφάλαιο, ό,τι θίγει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ό,τι θίγει τα μνημόνια».
Ο Β. Μπούτας κάλεσε τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία να δώσουν μαζί τη μάχη ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να καταλάβουν ποιοι είναι οι αντίπαλοι, να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να την αλλάξουν προς όφελός τους.
Επιπλέον, χαρακτήρισε επιτυχημένες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα δυναμώσει, θα μεγαλώσει και θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη λεγόμενη «Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας», που οργανώνει δικό της συλλαλητήριο σήμερα στην «Agrotica», υπογράμμισε ότι δεν εκπροσωπούν καμία αγροτική οργάνωση, δεν έχουν παρουσιάσει κανένα υπόμνημα με αιτήματα, παρά μόνο μιλάνε γενικά για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και ζημιές. Εξυπηρετούν συμφέροντα, αλλά όχι τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Προσθέτοντας στα παραπάνω, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «οι μεγαλοαγρότες, οι μεγαλοεπιδοτούμενοι αγρότες, θεώρησαν σκόπιμο φέτος να βάλουν απέναντί τους το 80-90% των Ελλήνων αγροτών, που είμαστε μικρομεσαίοι και παλεύουμε για την επιβίωση, παλεύουμε να σταθούμε και στις εκμεταλλεύσεις μας και στις οικογένειές μας. Θεωρούν σκόπιμο να φύγουμε από τη μέση για να μπορέσουν αυτοί να αυγατίσουν τις περιουσίες τους και τον πλούτο τους». Αναφέρθηκε ακόμη στην αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει διαρκώς νέα βάρη στους αγρότες, τονίζοντας: «Κάποιοι όλο αυτό το βαφτίζουν "αναπτυξιακή πολιτική" και καλλιεργούν προς τον κόσμο την ελπίδα ότι αφού τελειώσουμε με τα μνημόνια και τις "αξιολογήσεις", ίσως τα πράγματα να αλλάξουν. Εμείς θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν τώρα».
Η Διαμαντούλα Κρητικού ανέφερε ότι «με τις κινητοποιήσεις του 2016 δημιουργήσαμε το αγροτικό κίνημα που όλο αυτόν τον καιρό δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Την ίδια ώρα, η επίθεση κλιμακώνεται και τα προβλήματα οξύνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Ως Ελληνίδα αγρότισσα έχω υποχρέωση στον εαυτό μου, σε όλες τις αγρότισσες της υπαίθρου και στα παιδιά μας, να μην υποχωρήσω. Είμαστε εδώ και στέλνουμε μήνυμα ότι θα γιγαντώσουμε τη φωνή μας. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε». Επίσης, αναφέρθηκε στην επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα για δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στατιστικά βρίσκονται στην ύπαιθρο.
Ο Χρήστος Κάμτσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κόστος παραγωγής, με τις τιμές στο πετρέλαιο και τα γεωργικά φάρμακα και εφόδια που εκτινάσσονται στα ύψη. Επίσης αναφέρθηκε στις απλήρωτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ πληρώνουμε τα ασφάλιστρά μας, πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες για να πάρουμε μια αποζημίωση που δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των ζημιών». Τέλος, αναφέρθηκε στους τευτλοπαραγωγούς που έχει απλήρωτους η ΕΒΖ για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2017, τονίζοντας ότι «ενώ έφτασε η καινούργια καλλιεργητική περίοδος, είναι κυριολεκτικά στον "αέρα". Και την ίδια ώρα, πρέπει να πληρώνουν το ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει και αν κάνουν πως δεν τον πληρώσουν, μαύρο φίδι που τους έφαγε...».

agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου