Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΕ Σερρών

Εκδόθηκε η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΕ Σερρών – Ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2018.



Σύμφωνα με την Εγκύκλιο οι Δήμοι θα πρέπει να εστιάσουν:
α. στον εντοπισμό και περιορισμό ή λήψη μέτρων για την εξάλειψη των ανθυγιεινών υδάτινων εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους οικισμούς και πέριξ αυτών (π.χ. άντληση νερών, επιχωμάτωση ανοιγμάτων εδάφους), δράσεις που εκτός από άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων, σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 29 του Υγειονομικού Κανονισμού.
Στην περίπτωση δε που η δημιουργία και συντήρηση των εστιών οφείλεται σε παράνομες δραστηριότητες ατόμων, όπως π.χ. παράνομη διάθεση λυμάτων κατοικιών επιφανειακά ή σε αγωγούς όμβριων υδάτων, ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση αποβλήτων σταβλισμών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, πέραν των προαναφερόμενων ενεργειών, πρέπει οι Δήμοι να προβούν και στις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις,
• Περιορισμός διάφορων τύπων μικρών ή μεγάλων ανοικτών δεξαμενών, ή
ντεπόζιτων ή βαρελιών ή μικρών πλαστικών δοχείων που έχουν στάσιμο νερό (επιβάλλεται η διατήρησή τους ανάποδα ή κάλυψή τους με κάλυμμα ώστε να μη γεμίζουν με νερό).
• Περιορισμός σε ποτίστρες ζώων, όπου δεν γίνεται τακτική ανανέωση και καθαρισμός του νερού.
• Περιορισμός σε παλαιά λάστιχα οχημάτων που συγκρατούν βρόχινο νερό ή νερό ποτίσματος κήπων, αυλών κτλ.
• Περιορισμός δημιουργίας μικρών εστιών από στάσιμα νερά στις αυλές των κατοικιών, που προέρχονται από χαλασμένες βρύσες ή σωλήνες νερού που έχουν διαρροή.
• Περιορισμός υδάτινων διακοσμητικών δεξαμενών ή δεξαμενών ψυχαγωγίας ή διακόσμησης (σιντριβάνια κτλ) με στεκούμενο νερό έστω και σε μικρή ποσότητα (Στις κατασκευές αυτές επιβάλλεται να υπάρχει συνεχής ανανέωση του νερού ή λειτουργία κατάλληλων φίλτρων ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών κτλ).
• Επισκευή των «καπακιών» σφράγισης των βόθρων στους οικισμούς που δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης, και τοποθέτηση σιτών Ν.16 στις οπές εξαερισμού των βόθρων και γενικά τακτικός έλεγχος και συντήρησή τους.


β. στον περιορισμό ή και εξάλειψη της άγριας βλάστησης με τη συστηματική αποψίλωση και σε άλλες παρόμοιες δράσεις εξάλειψης εστιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς,


γ. στην κατάλληλη ενημέρωση των κατοίκων των Δήμων, αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, με σκοπό τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κοινών κουνουπιών, που αναπτύσσονται κυρίως στις κατοικημένες περιοχές και ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως:

δ. στην ενημέρωση του κοινού για τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας

serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου