Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Σήμερα πένητες, αύριο πλούσιοι οι ρητινοπαραγωγοί

Ο υγρός χρυσός δεν είναι λάδι, αλλά… ρετσίνι




Στο ρετσίνι μπορεί βρίσκεται το μυστικό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οι άλλοτε φτωχοί ρητινοκαλλιεργητές, την επόμενη πενταετία θα τρίβουν τα μάτιά τους, από το εισόδημα, όπως αποκαλύφθηκε στη συζήτηση για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την Κατερίνα Ιγγλέζη.
Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση θα λάβει υπόψη της, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, όχι μόνο τις εισηγήσεις επιστημόνων, παραγωγικών φορέων ή δημόσιων λειτουργών, αλλά και τις προτάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις επιλέξιμες εκτάσεις στα βοσκοτόπια.
Όπως ειπώθηκε, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει διμέτωπη προοπτική, με στόχο αφενός την προστασία και την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου την οικονομική αξιοποίηση των δασών, για μια σειρά από προϊόντα ή υπηρεσίες: αγροδασικά, όπως ξυλεία, φρούτα του δάσους, κτηνοτροφικά, για παραγωγή ζωοτροφών (βελανίδι, χορτολιβαδικά), απευθείας βόσκηση, μελισσοκομικά, αλιευτικά, τουριστικές υπηρεσίες κ.ά.
Κατά τον Απόστολο Σκαλτσογιάννη, καθηγητή στο Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όμως, το μέλλον ανήκει στη ρητίνη, καθώς έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών, ενδεχομένως αχαρτογράφητο, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά και στη φαρμακευτική.
Αποκάλυψε ότι έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό την τελευταία πενταετία και έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, δείχνουν ότι η ρητίνη συντελεί στη μείωση των καρκινικών κυττάρων ή και στη συρρίκνωση καρκινικών όγκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική λαϊκή ιατρική, η ρητίνη χρησιμοποιούνταν πριν μερικές δεκαετίες για δερματολογικές παθήσεις.
Ο καθηγητής τόνισε ότι ο κλάδος εγκαταλείφθηκε, διότι μειώθηκαν πολύ οι τιμές λόγω Κίνας. «Χρησιμοποιούσαμε στην Ελλάδα τη ρητίνη, κυρίως για να φτιάξουμε ρετσίνα. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πόσες εφαρμογές έχει», είπε και μίλησε για «υγρό χρυσό της Ελλάδας». Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση, κατά τον κ. Φάμελλο, υπάρχουν διαρκώς πιέσεις για αύξηση της επιδότησης στους ρητινοκαλλιεργητές, ενώ ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος. Κατά παράδοση, οι κάτοικοι της Εύβοιας, ασχολούνται με τη συλλογή ρητίνης από τα πεύκα (χαλέπιος πεύκη), ενώ επισημάνθηκε ότι δυνατότητες για την παραγωγή ρητίνης έχουμε κι από την αγριοφιστικιά.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου