Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄
Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, το Αξιοχώρι, τον
Λιμνότοπο και την Ποντοηράκλεια του Κιλκίς,
... βρέθηκαν μπροστά, δίπλα ή
πάνω από οικιστικά ή ταφικά κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου
(10ος - 7ος αι. π.Χ) ή και των αρχαϊκών χρόνων (6ος αι. π.Χ).
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρυσά και χάλκινα περιδέραια και κοσμήματα,
κτερίσματα τάφων γυναικών ή όπλα, δόρατα και ξίφη ανδρών της ίδιας
περιόδου, έκαναν την εμφάνισή τους στο χώμα που έβγαινε από το έδαφος
για να φιλοξενήσει ορύγματα, μια πολεμική πρακτική που εφαρμόστηκε ώστε
να μπορούν οι εμπόλεμες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ισχύ πυρός.Ο στρατός δημιούργησε ακόμη και στρατόπεδα πάνω σε λοφίσκους που θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι απομεινάρια προϊστορικών τόπων ή να κρύβουν μακεδονικούς τάφους.
Αργότερα, μετά τη λήξη του πολέμου το 1918 και μέχρι το 1925, αρχαιολόγοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που συμμετείχαν στα στρατιωτικά σώματα της Αντάντ στο Μακεδονικό Μέτωπο επέστρεφαν στη βόρεια Ελλάδα, για ανασκαφές που έμελλε να ταυτίσουν τους πολέμους στις απαρχές του 20ού αιώνα με την αρχαιολογική έρευνα.
Με μια έκθεση με το θέμα "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου", που αφορά τα χαρακώματα των μαχών και τα σκάμματα των ανασκαφών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
"Η έκθεση αυτή θα είναι αρθρωτή, θα μπορεί να μεταφέρεται και θα περιλαμβάνει προβολές οπτικού υλικού σχετικά με τον πόλεμο και ειδικότερα σχετικά με τα χαρακώματα ως εργαλεία πολέμου και ως αφορμή αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Επίσης θα αξιοποιηθούν μικρά αντικείμενα από μαχόμενους στον πόλεμο, όπως και αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς. Επίσης θα συνεργαστούμε και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τον εμπλουτισμό της έκθεσης με κάποια αντικείμενα από τις αποθήκες του. Επιπλέον θα επιδιώξουμε και τη συνδρομή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής καθώς και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής σε ό,τι αφορά την παροχή οπτικού υλικού. Στην έκθεση θα χρησιμοποιηθούν επίσης ηχητικά και οπτικά εφέ αλλά και διοράματα" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη.
Η ίδια διευκρινίζει ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή τόσο του υπουργείου Πολιτισμού όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για τη χρηματοδότηση του τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως και άλλων υποστηρικτικών δράσεων για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της έκθεσης. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χορηγιών για την υποστήριξη του εγχειρήματος.
"Στόχος μας είναι η έκθεση να παρουσιαστεί και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό" προσθέτει η κ. Στρατούλη.
thessnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου