ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Κατακρημνίζεται η αξία της τουρκικής λίρας μέρα με τη μέρα. Η οικονομία της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.Κατακρημνίζεται η αξία της τουρκικής λίρας μέρα με τη μέρα. Η οικονομία της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Σήμερα, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, πέραν των 4,55 λιρών ανά δολάριο, καθώς πλήττεται από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος και τις ανησυχίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό και την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.
Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 16,5% και αποτελεί ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις.
Ο Ερντογάν, αυτοχαρακτηριζόμενος «εχθρός των επιτοκίων», θέλει χαμηλότερο κόστος δανεισμού προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία. Οι επενδυτές θέλουν αποφασιστικές αυξήσεις των επιτοκίων ενώ η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να ενεργήσει με επιθετικό τρόπο έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι δεν είναι ανεξάρτητη.
Σήμα κινδύνου από Standard & Poor's
Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις "σταθερές προοπτικές" που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε "πιθανόν".
Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά.
"Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο", είπε ο Γκιλ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια "σημαντικά 'μαξιλάρια' και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος", καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.
dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου