Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Στην Θράκη ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu

Γεύτηκε κρασί, μίλησε για καπνό και βαμβάκι




Ο καπνός και το βαμβάκι έλκυσαν επιχειρηματικά το ενδιαφέρον του Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu στη διάρκεια της επίσκεψής του στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης στις 14 και 15 Μαΐου ενώ σε επίπεδο πολιτισμού εκδήλωσε την εκτίμησή του στον Αβδηρίτη φιλόσοφο Δημόκριτο, το ντόπιο κρασί που καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην περιοχή, κάνοντας μάλιστα αναφορά στον Οδυσσέα και τον Πολύφημο.
Στην επίσκεψη συμμετείχε και η εμπορική ακόλουθος της ιαπωνικής πρεσβείας Emi Mashiko ενώ τον συνόδευαν οι πρώην υπουργοί Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης.


Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ξάνθη βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ΣΕΚΕ, στο Κτήμα Βουρβουκέλη όπως και στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Χατζιδάκι», με στελέχη της Πρεσβείας, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό- γενικό διευθυντή της ΣΕΚΕ Αλέξανδρο Κοντό. Στην Οικία Χατζιδάκι ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του ιστορικού χώρου Μιχάλη Πουσπουρίκα ενώ είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν έργα Χατζιδάκι στο πιάνο από μικρό μαθητή.
Ο Ιάπωνας Πρέσβης ξεναγήθηκε επίσης στο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης. Κατά την επίσκεψή του στο  Εμπορικό Επιμελητήριο Ξάνθης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Στέλιο Μωραϊτη, ενώ δοκίμασε την Ξανθιώτικη κουζίνα.
Στην Ροδόπη επισκέφθηκαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενώ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Τσαλικίδη.

ΕΒΕ Ροδόπης

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης υποδέχτηκαν τον Ιάπωνα Πρέσβη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης καθώς επίσης οι πρόεδροι του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης. Ο κ. Κοντός έκανε λόγο για κοινή πρωτοβουλία που είχαν με τον κ. Στυλιανίδη ώστε να φέρουν σε επαφή τον εμπορικό κόσμο των δυο νομών με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας «προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, να θέσουμε τις βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία της περιοχής μας με την Ιαπωνία που είναι από τις ισχυρότερες οικονομίες και διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα ενώ εισάγει ελληνικά προϊόντα, αγροτικά και όχι μόνο».
Μετέφερε το ενδιαφέρον για ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας Θρακιώτικων προϊόντων στην Ιαπωνία ενώ έκανε λόγο για πολιτισμικές επαφές με αναφορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα φιλοξενήσει η Ιαπωνία. Είπε ότι τοπικά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία και το αντίστροφο. Πρόσθεσε ότι από τον Αύγουστο που βρίσκεται στην Ελλάδα ο Ιάπωνας Πρέσβης πραγματοποιεί για πρώτη φορά επισκέψεις εκτός Αθηνών. «Στην Ιαπωνία είναι προσωπικότητα καθώς διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ήταν ο άνθρωπος που χειρίστηκε όλα τα θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και έχει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες».
Ο κ. Αγγελίδης καλωσόρισε τον Πρέσβη μεταφέροντας την ελπίδα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι η αρχή του ενδιαφέροντος προέκυψε από την εξαγορά της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak από την Japan Tobacco.

«Η Ξάνθη και η Ροδόπη αποτελούν το κέντρο της καπνοκαλλιέργειας»
Στα ελληνικά συστήθηκε ο Ιάπωνας Πρέσβης μιλώντας για τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας με αναφορά στον εορτασμό 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών το 2019. «Η Ξάνθη και η Ροδόπη αποτελούν το κέντρο της καπνοκαλλιέργειας και με την ευκαιρία της εξαγοράς από την Japan Tobacco μιας μεγάλης καπνοβιομηχανίας της περιοχής επισκέφθηκα την περιοχή για να δω την βιομηχανία του καπνού αλλά και τις άλλες βιομηχανίες αυτής της περιοχής». Ανέφερε ότι την προηγούμενη χρονιά επήλθε συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποφυγή διπλής φορολογίας, γεγονός που θα μειώσει τους δασμούς και θα δημιουργήσει μεγάλη ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές. Πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα δημιουργήσουν ευκαιρίες συνεργασίας.
Ο κ. Shimizu μετέφερε τον ενθουσιασμό του από την επίσκεψή του στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια με την σημείωση ότι «όπως προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας εξάγονται στην Ιαπωνία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να προωθηθούν οι εξαγωγές και οι συνεργασίες». Στάθηκε ιδιαίτερα στα ελληνικά κρασιά που δοκίμασε από τον Αύγουστο που βρίσκεται στην Ελλάδα με ειδική μνεία στο τοπικό κρασί του Μάρωνα που έδωσε ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα Πολύφημο και τον τύφλωσε. «Η περιοχή είναι πατρίδα του Δημόκριτου και οι Ιάπωνες έχουν μεγάλο σεβασμό στον πολιτισμό» κατέληξε.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου