Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ορκίζεται κυβέρνηση Λέγκας-Πέντε Αστεριών στην Ιταλία

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε ήρθαν η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια.




Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Τζουζέπε Κόντε αποδέχθηκε τον ρόλο του πρωθυπουργού και η κυβέρνηση που πρότεινε θα ορκιστεί στις 4 μ.μ. (5 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ο Κόντε θα πάει στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε 88 ημέρες μετά τις εκλογές, θα έχει τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο όμως δεν θα πάρει κάποιο υπουργείο.
Σύμφωνα με όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αντιπρόεδροι θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, αντίστοιχα.

Τα Πέντε Αστέρια φέρονται να αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα εκείνο των Εσωτερικών.


Τα ονόματα των υποψηφίων υπουργών μίας νέας κυβέρνησης που θα έχει την υπογραφή των κομμάτων Πέντε Αστέρια και Λέγκα του Βορρά, διέρρεαν από αργά το απόγευμα στην Ιταλία, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχηματισμού τεχνοκρατών και να δοθεί λύση στην πολιτική κρίση που πλήττει εδώ και αρκετό καιρό τη χώρα.
Όπως προκύπτει από τις πρώτες διαρροές, επικεφαλής στο «επίμαχο» υπουργείο Οικονομικών φέρεται ότι θα είναι ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστήμιου της Ρώμης, Τζιοβάνι Τρία.
Όσο για τον Πάολο Σαβόνα (την «πέτρα του σκανδάλου», δηλαδή τον άνθρωπο που απέρριψε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα από το υπ. Οικονομικών) αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Επίσης, στο υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να πηγαίνει ο Έντσο Μαοβέρο Μιλανέζι, καθηγητής νομικής, με 20ετή προϋπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις Μόντι και Λέτα (2011-2014).

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνουν τα Πέντε Αστέρια με υπουργό την 51χρονη Ελισαμπέτα Τρέντα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου