Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Στους 200 οι νεκροί στην Ιαπωνία

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες και μάχη με τη δίψα οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη δυτική Ιαπωνία, 




... όπου οι νεκροί πλησιάζουν τους 200 μετά τη χειρότερη καταστροφή εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα εδώ και 36 χρόνια.
Πάνω από 200.000 σπίτια δεν έχουν νερό μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις, που προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη οι πλημμύρες σε παλιές κοινότητες, χτισμένες σε πλαγιές βουνών και πεδιάδες.
Πέρα από τους 199 επιβεβαιωμένους νεκρούς που έχουν καταγράψει, οι αρχές τονίζουν πως δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει την τύχη αρκετών δεκάδων ακόμη κατοίκων. Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για περίπου 60 αγνοούμενους.
Περισσότεροι από 70.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετέχουν στην αναζήτηση, αλλά το έργο τους έχει δυσχεράνει το γεγονός ότι η λάσπη που έθαψε τις περιοχές είχε σκληρύνει από τη θερμότητα.
Με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και υψηλή υγρασία, οι συνθήκες διαβίωσης στα σχολικά γυμναστήρια και σε άλλα δημόσια καταφύγια, έχουν δυσκολέψει πολύ για τους πλημμυροπαθείς.
Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μια ηλικιωμένη γυναίκα να προσπαθεί να κοιμηθεί σε μια πτυσσόμενης καρέκλα κρύβοντας με τα χέρια της το φως.
Η κυβέρνηση έχει στείλει φορτηγά με νερό στην περιοχή της καταστροφής, αλλά οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες και οι αρχές εκφράζουν φόβους για κίνδυνο θερμοπληξίας και επιδημιών.
«Χωρίς νερό, δεν μπορούμε πραγματικά να καθαρίσουμε τίποτα», δήλωσε ένας άνδρας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NHK.
Ο βαρύς, ακόμα προσωρινός, απολογισμός εγείρει ερωτήματα για τις μεθόδους απομάκρυνσης κατοίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αναγνώρισε η κυβέρνηση, η οποία δέχεται σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τη βραδύτητα με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα.
«Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια καταστροφές που οφείλονται σε βροχοπτώσεις πολύ πιο φονικές από ό,τι προηγουμένως. Θα εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να μειώσει τους κινδύνους», υποστήριξε το απόγευμα της Τετάρτης ο Σούγκα.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έδωσε εντολή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κλιμακίου που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, να υπάρξει ταχύτερη δράση για να βοηθηθούν οι πληγέντες, τόνισε ο Σούγκα σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Σίνζο Άμπε, ο οποίος ακύρωσε την περιοδεία του σε τέσσερα κράτη του εξωτερικού, ανάμεσά τους το Βέλγιο και τη Γαλλία, επισκέφτηκε την Τετάρτη την επαρχία Οκαγιάμα, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, και την επαρχία Χιροσίμα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου