O ευρωπαϊκός αμπελώνας επανέρχεται με μια κανονική συγκομιδή το 2018.
Φέτος τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατ. εκατόλιτρα οίνου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.).
Αυτή η παραγωγή σημαίνει αύξηση, κατά 27%, σε σύγκριση με το «παγωμένο» έτος 2017. Έτσι η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφει στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μένοντας όμως μακριά από την κορυφή (ρεκόρ) που είχαμε το 2004. Σταθερή παραμένει η παραγωγή των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια (23,9 εκατ. εκατόλιτρα). Στη Νότιο Αφρική, η ξηρασία επηρέασε σημαντικά την παραγωγή του 2018 που έπεσε στα 9,8 εκατ. εκατόλιτρα. Αντιθέτως τα επίπεδα παραγωγής της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ υψηλά.
Συγκεκριμένα στην Αργεντινή (14,5 εκατ. εκατόλιτρα) η οινοποιημένη παραγωγή αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και στη Χιλή (12,9 εκατ. εκατόλιτρα) αυξήθηκε κατά 36%. Η Βραζιλία (3 εκατ. εκατόλιτρα) έφθασε σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και αν η παραγωγή της μειώθηκε σε σύγκριση με την παραγωγή ρεκόρ του 2017.
Η αυστραλιανή παραγωγή οίνου (12,5 εκατ. εκατόλιτρα) μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας (3 εκατ. εκατόλιτρα) παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ευρωπαϊκή Παραγωγή
Στην Ευρώπη την πρώτη θέση κατέχει η παραγωγή της Ιταλίας, ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Διατηρώντας τον τίτλο της υψηλότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παραγωγού, η Ιταλία αναμένεται να παράγει 48,5 εκατ. εκατόλιτρα οίνου (34% σε σύγκριση με το 2017), μακριά από το ιστορικό της ρεκόρ.
Στη δεύτερη θέση, η Γαλλία θα παράγει 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 28%) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχοντας καταταγεί στη δεύτερη θέση το 2017 (με 35.900.000 εκατόλιτρα έναντι 35,5 εκ. hl για την Ισπανία), ο γαλλικός αμπελώνας ενισχύει τη θέση του, παρά το ότι οι αποδόσεις του αποδυναμώθηκαν φέτος από την ξηρασία και το ωίδιο .
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις για υψηλότερο επίπεδο (44 εκατομμύρια εκατόλιτρα), η ισπανική συγκομιδή θα φθάσει τελικά στα 41 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+27%). Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω θα πρέπει να επηρεάσει τις τιμές, αλλά οι Ισπανοί αμπελοκαλλιεργητές καταγγέλλουν συμφωνίες τιμών, προς τα κάτω.
Ακολουθούν η Γερμανία (9,8 εκατ. εκατόλιτρα), η Ρουμανία (5,2 εκατ. εκατόλιτρα), η Ουγγαρία (3,4 εκατ. εκατόλιτρα) και η Αυστρία (3 εκατ. εκατόλιτρα), με συγκομιδές πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Η Πορτογαλία (5,3 εκατ. εκατόλιτρα) και η Ελλάδα (2,2 εκατ. εκατόλιτρα) ήταν οι μόνες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2017.
Οι τρεις πρώτες χώρες, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 81% της ευρωπαϊκής παραγωγής οίνου. Μόνο τα γαλλικά κρασιά αντιπροσωπεύουν το 27% της ευρωπαϊκής συγκομιδής.
agrotypos.gr
Φέτος τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατ. εκατόλιτρα οίνου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.).
Αυτή η παραγωγή σημαίνει αύξηση, κατά 27%, σε σύγκριση με το «παγωμένο» έτος 2017. Έτσι η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφει στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μένοντας όμως μακριά από την κορυφή (ρεκόρ) που είχαμε το 2004. Σταθερή παραμένει η παραγωγή των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια (23,9 εκατ. εκατόλιτρα). Στη Νότιο Αφρική, η ξηρασία επηρέασε σημαντικά την παραγωγή του 2018 που έπεσε στα 9,8 εκατ. εκατόλιτρα. Αντιθέτως τα επίπεδα παραγωγής της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ υψηλά.
Συγκεκριμένα στην Αργεντινή (14,5 εκατ. εκατόλιτρα) η οινοποιημένη παραγωγή αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και στη Χιλή (12,9 εκατ. εκατόλιτρα) αυξήθηκε κατά 36%. Η Βραζιλία (3 εκατ. εκατόλιτρα) έφθασε σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και αν η παραγωγή της μειώθηκε σε σύγκριση με την παραγωγή ρεκόρ του 2017.
Η αυστραλιανή παραγωγή οίνου (12,5 εκατ. εκατόλιτρα) μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας (3 εκατ. εκατόλιτρα) παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Ευρωπαϊκή Παραγωγή
Στην Ευρώπη την πρώτη θέση κατέχει η παραγωγή της Ιταλίας, ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Διατηρώντας τον τίτλο της υψηλότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παραγωγού, η Ιταλία αναμένεται να παράγει 48,5 εκατ. εκατόλιτρα οίνου (34% σε σύγκριση με το 2017), μακριά από το ιστορικό της ρεκόρ.
Στη δεύτερη θέση, η Γαλλία θα παράγει 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 28%) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχοντας καταταγεί στη δεύτερη θέση το 2017 (με 35.900.000 εκατόλιτρα έναντι 35,5 εκ. hl για την Ισπανία), ο γαλλικός αμπελώνας ενισχύει τη θέση του, παρά το ότι οι αποδόσεις του αποδυναμώθηκαν φέτος από την ξηρασία και το ωίδιο .
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις για υψηλότερο επίπεδο (44 εκατομμύρια εκατόλιτρα), η ισπανική συγκομιδή θα φθάσει τελικά στα 41 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+27%). Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω θα πρέπει να επηρεάσει τις τιμές, αλλά οι Ισπανοί αμπελοκαλλιεργητές καταγγέλλουν συμφωνίες τιμών, προς τα κάτω.
Ακολουθούν η Γερμανία (9,8 εκατ. εκατόλιτρα), η Ρουμανία (5,2 εκατ. εκατόλιτρα), η Ουγγαρία (3,4 εκατ. εκατόλιτρα) και η Αυστρία (3 εκατ. εκατόλιτρα), με συγκομιδές πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Η Πορτογαλία (5,3 εκατ. εκατόλιτρα) και η Ελλάδα (2,2 εκατ. εκατόλιτρα) ήταν οι μόνες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2017.
Οι τρεις πρώτες χώρες, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 81% της ευρωπαϊκής παραγωγής οίνου. Μόνο τα γαλλικά κρασιά αντιπροσωπεύουν το 27% της ευρωπαϊκής συγκομιδής.
agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου