Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Λίγα λεφτά και πολύ γκρίνια φέρνουν τα de minimis για καπνό, αιγοπρόβατα, επιτραπέζια ροδάκινα

Στην Ηµαθία και την Πέλλα θα πιστωθούν, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάζει η Agrenda, 




...τα 9 εκατ. ευρώ από τα 10,2 εκατ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό κονδύλι της έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης από εθνικούς πόρους (de minimis) για τους παραγωγούς επιτραπέζιων µόνο ροδάκινων και νεκταρινιών.        
 
Ειδικότερα, στην Ηµαθία θα καταβληθούν 4,8 εκατ. ευρώ σε 5.570 παραγωγούς, των οποίων οι σοδειές υπέστησαν σοβαρές ή µέτριες ζηµιές, ενώ στην Πέλλα ενίσχυση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ θα λάβουν 5.202 παραγωγοί. 
Στη Λάρισα θα αποζηµιωθούν 783 παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών µε 551.174 ευρώ. Η ενίσχυση για τις χαρακτηρισµένες «σοβαρές» ζηµιές στα ροδάκινα θα αγγίζει τα 100 ευρώ το στρέµµα ενώ στα νεκταρίνια τα 120 ευρώ.
Αντίστοιχα στις «µέτρια» χαρακτηρισµένες ζηµιές η ενίσχυση για τα επιτραπέζια ροδάκινα έχει οριστεί στα 50 ευρώ, ενώ στα νεκταρίνια στα 60 ευρώ ανά στρέµµα.
Ωστόσο, ήδη οι παραγωγοί συµπύρηνων ροδάκινων κάνουν λόγο για άνιση µεταχείριση, αφού απώλειες σοδειάς από τα ίδια καιρικά φαινόµενα είχαν και οι δικές τους καλλιέργειες, γεγονός (όπως και στην περίπτωση των de minimis στον Μπασµά, από τα οποία εξαιρείται η ποικιλία Κατερίνη), που πυροδοτεί ήδη αντιδράσεις, οι οποίες το αµέσως επόµενο διάστηµα και ενδεχοµένως πριν από τις γιορτές, θα ενταθούν.

Συνάντηση στη Βάθη
Μάλιστα -σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda- την Τετάρτη 13 ∆εκεµβρίου πραγµατοποιήθηκε συνάντηση στην πλατεία Βάθη µε φορείς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς του συµπύρηνου, αλλά η απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει περίπτωση ικανοποίησης του αιτήµατός τους, αφήνοντας όµως ανοιχτό παράθυρο για de minimis και στα συµπύρηνα από το 2019 (ως τον Φλεβάρη).
Την ίδια στιγµή, οι παραγωγοί συµπύρηνων τονίζουν ότι ο τρόπος σχεδιασµού της ενίσχυσης συνιστά κατάφορη αδικία και δη για όσους καλλιεργούν πρώιµες ποικιλίες, οι οποίες κατέγραψαν µεγάλες απώλειες παραγωγής, ως αποτέλεσµα των ασθενειών που προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις. Ωστόσο το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι για την ενίσχυση αυτή «εξαντλήθηκε κάθε δηµοσιονοµικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαµορφωθεί στα 10,2 εκατ. ευρώ, το οποίο δεσµεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισµό του 2018 µετά από επίµονες προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονοµικών, προκειµένου να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να µειώνεται και να υποβαθµίζεται σε µεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), λόγω των βροχοπτώσεων του περασµένου Ιουνίου».


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου