Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σε χαμηλά εξαετίας οι τιμές για τσιπούρα και λαβράκι

Τουρκική παραγωγή και ασθενική ζήτηση πιέζουν τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες




Εγκλωβισμένες σε ένα πτωτικό σπιράλ, από το οποίο δεν διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή οδός διαφυγής, μοιάζουν οι τιμές της τσιπούρας και του λαβρακιού, με την τουρκική (υπερ)παραγωγή να συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και τις προβλέψεις για τη ζήτηση το επόμενο διάστημα να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τιμών του FAO Globefish, οι μέσες τιμές και για τα δύο ψάρια -που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών - υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στην αγορά της Ιταλίας (απορροφά το 44% της ελληνικής παραγωγής) κατά 2% για όλα τα μεγέθη σε σχέση με τον Νοέμβριο.
 Ειδικότερα, η τσιπούρα των 300-450 γραμμαρίων πωλούνταν στα 3,80 ευρώ/κιλό, ενώ το λαβράκι ίδιου βάρους στα 3,90 ευρώ/κιλό.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στις υπόλοιπες αγορές. Ενδεικτικά, στη Γαλλία, όπου διοχετεύεται το 12% της ελληνικής παραγωγής, οι τιμές τον τελευταίο μήνα του χρόνου διαμορφώθηκαν στα 3,85 ευρώ/κιλό για την τσιπούρα και στα 3,95 ευρώ για το λαβράκι (από 3,95 ευρώ και 4,15 ευρώ αντίστοιχα τον Νοέμβριο) και στην Ισπανία, η οποία απορροφά το 15% της ελληνικής παραγωγής στα 3,84 ευρώ και στα 3,94 ευρώ (από 3,94 ευρώ και 4,14 ευρώ αντίστοιχα ένα μήνα πριν).
Το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι, ούτως ή άλλως, μια υποτονική περίοδος για την αγορά της τσιπούρας και του λαβρακιού, καθώς παραδοσιακά η κατανάλωση είναι μειωμένη σε σύγκριση π.χ. με το καλοκαίρι.
Ωστόσο, φέτος, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του FAO Globefish, την κατάσταση επιδεινώνουν οι εξαγωγές της Τουρκίας, οι οποίες –ελέω υψηλής παραγωγής, αλλά και αποδυναμωμένης λίρας– όχι μόνο δεν δείχνουν τάσεις επιβράδυνσης, αλλά, βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων (Οκτώβριος 2018), κατέγραψαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να επιστρέψουν σε επίπεδα που, όπως τονίζεται, ο κλάδος είχε να δει από το 2012.

Αρνητικές οι προοπτικές

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με το FAO Globefish, μια ανάκαμψη των τιμών στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα φαντάζει απίθανη λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς και των υψηλών αποθεμάτων, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (που αναπόφευκτα επηρεάζει τη ζήτηση), αλλά και της συνεχιζόμενης κρίσης στην τουρκική οικονομία. Στους παράγοντες αυτούς, θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα που γεννά το «διαζύγιο» της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Στην τελευταία έκθεσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) επισήμανε τις προκλήσεις που δημιουργεί η αυξανόμενη διείσδυση της Τουρκίας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, με όπλο τις χαμηλές τιμές.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε ορισμένες αγορές η διαφορά (σ.σ. τιμής) μπορεί να πλησιάσει και το 1 ευρώ/κιλό, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου