Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Η Αυστραλία θα πετάξει 1 εκατ. τόνους υγρών αποβλήτων στον προστατευόμενο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Η Αυστραλία σχεδιάζει να απορρίψει 1.000.000 τόνους υγρών αποβλήτων στον διάσημο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.




Παρά την αυστηρή νομοθεσία για την απόρριψη αποβλήτων, η Αρχή Θαλάσσιων Πάρκων του Great Barrier Reef (GBRMPA) έδωσε το πράσινο φως καθώς εντοπίστηκε ένα νομικό «παραθυράκι» σύμφωνα με το οποίο δεν απαγορεύεται η απόρριψη υλικών που παράγονται από τις εργασίες συντήρησης λιμένων.

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας και απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η έκταση του είναι τέτοια ώστε είναι ορατός από το διάστημα. Αποτελείται και σχηματίζεται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα Κοράλλια. Ο ύφαλος είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος του υφάλου είναι υπό προστασία.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι γνωστός επί αιώνες στους Αβορίγινες και τους λοιπούς αυτόχθονες της περιοχής, και κατέχει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και παράδοση τους. Εναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός των τουριστών, και εκεί στηρίζεται κυρίως η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Περιβαλλοντικό έγκλημα
Η απόφαση έρχεται μια εβδομάδα μετά την είδηση ότι τα νερά, με όλα τα φερτά υλικά, που πλημμύρισαν το Κουίνσλαντ εξαπλώθηκαν στον ύφαλο,με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως θα «πνίξουν» τα κοράλλια.
Η Λαρίσα Γουότερς, γερουσιαστής που εκλέγεται στο Κουίνσλαντ και συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων έχει ήδη ζητήσει την ανάκληση της άδειας που δόθηκε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο ύφαλος είναι μια ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα αποβλήτων αφού έχει ήδη πληγεί από τις πλημμύρες... Η βυθοκόρηση 1.000.000 τόνων υγρών αποβλήτων σε ύδατα που αποτελούν παγκόσμιο κληρονομιά δείχνουν πως αντιμετωπίζουμε τον ύφαλο σαν κάδο απορριμάτων» λέει στον Guardian.
Είναι ένα ακόμη «καρφί στο φέρετρο» για την Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό πίεση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σχολιάζει ο δρ. Σιμόν Μπόξαλ του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας του Σαουθάμπτον. «Εάν τα βυθίσουν πάνω από τον κοραλλιογενή ύφαλο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Η λάσπη ουσιαστικά θα υπερκαλύψει τα κοράλλια. Τα κοράλλια βασίζονται στα φύκια, αυτά τους χαρίζουν το χρώμα τους και τα βοηθούν να τρέφονται - χωρίς αυτή τη “συνεργασία” τα κοράλλια θα υποφέρουν».

Εταιρεία: Καμία ανησυχία
Σύμφωνα με τη huffingtonpost.gr, η εταιρεία North Queensland Bulk Ports Corporation που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του λιμένα Hay Point υποστηρίζει, όπως αναφέρει το ΒΒC, ότι η απόρριψη των υγρών αποβλήτων θα έχει μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σε σχετική ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι οι σχετικές μελέτες που εκπόνησαν έδειξαν ότι οι κίνδυνοι είναι «κατά κύριο λόγο χαμηλοί και θα υπάρξουν μόνο μερικές προσωρινές, βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις».
Ο δρ. Μπόξαλ πάντως υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος θα μειωθεί μόνο εάν η απόρριψη γίνει πολύ μακριά από τον ύφαλο αλλά και πάλι οι κίνδυνοι υφίστανται καθώς τα απόβλητα περιέχουν υψηλές ποσότητες επιβλαβών υλικών, κυρίως μέταλλα.
«Αν η απόρριψη γίνει στα ρηχά θα “πνίξει” κάθε μορφή θαλάσσιας ζωής... Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σωστά» αναφέρει και συμπληρώνει πως δυστυχώς αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τις λιμενικές αρχές αφού το κόστος είναι υψηλό.

Το περασμένο έτος, η Αυστραλία δεσμεύτηκε για τη διάθεση 500 εκατ. δολαρίων για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου που ήδη έχει χάσει το 30% των κοραλλιών εξαιτίας της λεύκανσης που συνδέεται κυρίως με την αύξηση της θερμοκρασίες στη θάλασσα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου