Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Θα καταφέρει η Ε.Ε. να πετύχει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2030;

Τουλάχιστον οι μισές από τις συνολικά 28 χώρες που αποτελούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται κοντά...




...στην επίτευξη του στόχου της για το 2020 αναφορικά με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι χώρες εκείνες που έχουν πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σουηδία.
Σίγουρες επίσης δείχνουν προς την επίτευξη του στόχου τους η Αυστρία, η Ελλάδα και η Λετονία, σύμφωνα με δημοσίευμα του World Economic Forum.
Στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που επιτυγχάνουν πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις ως προς την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται η Σουηδία, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας καλύπτονται κατά 54,5% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία (41%), ενώ ακολουθεί η Λετονία (39%) και η Δανία (35,8%).
Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο. Το 2004 εκτιμάται ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε. καλύπτονταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 8,5%, ποσοστό που ανήλθε σε 17% το 2016 και σε 17,5% το 2017.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται το μερίδιο χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε. ο ρυθμός ανάπτυξής τους από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτρέψει την Ε.Ε. να πετύχει τον στόχο της για το 2030 σύμφωνα με το οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμβάλλουν κατά 32% στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση των χωρών της Ε.Ε.

Το περασμένο έτος οι παγκόσμιες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άγγιξαν τα $332 δις, μείωση της τάξης του 8% συγκριτικά με το 2017.
Από τα $332 δις τα $100 δις προήλθαν από την Κίνα, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 32% συγκριτικά με τις αντίστοιχες επενδύσεις της το 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου