Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και τιμολόγια ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να κλείσει πριν το Eurogroup του Μαρτίου τις εκκρεμότητες των λιγνιτικών της ΔΕΗ και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. 




Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επιχείρηση αερίου. Το παζάρι για τα τιμολόγια ρεύματος.
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τρεις ανοικτές υποθέσεις, εκ των οποίων οι δύο συνδέονται με το κλείσιμο των προπαιτούμενων δεσμεύσεων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Το ένα μέτωπο είναι αυτό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,30% και το δεύτερο με το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Αυτά τα δύο πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το προσεχές Eurogroup του Μαρτίου στις 11 του μήνα και πριν τη σύνταξη της έκθεσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Το τρίτο μεγάλο αγκάθι για το ΥΠΕΝ μπορεί να μη σχετίζεται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά με τη βιωσιμότητα της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού και την τσέπη περίπου 7,2 εκατομμυρίων καταναλωτών. Δεν είναι άλλο από το αίτημα της διοίκησης Μανόλη Παναγιωτάκη για αυξήσεις των τιμολογίων προκειμένου η εταιρεία να βγει στις αγορές και να πάρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας.

Οι λιγνίτες

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το θέμα του άγονου διαγωνισμού πώλησης των μονάδων  της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΝ σημείωνε στο Euro2day.gr, πως «είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τη γενική διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης».
Το ίδιο στέλεχος συμπλήρωνε επίσης ότι «οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα και δεν έχει ανοίξει κανένα άλλο ζήτημα π.χ. υδροηλεκτρικών σταθμών». Το ΥΠΕΝ θέλει να κλειδώσει μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες που αφενός θα συμπληρώνει το κενό κουτάκι δίπλα στη συγκεκριμένη εκκρεμούσα μεταρρύθμιση και αφετέρου θα δρομολογεί τη νέα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων». Τα σενάρια που εξετάζονται, με πολλές δυσκολίες το καθένα, είναι η συνέχιση του διαγωνισμού, η επαναπροκήρυξη και η ανάθεση του διαγωνισμού από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού σε τρίτο φορέα.

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ

Το άλλο μεγάλο επίσης ανοικτό μέτωπο του ΥΠΕΝ είναι αυτό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου που σπάει στα δύο τον όμιλο, δημιουργώντας την εταιρία «ΔΕΠΑ Εμπορίας», η οποία και θα αποκρατικοποιηθεί κατά πλειοψηφικό ποσοστό και τη «ΔΕΠΑ Υποδομών», στην οποία θα περάσουν οι συμμετοχές στις Εταιρίες Διανομής Αερίου και τα διεθνή μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Στην τελευταία το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο σε ποσοστό άνω του 65%.
Σύμφωνα με τον ίδιο ανώτατο αξιωματούχο, «το νομοσχέδιο της ΔΕΠΑ πήρε ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή. Και είναι στις 28 Φεβρουαρίου». Κατά τον ίδιο αυτό σημαίνει ότι «θα έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup του Μαρτίου και άρα θα κλείσει άλλη μία από τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις».

Τα τιμολόγια της ΔEH

Το τρίτο ανοικτό μέτωπο του ΥΠΕΝ είναι αυτό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔEH. Η διοίκηση ζητά και επιμένει στην αύξηση της κιλοβατώρας προκειμένου να καλύψει μέρος των επιβαρύνσεων που έχει επωμιστεί. Στις προτάσεις της είναι η επιβολή ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια, ώστε να ανακτήσει τμήμα των δαπανών της για την αγορά των ακριβών πλέον δικαιωμάτων.
Η ΔEH καίγεται… για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος καθώς θέλει να βγει στις αγορές με ομόλογο προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές για να εμπιστευτούν τη δημόσια εταιρία πρέπει να δουν και προοπτικές κερδοφορίας. Οι αυξήσεις τιμολογίων μπορούν να τις δημιουργήσουν.
Το ΥΠΕΝ από την άλλη μεριά λόγω και της προεκλογικής περιόδου, εξετάζει σειρά παρεμβάσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, προκειμένου να προκύψει όσο το δυνατό μικρή επιβάρυνση στα 7,2 εκατομμύρια των πελατών της ΔEH. Έτσι, σύντομα στη Βουλή θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση με την οποία θα χαμηλώνει τις χρεώσεις των ΥΚΩ στα υψηλά κλιμάκια κατανάλωσης.
Επιπλέον, το βλέμμα είναι στραμμένο και στο ΕΤΜΕΑΡ καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ που ανακοίνωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πλεόνασμά του αναμένεται για το 2019 στα 97 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα μπορούσε να διανεμηθεί για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τη σχετική απόφαση θα τη λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται στις αρχές της Άνοιξης.
Έτσι, με αυτές τις παρεμβάσεις, το υπουργείο είναι πολύ πιθανόν να εγκρίνει το αίτημα της ΔEH για την επιβολή ρήτρας CO2.


                  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου