Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Στην ίδρυση Πανελλήνιας Ένωσης προχωρούν οι παράκτιοι αλιείς που απευθύνουν έκκληση στα μέλη τους για συμμετοχή

Στην δημιουργία Ένωσης που θα εκπροσωπεί τον κλάδο πανελλαδικά αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αλιείς, 




...οι οποίοι όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, στο όργανο αυτό θα μπορούν να εγγράφονται «μόνο παράκτιοι αλιείς (και όχι Σύλλογοι) που είναι κάτοχοι ποσοστού σε τουλάχιστον ένα Α/Κ, το οποίο δεν φέρει στην άδεια του κάποιο από τα εργαλεία γρι γρι, βιντζότρτα και τράτα με πόρτες βυθού.
Σε περίπτωση που είναι κάτοχοι και άλλων Α/Κ πρέπει να πληρείτε η ως άνω προϋπόθεση σε όλα τα Α/Κ τους», εξηγεί η σχετική ανακοίνωση.
Η Ένωση όπως τονίζουν έρχεται «να καλύψει το κενό και το αλαλούμ που υπάρχει με το σημερινό καθεστώς των αγροτικών-αλιευτικών συλλόγων, στους οποίους είναι μέλη αλιείς από όλο το φάσμα των αλιευτικών εργαλείων».
Ο σκοπός της Ένωσης θα είναι η προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των παράκτιων αλιέων προς πάσα κατεύθυνση. Το ΔΣ που θα δηλωθεί είναι προσωρινό και έχει ως στόχο να φέρει εις πέρας όλες της διαδικασίες ίδρυσης της Ένωσης και την διενέργεια εκλογών εντός 6 μηνών.
Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (18 ή 19 Φεβρουαρίου) το καταστατικό της υπό ίδρυσης ένωσης θα είναι έτοιμο και θα μαζευτούν υπογραφές για τα ιδρυτικά μέλη. «Αρχικά θα ξεκινήσουμε από την Κάλυμνο- Κω και στην συνέχεια θα περάσει από πολλά σημεία της χώρας.
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω ή να συμμετάσχουν ως ιδρυτικά μέλη μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου η με κάποιο μέλος του προσωρινού ΔΣ», αναφέρει η ανακοίνωση των αλιέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των παράκτιων αλιέων αναφέρει:
«Αξιότιμοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Ελπίζω όλοι να είστε καλά, σαν πρόεδρος της συντονιστικής και έχοντας συζητήσει με πάρα πολλούς συναδέλφους τον τελευταίο καιρό από όλη την Ελλάδα θα ήθελα να σας παρουσιάσω κάποιες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν προς όφελος του κλάδου των παράκτιων αλιέων.
Κάνοντας μια πολύ σύντομη αναδρομή, όσον αναφορά τις προσπάθειες οργάνωσης των παράκτιων αλιέων, από την συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο στον Πειραιά,  την συγκέντρωση στην Στυλίδα μέχρι και σήμερα θα ήθελα να επισημάνω κάποια γεγονότα.
Στον Πειραιά, αν θυμάμαι καλά, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι σωματίων από 77 αλιευτικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Η αίσθηση που έμεινε τότε σε όλους μας ήταν ότι όλοι οι αλιείς προσδοκούσαν εναγωνίως λόγο συσσώρευσης πολλών και σοβαρών προβλημάτων στην δημιουργία κάποιου οργάνου που θα τους εκπροσωπούσε, εντός και εκτός συνόρων, με ισχυρή φωνή. Αντί αυτού υπήρξε διάσπαση, αντιδικίες και λιμνάζοντα νερά, τίποτα ουσιαστικό ως προς την οργάνωση των παράκτιων αλιέων. Η ευκαιρία για σωστή οργάνωση των αλιέων τελικά χάθηκε
Αρκετοί από μας προσπαθήσαμε να οργανωθούμε και συναντηθήκαμε στην Στυλίδα εκλέγοντας ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα προχωρούσε και στην ίδρυση κάποιου οργάνου εκπροσώπησης. Η εκλεγείσα συντονιστική άμεσα τότε προχώρησε σε συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία προβάλλοντας όλα τα θέματα που τα τελευταία χρόνια βασανίζουν τον κλάδο μας(ερασιτεχνική αλιεία, κριτήρια επαγγελματικότητας, συνδικαλιστικός νόμος, ασφαλιστικό, φορολογικό, αρπαγή ψαριών από θαλάσσια θηλαστικά και άλλα).
Η αντίδραση του τότε υπουργού κ. Αποστόλου ήταν πολύ θετική, μας διαβεβαίωσε ότι μας αντιμετωπίζει ως θεσμικό όργανο και μας είχε υποσχεθεί ότι είναι θέμα 1-2 μηνών να προχωρήσει ο συνδικαλιστικός νόμος και η ερασιτεχνική αλιεία τουλάχιστον. Χωρίς να είναι αρνητικός και σε άλλα θέματα… Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να περιμένουμε για λίγο την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού νόμου και να μην προχωρήσουμε στην ίδρυση του οργάνου που είχαμε συζητήσει….
Δυστυχώς εκ των υστέρων αποδείχθηκε κακή επιλογή διότι ο Υπουργός δεν υλοποίησε τα λεγόμενα του, έπειτα ήρθε η καλοκαιρινή σαιζόν, όλοι μας δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε κεφάλι από την δουλειά, αποδιοργανωθήκαμε και σιγά σιγά παρατηρήθηκε έντονα από κάποιους συναδέλφους το φαινόμενο  να κατηγορούν την συντονιστική ότι αδρανεί ως εκπρόσωπος του κλάδου και να κριτικάρουν αρνητικά την όποια δράση κάναμε. Δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα  το οποίο συντηρείται μέχρι σήμερα.
Πριν από λίγο καιρό ζητήθηκε από μερικούς συναδέλφους η διεξαγωγή ΓΣ, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε κυρίως λόγω του ότι ήμασταν εν αναμονή του σχεδίου νόμου για την αλιεία(το οποίο θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης της ΓΣ) και δυσκολίας ορισμού τόπου διεξαγωγής 2 ΓΣ λόγο οικονομικών δυσχερειών (Μία διότι ζητήθηκε και η δεύτερη μετά την δημοσίευση του σχεδίου νόμου αλλά και της δημιουργίας της ένωσης).
Δεδομένου λοιπόν ότι μέχρι σήμερα το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, όσον αναφορά την συνδικαλιστική οργάνωση των αλιέων, αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από μέλη της συντονιστικής και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, μαζί με πολλούς συναδέλφους, στην ίδρυση δηλαδή ενός οργάνου το οποίο θα εκπροσωπεί τους παράκτιους αλιείς, θα έχει ισχυρή παρουσία και φωνή, εντός και εκτός  συνόρων, θα ενοχλεί και θα θέτει συνεχώς στους αρμοδίους φορείς τα προβλήματα των παράκτιων αλιέων και τέλος θα συμμετέχει στον μηχανισμό επεξεργασίας και λήψης αποφάσεων.
Αυτά που ανέφερα παραπάνω και σήμερα προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε αλλά είναι δύσκολο και πολλές φορές αδύνατον διότι δεν έχουμε νομική υπόσταση. Τρανό παράδειγμα ήταν η συμμετοχή μας (με τον Σόμπολο Τρ.) στο meeting της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλλες με θέμα την παρακολούθηση και την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων καταγραφής στην παράκτια αλιεία, όπου μεταξύ άλλων ζητήθηκαν από τους διοργανωτές φορολογικά και στοιχεία εγγραφής και διεύθυνσης του οργάνου μας….

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό του έργου της συντονιστικής ως προς τα θέματα που έχει καταθέσει στα υπουργεία κατά καιρούς, σας τα παρουσιάζω παρακάτω:
  1. Ερασιτεχνική Αλιεία.
  2. Αποζημιώσεις από την αρπαγή ψαριών από θαλάσσια θηλαστικά.
  3. Κριτήρια Επαγγελματικότητας
  4. Ασφαλιστικά – Εργόσημο.
  5. Συνδικαλιστικό.
  6. Αλιευτικός Τουρισμός.
  7. Χρηματοδότηση (ευέλικτη της τάξης των 20000-25000 ευρώ).
  8. Οικοτεχνία.
Για όλα τα παραπάνω και για αρκετά ακόμα θέματα έχουν κατατεθεί από την πλευρά μας τεκμηριωμένες προτάσεις, πιέζουμε συνεχώς για να λάβουμε απάντηση από τα υπουργεία.

Δράσεις
Έπειτα από συνεχή πίεση στα υπουργεία, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για την θεώρηση ημερολογίων από 15 σε 30 ημέρες και είμαστε πολύ κοντά στο να διατηρηθεί το καθεστώς του απαλλακτικού ως έχει.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι προθέσεις κάποιον υπηρεσιακών  παραγόντων είναι να καταργηθεί εντελώς αυτό το καθεστώς για τους αλιείς. Έπειτα από έντονες αντιδράσεις της συντονιστικής, αυτές οι σκέψεις απομονώθηκαν. Βέβαια δεν πρέπει να μείνουμε αδρανής. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το θέμα αυτό να το πάρει από τις Δ.Ο.Υ και να το διαχειρίζονται πλέον τα τελωνεία. Έπειτα από δική μας παρέμβαση μας υποσχέθηκαν να το αφήσουν ως έχει και περιμένουμε από μέρα σε μέρα την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Ολοθούρια
Όπως γνωρίζεται, όσοι συνάδελφοι ασκούν το συγκεκριμένο είδος αλιείας, για να μπορέσουν να βγουν στη δουλειά με την έναρξη της σεζόν θα έπρεπε να έχουν εγκατεστημένο το VMS. Έπειτα από παρέμβαση της συντονιστικής δόθηκε παράταση του νόμου για να μπορέσουν να βγουν τα σκάφη για δουλειά και το ανάλογο κόστος εγκατάστασης να καλυφθεί από κάποιο ευρωπαϊκό κονδύλι, όπως έχει γίνει και με άλλους συναδέλφους.

Απαγόρευση αλιείας Ξιφία για τον μήνα Δεκέμβριο
Έπειτα από αναφορές συναδέλφων για την καταστροφή που γινόταν σε κάθε καλάδα από μικρά ψάρια, κάναμε παρέμβαση στο υπουργείο και απαγορεύτηκε η αλιεία ξιφία κάποιες μέρες τον Δεκέμβριο. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι εμείς είχαμε υποβάλλει το αίτημα από αρχές Νοεμβρίου και όπως ήταν φυσικό υπήρξαν αντιδράσεις από μεμονωμένους βέβαια συναδέλφους για τους δικούς τους προσωπικούς σκοπούς. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράττουμε βάση του συνόλου και προς το καλό του κλάδου μας.
Προχωράμε και συμμετέχουμε στην διαβούλευση για την συγκρότηση ταμείου αλληλοβοηθείας που στόχο θα έχει να εκταμιεύσει ευρωπαϊκούς πόρους στους αλιείς όσον αναφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ρυπάνσεων κ.α.
Είχαμε παρουσία στο meeting της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα την παρακολούθηση και την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων καταγραφής στην παράκτια αλιεία, με τον Τρ. Σόμπολο, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ευρωπαϊκής επιτροπής τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας.
Επίσης συμμετείχαμε στις εργασίες που έλαβαν χώρα στον Βόλο την 8η έως και την 11η Νοεμβρίου 2018 στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, «HydroMediT 2018», με θέμα :«Το μέλλον της Ελληνικής Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας: Η επόμενη Προγραμματική Περίοδος 2021 – 2027». Καθώς ο σχεδιασμός για την περίοδο 2021 – 2027 έχει ήδη αρχίσει, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και συμμετείχαμε στη διαβούλευση, όσον αναφορά τις κατευθύνσεις πολιτικής για τον κλάδο των αλιέων σε Ενωσιακό και Εθνικό επίπεδο.
Αντί του εργόσημου το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει στους αγρότες, κατορθώσαμε αντισταθμιστικά να είμαστε σε θέση να ασφαλίζουμε με όσα μεροκάματα μηνιαίως θέλουμε ,( έστω και με ένα), με το βιβλίο ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΠΙΚΟΥ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ Η ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Έτσι ακόμα και αν κάποιος απασχολεί αλιεργάτη με μισθό, μπορεί να τον ασφαλίσει μόνο για τις ημέρες που αλιεύει και όχι για ολόκληρο τον μήνα.
Η αρχική απόφαση για τις αποσύρσεις στην παράκτια αλιεία προέβλεπε ότι όσοι είχαν οικονομικά βάρη (ασφαλιστικά, φορολογικά, τράπεζες) δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για απόσυρση. Έπειτα από συνεχή και έντονη αντίδραση της συντονιστικής το άλλαξε ο Υπουργός κ. Αποστόλου και μπόρεσαν έτσι πολλοί συνάδελφοι να προχωρήσουν με την απόσυρση.
Τέλος όποτε προέκυψαν και προσωπικά θέματα συναδέλφων, που για ευνόητους λόγους δεν τα αναφέρουμε ονομαστικά, βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε στα πλαίσια της νομιμότητας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, προσωπικών ή άλλων συμφερόντων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι όλα τα έξοδα για τα ταξίδια που γίνανε για τις συναντήσεις που χρειάστηκαν για τα ανωτέρω θέματα, καλύφτηκαν από τα ίδια τα άτομα που ταξίδεψαν είτε από προσωπικά τους χρήματα είτε από το ταμείο του τοπικού συλλόγου που εκπροσωπούν. Η συντονιστική δεν έχει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει τα οποιαδήποτε έξοδα που προέκυψαν συν ότι οι συνάδελφοι που έτρεχαν για τις συναντήσεις αυτές εκτός των χρημάτων που κατέβαλαν οι ίδιοι, αναγκάζονταν να χάσουν και τα μεροκάματά τους με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Τελειώνοντας θα σας πω επιγραμματικά μερικές βασικές αρχές της ένωσης που θα δημιουργηθεί. Η Ένωση έρχεται να καλύψει το κενό και το αλαλούμ που υπάρχει με το σημερινό καθεστώς των αγροτικών-αλιευτικών συλλόγων, στους οποίους είναι μέλη αλιείς από όλο το φάσμα των αλιευτικών εργαλείων. Στην Ένωση μέλη θα μπορούν να εγγράφονται μόνο παράκτιοι αλιείς (και όχι Σύλλογοι) που είναι κάτοχοι ποσοστού σε τουλάχιστον ένα Α/Κ, το οποίο δεν φέρει στην άδεια του κάποιο από τα εργαλεία γρι γρι, βιντζότρτα και τράτα με πόρτες βυθού. Σε περίπτωση που είναι κάτοχοι και άλλων Α/Κ πρέπει να πληρείτε η ως άνω προϋπόθεση σε όλα τα Α/Κ τους.
Ο σκοπός της Ένωσης γενικά είναι η προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των παράκτιων αλιέων προς πάσα κατεύθυνση.
Το ΔΣ που θα δηλωθεί είναι προσωρινό και έχει ως στόχο να φέρει εις πέρας όλες της διαδικασίες ίδρυσης της Ένωσης και την διενέργεια εκλογών εντός 6 μηνών.
Εγγραφή 10 ευρώ και ετήσια συνδρομή 20 ευρώ, με άμεση πρόσβαση στην σελίδα της Ένωσης.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την ερχόμενη Δευτέρα Τρίτη το καταστατικό της υπό ίδρυσης ένωσης θα είναι έτοιμο και θα μαζευτούν υπογραφές για τα ιδρυτικά μέλη. Αρχικά θα ξεκινήσουμε από την Κάλυμνο- Κω και στην συνέχεια θα περάσει από πολλά σημεία της Χώρας. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω ή να συμμετάσχουν ως ιδρυτικά μέλη μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου η με κάποιο μέλος του προσωρινού ΔΣ.
Η πόρτα είναι ανοιχτή και θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους συναδέλφους παράκτιους αλιείς, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τα προβλήματα είναι κοινά, αγκαλιάζουν όλους τους αλιείς σε όλη την χώρα. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στην παράκτια αλιεία, σήμερα τα βγάζουμε πέρα με το ζόρι. Όπως έχουμε ξαναπεί δεν είναι μακριά η ώρα που το επάγγελμα του παράκτιου αλιέα θα γίνει μη βιώσιμο. Πρέπει όλοι μας να ενεργοποιηθούμε, να έχουμε δυνατή φωνή σαν κλάδος μήπως και καταφέρουμε και επιβιώσουμε…..

Με Συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Κουλλιάς Εμμανουήλ, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου Και Πρόεδρος προσωρινού ΔΣ Ένωσης
Μέλη Προσωρινού ΔΣ
  • Αθηναίος Ιωάννης, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Νέας Μάκρης,
  • Ζάννες Δημήτριος, Γραμματέας Αλιευτικού Συλλόγου Άνδρου,
  • Ξηραδάκης Χρήστος, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου,
  • Λάντζου Άσπα, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Ν. Πηλίου
  • Σκιαδάς Σπυρίδων, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Καλλιθέας.
  • Σταμούλος Νικόλαος, Μέλος Αλιευτικού Συλλόγου Βάρκιζας
  • Παπασεβαστός Πέτρος, Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Κω.
  • Σόμπολος Τρύφωνας Γραμματέας Αλιευτικού Συλλόγου Αλίμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου