Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Σε αναταραχή οι κτηνοτρόφοι για το «ελληνικό γιαούρτι»

Εκτός Συνδέσμου όποιος υπονομεύει το προϊόν, λέει ο ΣΕΒΓΑΠ




«Θεωρώ απίθανο τα προϊόντα να παράγονται στην Ελλάδα και να εξάγονται στη Ρουμανία, αν και είναι μάλλον προφανές ότι παράγονται στη Ρουμανία».
Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας της «ΥΧ» σχετικά με ρουμανική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που, σύμφωνα με έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία, παρασκευάζει και πουλάει στη Ρουμανία ελληνικό γιαούρτι.
 Το έγγραφο, απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε η εφημερίδα μας, έρχεται ως συνέχεια των αποκαλύψεων της «ΥΧ» για την αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος και για τις επιχειρήσεις που λυμαίνονται τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων.
Για το θέμα έχει κινητοποιηθεί ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ενώ διαδικασίες παρέμβασης σε επίπεδο ΕΕ έχει δρομολογήσει το ΥΠΑΑΤ. H εφημερίδα μας απευθύνθηκε στην ελληνική, μητρική εταιρεία της ρουμανικής θυγατρικής της, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια τοποθέτηση μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Το ελληνικό γιαούρτι βάλλεται από παντού

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας «[…] μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία (σ.σ. αναφέρει το όνομα της) που διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο στην περιοχή του Brasov και παράγει προϊόντα που διανέμονται στην τοπική αγορά με την επωνυμία ‘‘Stragghisto’’ και ‘‘ελληνικό γιαούρτι’’.
Εάν δεχθούμε ότι ελληνικό γιαούρτι δύναται να χαρακτηριστεί μόνο το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε και από την ελληνική εταιρεία να μετονομάσει τα προϊόντα της».
Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης του δημοσιεύματός μας και, όπως μας πληροφόρησε, έχει ζητήσει ενημέρωση από τη θεσσαλική εταιρεία: «Θεωρώ απίθανο τα προϊόντα να παράγονται στην Ελλάδα και να εξάγονται στη Ρουμανία, αν και είναι μάλλον προφανές ότι παράγονται στη Ρουμανία.
Έχουμε στείλει επιστολή προς την εταιρεία “Ελληνικά Γαλακτοκομεία” και περιμένουμε την τοποθέτησή της. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το θεωρώ απαράδεκτο και υπονόμευση της όλης προσπάθειας που κάνουμε για το γιαούρτι, εμείς οι ίδιοι να βγάζουμε τα μάτια μας.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πάμε το θέμα μακριά και δεν μπορούμε να έχουμε μέλη που να υπονομεύουν το προϊόν».


Όσον αφορά τις εξελίξεις για το «ελληνικό γιαούρτι» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, τον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της προσφυγής του Συνδέσμου κατά της Τσεχίας. «Ένα θέμα είναι αυτό και ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι να πάρουμε τη γραπτή γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το ελληνικό γιαούρτι, την οποία έχουμε λάβει προφορικά και αναφέρει πως οτιδήποτε επιγράφεται ως “greek yogurt” πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Στο θέμα του “greek style” (σ.σ. «ελληνικού τύπου») γιαούρτι, δεν έχουμε κάποια κατοχύρωση και, φυσικά, δεν συμφωνούμε καθόλου με την υφιστάμενη κατάσταση», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ έχει δρομολογήσει παρέμβαση για το ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Τσεχίας.
Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι και η κοινή γνώμη ζητούν επιτακτικά να επιτευχθεί ένα καίριο πλήγμα σε όσους κερδοσκοπούν και παρανομούν στην αγορά γάλακτος, κάτι που σημαίνει λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών και εντός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου