Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ρεκόρ βαρυχειμωνιάς το 2018-19, τι σημαίνει για τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού

Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος και ιδρυτής του meteo.gr ...




...αναλύει τα χαρακτηριστικά της παρατεταμένης βαρυχειμωνιάς σε σχετική έρευνα του ethnos.gr. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο εφετινός χειμώνας δεν λέει να μας αποχωριστεί και ήταν ο πιο βαρύς της τελευταίας 10ετίας.
Χαρακτηριστικά του οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί βοριάδες, οι έντονες καταιγίδες και οι καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που ειδικά στη κεντρική και νότια Ελλάδα έσπασε πολλά ρεκόρ.
Πώς όμως αναλύουν οι μετεωρολόγοι τα καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα;
Πού κατατάσσονται σε σχέση με τα φαινόμενα που είχαμε την τελευταία 20ετία και πόσο θα επηρεαστεί το φετινό καλοκαίρι;
Ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί: «Σαν πρώτο συμπέρασμα πράγματι μπορούμε να πούμε πως ο χειμώνας 2018-19 είχε πολλές βροχές στην κεντρική και στη νότια Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Αντίθετα, είχαμε πολύ λίγες βροχοπτώσεις στην δυτική Ελλάδα που επίσης ήταν πολύ σπάνιο. Είχαμε πολλές χιονοπτώσεις στην κεντρική και νότια Ελλάδα και λιγότερες στην βόρεια Ελλάδα που και αυτά δεν ήταν συνηθισμένα.
Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι η επιμονή των ισχυρών ανέμων κυρίως των βοριάδων».

Η στατιστική καταγραφή που έχει κάνει δείχνει:
Α. Μεγάλα ύψη βροχής στη νησιωτική χώρα (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου).
Β. Αντιθέτως, σε πολλές περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας οι βροχές ήταν περιορισμένες, κυρίως λόγω των πολύ λίγων βροχών τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2019. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Άρτα, όπου καταγράφηκαν 4 και 35 χιλιοστά βροχής αντιστοίχως σε αυτούς τους δύο μήνες που είναι οι μικρότερες τιμές της τελευταίας επταετίας.
Γ. Στην Αττική είχαμε αρκετές βροχές, τις περισσότερες των τεσσάρων τελευταίων χειμώνων, αλλά πιο περιορισμένες σχετικά με το πολύ υγρό φθινόπωρο και χειμώνα του 2012-2013.
Δ. Είχαμε εμμονή ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου.

Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις στα νησιά του Αιγαίου μέχρι στιγμής έχουν πέσει οι τριπλάσιες βροχές από τον συνήθη μέσο όρο όπως στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Σαντορίνη, τη Μήλο και την Κω ενώ είχαμε έντονους και συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου. Οσον αφορά στις θερμοκρασίες, αυτό που ξεχωρίζει είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασλιες στα βόρεια ηπειρωτικά τον Ιανουάριο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφερθεί πως ο μέσος όρος βροχής στην Αθήνα είναι 390 mm και ο μέσος όρος των βροχερών ημερών οι 43 το χρόνο και ήδη βρισκόμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο. Στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές είναι 62 ημέρες βροχής το χρόνο και 460 mm βροχής.
«Δεν είναι όμως κάτι πρωτόγνωρο, υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2002 για παράδειγμα όπου το πρώτο δεκαπενθήμερο είχαμε καταιγίδα στις 13 από τις 15 ημέρες. Εφέτος είχαμε βαρομετρικά χαμηλά που κινήθηκαν στη νότια Ελλάδα προκαλώντας ένα ισχυρό βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο. Ετσι είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ ισχυρούς ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής (αλλά και χιονιού) στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Τι σημαίνει αυτή η βαρυχειμωνιά για το καιρό του καλοκαιριού
Οσο για το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καιρού του χειμώνα και του καιρού που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι ο κ. Λαγουβάρδος λέει: «Επιστημονικά δεν υπάρχει καμία σύνδεση των καιρικών φαινομένων μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού.
Δε σημαίνει πως μετά από έναν βαρύ χειμώνα με πολλά καιρικά φαινόμενα θα έχουμε έναν ξηρό ή ένα υγρό καλοκαίρι».


Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου