Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Κεράσια: Η αυξημένη ζήτηση κράτησε σε καλά επίπεδα τις τιμές παραγωγού

Αυξημένη φέτος είναι η ζήτηση για εξαγωγές κερασιών λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην παραγωγή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 




Αυτό βοηθά να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού σε καλά επίπεδα στα μέσα Ιουνίου. Οι βροχές και τα χαλάζια που έπεσαν σε κάποιες περιοχές δημιούργησαν ζημιές στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες, με αποτέλεσμα οι εμπορεύσιμες ποσότητες να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι.   Εκτιμάται όμως ότι οι εμπορεύσιμες ποσότητες στις υπόλοιπες ποικιλίες (μεσοπρώιμες και όψιμες) θα παρουσιάσουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι.
Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην χώρα μας οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες για την επιθεώρηση συγκομιδής και τυποποίησης κερασιών, ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την εξαγωγή στην χώρα τους.

Εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή
Παραγωγοί και έμποροι συμφωνούν ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Όπως δήλωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «αν όλα πάνε καλά από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η εξαγωγή ελληνικών κερασιών στην κινέζικη αγορά, μια αγορά που έχει πολύ καλές προοπτικές για τα προϊόντα μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit Hellas, η Ελλάδα το 2018 κατέλαβε την 12η θέση στην παγκόσμια παραγωγή κερασιών, παράγοντας 90,3 χιλιάδες τόνους.
Οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί  κερασιών είναι: Τουρκία με 809 χιλιάδες τόνους, οι ΗΠΑ με 514,1 χιλιάδες τόνους, η Ρωσία με 245,9 χιλιάδες τόνους και το Ιράν με 244,8 χιλιάδες τόνους.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι την στιγμή που γράφεται το άρθρο (13/6/2019) και εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν ομαλά, η συνολική ελληνική παραγωγή κερασιών για το 2019 θα είναι της τάξεως των 85.000 τόνων.

Κωνσταντίνος Σιώντας, προϊστάμενος στο τμήμα οπωροκηπευτικών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας
«Υπήρχαν ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις και χαλάζια). Παρόλα αυτά οι εμπορεύσιμες ποσότητες δεν είχαν πρόβλημα επειδή υπήρχε αυξημένη ζήτηση. Έτσι έκλεισε η εμπορική περίοδος με τις όψιμες ποικιλίες των κερασιών να πωλούνται στα 1,5 ευρώ το κιλό».

Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας στην Πέλλα
«Φέτος έχουμε μια καλή εικόνα στην παραγωγή κερασιών σε αντίθεση με πέρσι που είχαμε ακαρπία. Η παραγωγή είχε οψίμηση περίπου μια εβδομάδα.
 Οι βροχές όμως και οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος την περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα και μεγάλο μέρος της να μην είναι εμπορεύσιμο. Καλό ξεκίνημα είχαμε στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες, που βγήκαν στην αγορά με τιμές 4 ευρώ το κιλό αλλά οι ζημιές στην παραγωγή έφεραν πτώση τιμών.
Ακολούθησαν οι υπόλοιπες ποικιλίες με χαμηλότερες τιμές, που στα μέσα Ιουνίου έφταναν στα 1,10 - 1,20 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 20 - 25 Ιουλίου στις ορεινές περιοχές».

Ξενοφών Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας

«Στις πεδινές περιοχές το ξεκίνημα φέτος της συγκομιδής για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλό με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό. Οι βροχοπτώσεις όμως χάλασαν την καλή εικόνα των τιμών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις μεσοπρώιμες ποικιλίες να έχουμε μείωση των τιμών, οι οποίες έφτασαν να κυμαίνονται στα 1,5 - 1,8 ευρώ το κιλό στα μέσα Ιουνίου. Στις ορεινές περιοχές δεν έχουμε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και η συγκομιδή ξεκίνησε από 20 Ιουνίου με καλές προοπτικές».

Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμων»
«Ο καιρός φέτος βοήθησε και είχαμε μια καλή παραγωγή κερασιών με μεγαλύτερες σε σχέση με πέρσι εμπορεύσιμες ποσότητες. Επίσης η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές βοήθησε τις τιμές να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών. Είχαμε μια μικρή μείωση παραγωγής στην ποικιλία Μπουρλά αλλά οι υπόλοιπες ποσοτικά ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι τιμές που πούλησε ο συνεταιρισμός αυτές τις ποικιλίες κυμάνθηκαν στα 4,5 - 3,80 ευρώ το κιλό. Ακολούθησαν στα τέλη Μαΐου οι μεσοπρώιμες ποικιλίες, με 3 - 4 ημέρες οψίμηση, κάτι που βοήθησε να διατηρηθούν οι τιμές σε καλά επίπεδα (τιμές πώλησης στα 2,70 - 2,50 ευρώ το κιλό). Σε καλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι όψιμες ποικιλίες λόγω της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές (τιμές πώλησης 1,80 - 2 ευρώ το κιλό). Εκτιμώ ότι μέχρι 23 - 25 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή μας».

Θεόδωρος Φανιάδης, παραγωγός κερασιών από Γιαννακοχώρι Νάουσας
«Φέτος είχαμε καλύτερη παραγωγή και υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Από τον Μάιο που ξεκίνησαν οι πρώιμες ποικιλίες οι τιμές παραγωού κυμάνθηκαν στα 2,5 - 2,6 ευρώ το κιλό, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Στη συνέχεια όμως όταν ξεκίνησε η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες ποικιλίες (Λαπέν κ.α.) είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές στα 1,4 - 1,5 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή αναμένεται θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου».

Ελληνικές Εξαγωγές

Η χώρα μας εξήγαγε 15.515 τόνους κεράσια το 2017, 16.839 τόνους το 2018 και εκτιμάται ότι το 2019 θα εξάγει 23.000 τόνους. Οι πέντε κυριότερες χώρες που εξάγονται τα ελληνικά κεράσια είναι η Ολλανδία (3.347 τόνοι), η Γερμανία (1.835 τόνοι), η Ρουμανία (1.682 τόνοι), η Βουλγαρία (1.623 τόνοι) και η Ιταλία (1.335 τόνοι).

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου