Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Φορολογικές επανορθώσεις και ψάρεμα αγροτών στα θολά

Σε θολά νερά εξελίσσονται οι προεκλογικές παροχές των διεκδικητών της εξουσίας για την επόµενη τετραετία, µε την κυβέρνηση να εκµεταλλεύεται τα τελευταία 24ωρα λειτουργίας της Βουλής για να ...




...περάσει κάποιες τροπολογίες και µε... αγροτικό περιεχόµενο.
 Οι δασωµένοι αγροί και η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης δασικών εκτάσεων µέχρι 30 στρέµµατα για γεωργική χρήση, µάλλον ήταν το τελευταίο επίσηµο ρουσφέτι της σηµερινής κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι µε µια απλή τροπολογία -της τελευταίας στιγµής- θα καταργήσει το άρθρο 10 του νόµου 4472/2017, το οποίο ορίζει τη µείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ για τους µισθωτούς και συνταξιούχους από 1.1.2020.
Άλλωστε ο ίδιος ανέφερε ότι το θέµα θα ερχόταν στη Βουλή τον Σεπτέµβριο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξαντλούσε την τετραετία, µόνο που τώρα επισπεύδεται κάπως η διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά τον τελικό στόχο της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας για δύο συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του κόµµατος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέµβασή του στο πλαίσιο της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Η µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λειψή, άρα πρέπει να γίνει ολόκληρη. Η µείωση των φορολογικών συντελεστών αυξάνει τη φορολογική συµµόρφωση. Ο τελικός µας στόχος είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%. Είναι κάτι που θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Και συνολικά το τουριστικό πακέτο να βρεθεί στο 11%. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας. Μείωση του φόρου στα µερίσµατα από το 10% στο 5%», ήταν το µήνυµα που εξέπεµψε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης

∆ιχάζουν τα αντιµέτρα
Τεράστιες εν τω µεταξύ ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τροπολογία της κατάργησης της µείωσης του αφορολόγητου και των αντιµέτρων, µε κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι «ουδεµία σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα τα περί κατάργησης των αντιµέτρων µαζί µε την κατάργηση της µείωσης του αφορολόγητου».
Υποστηρίζουν µάλιστα ότι τα αντίµετρα, που, σηµειωτέον, αναφέρει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι καταργούνται, έχουν ήδη εφαρµοστεί ή δροµολογηθεί από την κυβέρνηση.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου