Κρητικοί, στη πλειοψηφία ψαράδες, καθαρίζουν, μαγειρεύουν και τρώνε
τον άκρως επικίνδυνο λαγοκέφαλο και συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Γαλήνη,
... στο Ρέθυμνο όπου μάλιστα αναφέρουν πως είναι η σπεσιαλιτέ τους!
Τελικά εκτός από την Ιαπωνία καταναλώνεται ο απαγορευμένος λαγοκέφαλος και από άλλους τολμηρούς!
Το διαβάσαμε σήμερα στο NeaKriti.gr, στο ρεπορτάζ του Ματθαίου Καπετανάκη, και επειδή μας φάνηκε τόσο παράξενο ήρθαμε σε επαφή με αρκετούς κάτοικούς της Αγίας Γαλήνης και επιβεβαιώσαμε το δημοσίευμα!
Ήμουν πολύ διστακτικός στο αν θα έπρεπε ένα τέτοιο άρθρο να υπάρχει στο διαδίκτυο και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει, όμως η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη και να διαδίδεται.
Άλλωστε νομίζω ότι όλοι πλέον είναι ενημερωμένοι σχετικά με την επικινδυνότητα του ψαριού το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατανάλωσή του (και η διάθεση του στην αγορά σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία [Καν. (ΕΚ) 853/2004 και Καν. (ΕΚ) 854/2004]).
Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν πως το είδος που βρίσκεται στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα τοξικό και δεν είναι το ίδιο με αυτό που καταναλώνουν οι Ιάπωνες!
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στην περίπτωση κατανάλωσης του από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει.
Η τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη ορισμένοι ψαράδες που ξεκίνησαν να τα τρώνε πριν γίνει ευρύτερα γνωστό το πόσο επικίνδυνο είναι! Εδώ και δέκα χρόνια και παρότι το κράτος έχει επίσημα απαγορεύσει τη βρώση του, ορισμένοι κάτοικοι το καταναλώνουν συστηματικά!
Μιλώντας με κατοίκους της Αγίας Γαλήνης, μας επιβεβαίωσαν ότι το ψάρι αυτό όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και πολύ νόστιμο, παρομοιάζοντας το κρέας του με κοτόπουλο, φτάνει βέβαια να καθαριστεί σωστά. «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν, θα φάω μόνο λαγοκέφαλους που έχω καθαρίσει ο ίδιος» μας ανέφερε άτομο που έχει φάει πάνω από 300 κιλά λαγοκέφαλους σύμφωνα με τα λεγόμενα του!
Τουλάχιστον 50 άτομα στο χωριό τρώνε τα τοξικά αυτά ψάρια, κυρίως ψαράδες. Το λαγόψαρο, όπως αλλιώς το αναφέρουν, «βγάζει δύο φιλέτα, καθαρά χωρίς αγκάθια».
Το μαγειρεύουν πλακί, βραστό, τηγανητό, με κουρκούτι, ακόμα και στιφάδο και… κοκκινιστό!
Όποτε οι ψαράδες πετύχουν αυτό το νεοεισερχόμενο στο νότιο κρητικό πέλαγος, ψάρι, είναι ευκαιρία για μάζωξη και κατανάλωση του… απαγορευμένου μεζέ που δεν μπορεί να διατεθεί προς κατανάλωση παρέα με άλλους τολμηρούς «σύντεκνους». Τουλάχιστον ευχόμαστε να ενημερώνουν τους φίλους τους για το επικίνδυνο γεύμα!
Εσείς πάντως ΜΗ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ!
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NeaKriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου