Άτυπες πράσινες γωνιές σε όλο το νησί της Κέρκυρας, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, έχουν στηθεί με πρωτοβουλία Ελλήνων και ξένων εθελοντών.
Από τον Μάρτιο του 2018 οι κάτοικοι του χωριού Σπαρτύλας, στη Βόρεια Κέρκυρα, λειτούργησαν την πρώτη πράσινη γωνιά. Ακολούθως δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 η δεύτερη Πράσινη Γωνία στο χωριό Λιαπάδες, από Άγγλους μόνιμους κάτοικους.
Οι 22 Πράσινες Γωνίες που δημιουργήθηκαν σε έναν χρόνο είναι περιφραγμένοι χώροι ανοίγουν για το κοινό συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα και δέχονται τα ανακυκλώσιμα, σωστά διαχωρισμένα. Μπορείτε να τις δείτε μία προς μία ΕΔΩ.
Περίπου 5.000 κάτοικοι, το 5% του πληθυσμού στο νησί, εκπαιδεύονται και γίνονται χρήστες των Πράσινων Γωνιών. «Περίπου 1.000 τόνοι συλλέγονται με καταπληκτική εφαρμογή της Διαλογής στη Πηγή. Καθαρά ανακυκλώσιμα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ψηλής εμπορικής αξίας. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Γωνίες Ανακύκλωσης συνεργάζονται με τοπικό επαγγελματία και τα ανακυκλώσιμα κατευθύνονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης εκτός Κέρκυρας. Οι ποσότητες αυτές δεν καταλήγουν πλέον στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», λέει στη Greenagenda.gr ο Θόδωρος Βώρος ο οποίος δημιούργησε σημείο συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων, το μοναδικό στην Κέρκυρα.
Σε αριθμούς, το αποτέλεσμα όλης αυτής της δράσης με πανελλήνια πρωτοτυπία είναι εντυπωσιακό. Συλλέγονται περίπου 1.000 τόνοι καθαρών ανακυκλώσιμων με διαλογή στη πηγή από τους ίδιους τους πολίτες στα σπίτια τους, χωρίς πρακτική βοήθεια από το δήμο.
Σύμφωνα με τον κ. Βώρο, «για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας αρκεί να σκεφτούμε ότι ο δήμος με όλον τον μηχανισμό του, συν τις εργολαβίες, το 2018 συνέλεξε 5.200 τόνους από τους οποίους επιστράφηκαν ως υπόλειμμα 2.300 τόνοι μετά την επεξεργασία στο ΚΔΑΥ. Δηλαδή ο δήμος πέτυχε 2,9 χιλ τόνους ανάκτηση κακής ποιότητας ανακυκλώσιμων, ενώ οι πολίτες μόνοι τους βασιζόμενοι αποκλειστικά στα χέρια τους κατάφεραν 1.000 τόνους άριστης ποιότητας ανακυκλώσιμων, μέσα σε ένα χρόνο».
Συνοψίζοντας, η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων 65 χιλ. τόνοι ΑΣΑ, συλλογή μπλε κάδου 5,2 χιλ και τελική ανάκτηση 2,9 χιλ τόνοι, δηλαδή 3% και συνεπώς 97% ταφή σε ΧΥΤΑ, με ένα ρυθμό που θα απαιτούσε το νησί να δημιουργεί έναν ανά 3-4 χρόνια. Και η τραγική αυτή επίδοση επιτυγχάνεται με κόστος διαχείρισης περίπου 200€/τόνο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της Κέρκυρας.
Στα χωριά που έχουν δημιουργηθεί Πράσινες Γωνίες τα ποσοστά ανακύκλωσης ξεπερνούν το 30%. Η Κέρκυρα γίνεται case study εντός και εκτός νησιού, άξια παρατήρησης. «Μας έχει συνεπάρει, και βρίσκουμε την παράξενη δύναμη να μένουμε αισιόδοξοι, να χαμογελάμε, να κάνουμε συναντήσεις, να γνωριζόμαστε και να προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι αξίζει το κόπο να συνεργαστούμε σε αυτό που λέμε κυκλική οικονομία, εξοικονόμηση πόρων», τονίζει ο κ. Βώρος.
Από τον Μάρτιο του 2018 οι κάτοικοι του χωριού Σπαρτύλας, στη Βόρεια Κέρκυρα, λειτούργησαν την πρώτη πράσινη γωνιά. Ακολούθως δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 η δεύτερη Πράσινη Γωνία στο χωριό Λιαπάδες, από Άγγλους μόνιμους κάτοικους.
Οι 22 Πράσινες Γωνίες που δημιουργήθηκαν σε έναν χρόνο είναι περιφραγμένοι χώροι ανοίγουν για το κοινό συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα και δέχονται τα ανακυκλώσιμα, σωστά διαχωρισμένα. Μπορείτε να τις δείτε μία προς μία ΕΔΩ.
Περίπου 5.000 κάτοικοι, το 5% του πληθυσμού στο νησί, εκπαιδεύονται και γίνονται χρήστες των Πράσινων Γωνιών. «Περίπου 1.000 τόνοι συλλέγονται με καταπληκτική εφαρμογή της Διαλογής στη Πηγή. Καθαρά ανακυκλώσιμα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ψηλής εμπορικής αξίας. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Γωνίες Ανακύκλωσης συνεργάζονται με τοπικό επαγγελματία και τα ανακυκλώσιμα κατευθύνονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης εκτός Κέρκυρας. Οι ποσότητες αυτές δεν καταλήγουν πλέον στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», λέει στη Greenagenda.gr ο Θόδωρος Βώρος ο οποίος δημιούργησε σημείο συλλογής χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων, το μοναδικό στην Κέρκυρα.
Σε αριθμούς, το αποτέλεσμα όλης αυτής της δράσης με πανελλήνια πρωτοτυπία είναι εντυπωσιακό. Συλλέγονται περίπου 1.000 τόνοι καθαρών ανακυκλώσιμων με διαλογή στη πηγή από τους ίδιους τους πολίτες στα σπίτια τους, χωρίς πρακτική βοήθεια από το δήμο.
Σύμφωνα με τον κ. Βώρο, «για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας αρκεί να σκεφτούμε ότι ο δήμος με όλον τον μηχανισμό του, συν τις εργολαβίες, το 2018 συνέλεξε 5.200 τόνους από τους οποίους επιστράφηκαν ως υπόλειμμα 2.300 τόνοι μετά την επεξεργασία στο ΚΔΑΥ. Δηλαδή ο δήμος πέτυχε 2,9 χιλ τόνους ανάκτηση κακής ποιότητας ανακυκλώσιμων, ενώ οι πολίτες μόνοι τους βασιζόμενοι αποκλειστικά στα χέρια τους κατάφεραν 1.000 τόνους άριστης ποιότητας ανακυκλώσιμων, μέσα σε ένα χρόνο».
Συνοψίζοντας, η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων 65 χιλ. τόνοι ΑΣΑ, συλλογή μπλε κάδου 5,2 χιλ και τελική ανάκτηση 2,9 χιλ τόνοι, δηλαδή 3% και συνεπώς 97% ταφή σε ΧΥΤΑ, με ένα ρυθμό που θα απαιτούσε το νησί να δημιουργεί έναν ανά 3-4 χρόνια. Και η τραγική αυτή επίδοση επιτυγχάνεται με κόστος διαχείρισης περίπου 200€/τόνο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της Κέρκυρας.
Στα χωριά που έχουν δημιουργηθεί Πράσινες Γωνίες τα ποσοστά ανακύκλωσης ξεπερνούν το 30%. Η Κέρκυρα γίνεται case study εντός και εκτός νησιού, άξια παρατήρησης. «Μας έχει συνεπάρει, και βρίσκουμε την παράξενη δύναμη να μένουμε αισιόδοξοι, να χαμογελάμε, να κάνουμε συναντήσεις, να γνωριζόμαστε και να προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι αξίζει το κόπο να συνεργαστούμε σε αυτό που λέμε κυκλική οικονομία, εξοικονόμηση πόρων», τονίζει ο κ. Βώρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου