Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

ECOSTRESS: Ο υπολογισμος της θερμοκρασιας της επιφανειας της Γης απο το διαστημα

Το τεράστιο κύμα καύσωνα που έπληξε τη Δυτική Ευρώπη μεταξύ 26 Ιουνίου και 30 Ιουνίου κατάφερε να σπάσει ρεκόρ θερμοκρασιών. 




Σε πολλές χώρες ο υδράργυρος σκαρφάλωσε άνω των 104 Φαρενάιτ (40 βαθμούς Κελσίου).Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τον Ιούνιο του 2019  ήταν ο πιο καυτός μήνας για την ηπειρωτική χώρα ως σύνολο.

Το Πείραμα Θερμοκρασίας της NASA στο Διαστημικό Σταθμό (ECOSTRESS) μετρά τη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αν και ο πρωταρχικός του στόχος του πειράματος είναι η παρακολούθηση της υγείας των φυτών, το ECOSTRESS μπορεί επίσης να ανιχνεύσει θερμότητα.
Το ECOSTRESS απεικόνισε την επιφάνεια ή τη θερμοκρασία εδάφους τεσσάρων ευρωπαϊκών πόλεων - τη Ρώμη, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο - κατά τις πρωινές ώρες 27 Ιουνίου και 28 Ιουνίου.

Στις εικόνες, οι θερμότερες θερμοκρασίες εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα και οι πιο κρύες θερμοκρασίες εμφανίζονται με μπλε χρώμα. Δείχνουν πώς ο κεντρικός πυρήνας κάθε πόλης είναι πολύ πιο ζεστός από το φυσικό τοπίο λόγω του αποτελέσματος της αστικής θερμότητας - αποτέλεσμα των αστικών επιφανειών που αποθηκεύουν και εκπέμπουν θερμότητα όλη την ημέρα.


Το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας ήταν τόσο υψηλές όσο οι 77-86 βαθμοί Φαρενάιτ (25-30 βαθμούς Κελσίου) νωρίς το πρωί δείχνει ότι μεγάλο μέρος της θερμότητας από τις προηγούμενες ημέρες αποθηκεύτηκε από επιφάνειες με υψηλή θερμότητα (όπως ασφάλτου, σκυροδέματος) και δεν μπορούν να διαλυθούν πριν από την επόμενη ημέρα.
Η παγιδευμένη θερμότητα είχε ως αποτέλεσμα ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες το μεσημέρι, σε υψηλές θερμοκρασίες 40 βαθμών (Κελσίου), καθώς συνέχιζε το κύμα καύσωνα.
Το  ECOSTRESS από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να συλλέγει τα πρώτα δεδομένα θερμότητας. Το όργανο μετράει τις διακυμάνσεις των θερμοκρασιών εδάφους σε μερικά δέκατα του ενός βαθμού και το κάνει με πρωτοφανείς λεπτομέρειες:
Είναι σε θέση να ανιχνεύει μεταβολές θερμοκρασίας σε διάφορες ώρες της ημέρας σε περιοχές μεγέθους ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Αυτές οι μετρήσεις βοηθούν τους επιστήμονες να εκτιμούν την υγεία των φυτών και την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει δείκτη μελλοντικής ξηρασίας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παρατηρηθούν οι τάσεις της θερμότητας, να εντοπιστούν πυρκαγιές και να ανιχνευθεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι εικόνες αποδεικνύουν ότι οι αερολιμένες και τα κέντρα των πόλεων είναι πιο θερμά σημεία  από τις περιβάλλουσες περιοχές, επειδή έχουν περισσότερες επιφάνειες που συγκρατούν θερμότητα (ασφάλτου, σκυροδέματος κλπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να επισκεφθείτε το ECOSTRESS
https://ecostress.jpl.nasa.gov/


Πηγή: NASA / JPL-Caltech
        greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου