Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Θα πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας; Πάνω από 800 αστεροειδείς ενδέχεται να πέσουν στη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα!

Μπορεί η ιδέα μιας καταστροφικής πρόσκρουσης αστεροειδούς στον πλανήτη μας να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, 

...αλλά οι ειδικοί δεν αποκλείουν να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας 878 αστεροειδείς ενδέχεται μέσα στον επόμενο αιώνα να συντριβούν στη Γη και όπως επισημαίνει η ESA, η πιθανότητα-όσο μικρή κι αν είναι- δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Προειδοποιεί δε ότι ακόμη κι ένας μικρός αστεροειδής θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές καταστροφές».

Γράφημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εξηγεί τους κινδύνους από την πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη

Για να μειώσει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο η ESA ενώνει τις δυνάμεις της με διεθνείς εταίρους όχι μόνον για τον εντοπισμό των επικίνδυνων αστεροειδών, αλλά και για την ανάπτυξη τεχνολογίας εκτροπής τους.
Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, όπου ειδικοί θα συζητήσουν τα σχέδια της NASA να ρίξει το διαστημικό της σκάφος DART στον αστεροειδή Diymos-B διαμέτρου 160 μέτρων.


The International workshop is underway today in Rome, Italy. AIDA: Asteroid Impact Deflection Assessment is a collaboration - with @NASA and @JHUAPL's DART and @ESA’s proposed https://www.cosmos.esa.int/web/aida-international-workshop 


Παράλληλα άλλοι ειδικοί θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο (12-13 Σεπτεμβρίου) στο Μόναχο για να συζητήσουν τα συμπεράσματά τους για τον αστεροειδή 2006 QV89, που πέρασε κοντά από τη Γη στις 9 Σεπτεμβρίου. 
Και τέλος η ESA θα φιλοξενήσει στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας ένα σεμινάριο έκτακτης ανάγκης με στόχο την δημιουργία συνδέσμου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και των εθνικών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. «Αυτές οι συναντήσεις αποκαλύπτουν το εύρος των δράσεων που αναλαμβάνονται ανά την υφήλιο για τον περιορισμό των επιπτώσεων από μια πρόσκρουση αστεροειδούς, τη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την προετοιμασία της Γης για το απίθανο ενδεχόμενο μιας πρόσκρουσης – η πλανητική άμυνα ενισχύεται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου