Πόσα
σκουπίδια «χωράνε» σε μια παραλία; Τι έβγαλαν οι εθελοντές από δύσβατα
σημεία της χερσονήσου του Βρασίδα
Μια παρέα νέων παιδιών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 να καθαρίζει τη χερσόνησο του Βρασίδα στην Νέα Πέραμο Καβάλας.
Και ξεκίνησαν από τα δύσκολα, μαζεύοντας τα σκουπίδια που βρίσκονταν σε δύσβατες περιοχές, σε βράχια και παραλίες χωρίς πρόσβαση από την ξηρά.
Επιστράτευσαν για τον συγκεκριμένο σκοπό βάρκες και κανό, με την προσπάθεια να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019.
Συνολικά οι εθελοντές συγκέντρωσαν πάνω από 70 σακούλες απορριμμάτων: φελιζόλ, δίχτυα, πλαστικά μπουκάλια και πετονιές ήταν μερικοί από τους… θησαυρούς που έβγαλαν στην ξηρά και παράλληλα «εμφάνισαν» το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές παραλίες του Νομού Καβάλας.
Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός είπε ότι η προσπάθεια των παιδιών είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει με τόσο σημαντικό αποτέλεσμα συγκέντρωσης σκουπιδιών ειδικά από περιοχές που δεν μπορούσε να πάει εύκολα ανθρώπινο χέρι.
«Μόλις με ενημέρωσαν τα παιδιά για την προσπάθεια και τη βοήθεια που θα χρειάζονταν για την μεταφορά και την αποκομιδή έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω ώστε να ολοκληρωθεί η τεράστια προσπάθειά τους.
Η πράξη τους θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους, αλλά και μια αφορμή για να γίνει γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα φελιζόλ τα οποία σε κακοκαιρίες ξεβράζονται στις ακτές του κόλπου Ελευθερών, ένα θέμα το οποίο πρέπει να δουν οι αρμόδιοι.
Προσωπικά ευχαριστώ αυτά τα παιδιά για την εθελοντική τους δράση και θα προσπαθήσω να έχει τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση και να μη μείνει μόνο εδώ», δήλωσε ο κ. Ζουμπλιός.
«Η σκέψη να αποδώσουμε το ελάχιστο που μπορούμε σε αυτόν τον τόπο
που μεγαλώσαμε και περάσαμε τα ομορφότερα καλοκαίρια μας υπήρχε εδώ και
καιρό.
Κάποια στιγμή περνώντας με τα κανό από το σημείο αυτό της
χερσονήσου του Βρασίδα αποφασίσαμε με τον φίλο μου τον Στράτο Εμμανουηλίδη να δοκιμάσουμε να καθαρίσουμε εκείνο το σημείο, στο οποίο η πρόσβαση ήταν απαγορευτική από τη στεριά και η πυκνότητα σκουπιδιών ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόλπου.
Είπαμε να αρχίσουμε από τα δύσκολα και ας μείνουν οι προσβάσιμες παραλίες για τους υπόλοιπους που ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν.
»Το να απομακρύνεις έναν τόσο μεγάλο όγκο σκουπιδιών από ένα τόσο όμορφο μέρος σού αφήνει την αίσθηση πως θεραπεύεις κάποιον βαριά άρρωστο.
Νιώθουμε πλέον ότι δώσαμε κάτι και εμείς πίσω σε αυτόν τον τόπο που μας έχει προσφέρει τα καλύτερα.
Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και στον τομέα της πρόληψης, αλλά και στον τομέα του καθαρισμού», δήλωσε ο Γιάννης Αθανασιάδης, ένας εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας.
Επίσης, ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια τον Γιάννη
Καρτάλη, τον Νίκο Τσιομπανίδη, την Ελένη Χατζηιερεμία, τον Αλέξανδρο
Ζαμβρακίδη, τη ΜατίναΤαμπάκη και τον Κώστα Αθανασιάδη, αλλά και τον Μάκη
Ζουμπλιό, «τον άνθρωπο που προσπαθεί εδώ και χρόνια για το καλό αυτού του τόπου και ενδιαφέρθηκε να μας βοηθήσει από την πρώτη στιγμή που επικοινωνήσαμε μαζί του».
Μετά τη συγκέντρωση των σκουπιδιών από τους εθελοντές ανέλαβε δράση ο δήμος Παγγαίου και η τέως αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών Ελένη Μπενή προχωρώντας στην αποκομιδή των απορριμμάτων με τη βοήθεια χωματουργικού μηχανήματος, καθώς ο όγκος τους ήταν τεράστιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου