Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Απαγόρευση καπνίσματος. Πώς γίνεται ο έλεγχος και πόσο είναι τα πρόστιμα

Απαγόρευση καπνίσματος. Πώς γίνεται ο έλεγχος, πώς και με ποιά κριτήρια επιβάλλονται τα πρόστιμα, το ύψος τους και πώς εισπράττονται




Αριθμ. Δ2β/Γ.Π.οικ. 80727 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 4177/15.11.2019
Καθορισμός των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του ν. 3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α/3.8.2010),όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΥΓΕΙΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Αρμόδιες Αρχές και Όργανα Ελέγχου
Την εποπτεία για την εφαρμογή των άρθρων 16 του ν. 4633/2019 (ΦΕΚ 161 τ.Α’), 17 και 32 του ν. 3868/2010 (ΦΕΚ 129 τ.Α΄) όπως ισχύουν περί ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, ασκεί το Υπουργείο Υγείας μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.
1.α) Αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
β) Όργανα Ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α` και Β` βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών.
2. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019, ως καθολικός διάδοχος, μεταξύ άλλων φορέων ελέγχου, και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), συνεργάζεται με τις ανωτέρω Αρμόδιες Αρχές για την ορθή εφαρμογή του νόμου. Η Ε.Α.Δ. δύναται να διενεργεί και η ίδια ελέγχους περί συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις, αξιολογώντας πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οποίων προβαίνει σε συστάσεις ή/και σε απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.
3. Τα όργανα ελέγχου κατά την εκτέλεση του έργου τους και κατόπιν αιτήματος τους συνεπικουρούνται από τις κατά τόπους λοιπές αρχές, μεταξύ άλλων και των ελεγκτικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι οποίες υποχρεούνται να ανταποκριθούν.
4. α) Τα ανωτέρω όργανα ελέγχου διενεργούν τακτικούς ελέγχους, έκτακτους ελέγχους και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας και ενημερώνουν εγγράφως την Προϊσταμένη τους Αρχή.
β) Τα όργανα ελέγχου συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις. Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τη διαπίστωση των παραβάσεων, όπως: την ημεροχρονολογία της εκάστοτε παράβασης, τα στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τον Α.Φ.Μ. και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του παραβαίνοντος όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης, το ΑΦΜ και την αρμόδια ΔΟΥ, όταν η παράβαση αφορά κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή άλλο χώρο, τον αύξοντα αριθμό της Πράξης Επιβολής Προστίμου κ.τ.λ. Οι εκθέσεις αυτές διαβιβάζονται αντίστοιχα στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ και στην αρμόδια για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ελέγχονται τυχόν επαναλαμβανόμενες παραβάσεις χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να προβαίνει η αρμόδια υπηρεσία σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα.
5. Παράλληλα, τα όργανα ελέγχου υποχρεούνται να υποβάλουν εξαμηνιαίες αναφορές και στατιστικά στοιχεία στην Ε.Α.Δ. και στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας. Η εν λόγω Διεύθυνση θα εκδίδει περιοδικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία των ελέγχων, τα ποσοστά συμμόρφωσης των παραβατών και τα ποσοστά μείωσης των καπνιστών στη Χώρα μας. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία θα αποτελούν το περιεχόμενο ετήσιας έκθεσης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, που θα υποβάλλεται στον Υπουργό Υγείας και στην Ε.Α.Δ. και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
6. Τα Όργανα Ελέγχου αυτοβούλως ή μετά από καταγγελία ή μετά από αίτημα της Ε.Α.Δ., διενεργούν ελέγχους στην περιοχή ευθύνης τους. Όπου κρίνεται σκόπιμο, με Πράξη του Προϊστάμενου της Αρμόδιας Υγειονομικής Αρχής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δημιουργούνται μικτά κλιμάκια από ένα υγειονομικό όργανο, ένα όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και της Δημοτικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος, συνεπικουρούμενα, εφόσον παραστεί ανάγκη, από ένα στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ή επιθεωρητές εργασίας, όπως ειδικότερα καθορίζονται με την εκάστοτε πράξη συγκρότησης του μικτού κλιμακίου. Προκειμένου να υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το ζήτημα του ελέγχου των επαναλαμβανόμενων παραβάσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα δημιουργηθεί πλήρες ενιαίο και ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο σύστημα καταγραφής των παραβάσεων. Το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του ως άνω συστήματος καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια για τη διαχείριση και λειτουργία του, καθορίζονται με εγκύκλιο που εκδίδεται εντός 3 μηνών από την έκδοση της παρούσης, από το Υπουργείο Υγείας.
7. Η διαδικασία ελέγχου, ασκείται όπως προβλέπεται στους Οργανισμούς λειτουργίας των αρμοδίων Αρχών και όπως ορίζεται στην παρούσα.
8. Τα εντεταλμένα αρμόδια όργανα ελέγχου φέρουν και επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων την ταυτότητα της υπηρεσίας τους.
Άρθρο 2
Διαδικασίες Ελέγχων – Πιστοποίηση παραβάσεων
1. Οι αρμόδιες Αρχές μέσω των Οργάνων Ελέγχου τους διενεργούν ελέγχους για τη διαπίστωση παραβάσεων των διατάξεων του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου κατά του καπνίσματος.
2. Οι ανωτέρω αρμόδιες Αρχές μέσω των Οργάνων Ελέγχου τους παρεμβαίνουν στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως αυτοί περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει καθώς και του ν. 4633/2019 (ΦΕΚ 161 τ.Α΄).
3. Τακτικοί έλεγχοι και έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας από τα ελεγκτικά όργανα:
α. Τακτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε μηνιαία, ή διμηνιαία βάση με κριτήρια όπως:
i) ανάλογα με τον αριθμό των καταγγελιών,
ii) ανάλογα με τη συχνότητα παραβάσεων ανά περιοχή και
iii) ανάλογα με το εύρος της περιοχής ελέγχου.
β. Έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται δίνοντας προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους έχουν ήδη διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Σε περίπτωση καταγγελιών κινητοποιείται η διαδικασία έκτακτου ελέγχου.
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, συντάσσεται από τα ελεγκτικά όργανα Πράξη Επιβολής Προστίμου, βάσει του υποδείγματος του Παραρτήματος που επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του παραβάτη και υποχρεωτικά ο ΑΦΜ ή/και ο Αριθμ. Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αιτιολογείται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου, στο πλαίσιο του άρθρου 6 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει. Αντίτυπο της πράξης αυτής επιδίδεται στον παραβάτη επιτόπου για περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή επιχειρήσεων ή Οργανισμών/Φορέων αντίτυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου επιδίδεται στον υπεύθυνο του χώρου και σε περίπτωση άρνησης παραλαβής κοινοποιείται στη διεύθυνση της επιχείρησης ή του Φορέα ή θυροκολλείται. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να διατυπώσει γραπτώς τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Σε περίπτωση που ο παραβάτης προβάλλει επαρκείς αντιρρήσεις, κατά την έγγραφη αιτιολογημένη κρίση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση, το πρόστιμο μειώνεται ή απαλείφεται.
5. Για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας όπως αυτό ορίζεται στην παρ. 11 του άρθρου 17 του ν. 3868/2010, όπως ισχύει, προβλέπονται συγκεκριμένα πρόστιμα. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα δεν μπορεί να είναι κατώτερα των αναφερόμενων στον Πίνακα 1 της παρούσης.
6. Για το ύψος του προστίμου κριτήρια αποτελούν:
Α. O χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:
1. νοσηλευτικά – προνοιακά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας,
2. εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγω-γεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, χώροι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των τύπων, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδότοποι,
3. πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
4. χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστοί και υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων και κλειστοί χώροι αθλητικών εκδηλώσεων,
5. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίντερνετ-καφέ, θέατρα, κινηματογράφοι, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,
6. κέντρα διασκέδασης.
Β. Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου, καθώς και για τη λήψη μέτρων αποτροπής των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.
Γ. Η έλλειψη ανταπόκρισης του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση παράβασης, η παράλειψη πραγματοποίησης συστάσεων στους παραβάτες και η παράλειψη κλήσης των αρμοδίων οργάνων.
Δ. Η απουσία συνεργασίας του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.
Ε. Η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο. Για την παρούσα ως επαναλαμβανόμενη παράβαση ή υποτροπή νοείται η επανάληψη της ίδιας παράβασης σε μεταγενέστερο χρόνο ή η πλέον της μίας παράβασης των διατάξεων του ν. 3868/2010, όπως ισχύει, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
7. Τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από άλλους νόμους δεν θίγονται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 3
Επιβολή προστίμων
1. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανά περίπτωση είναι:
Α. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν καπνικά προϊόντα κατά παράβαση του ν. 3730/2008, όπως ισχύει, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση, όπως εξειδικεύεται στον πίνακα 1 της παρούσας, που επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
Β. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3 του ν. 3730/2008 ή σε όποιον παραβιάζει τις διατάξεις άρθρου 2 του ν. 3730/2008, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου είναι από 500 έως 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση, όπως εξειδικεύεται στον πίνακα 1 της παρούσας, που επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3730/2008, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 16 του ν. 4633/2019, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα. Για τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και τη διάθεση των εσόδων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας.
Δ. Σύμφωνα με την περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3730/2008, όπως ισχύει, καθώς και με το άρθρο 17 του ν. 4633/2019, απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση της παρούσας διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους καπνίζοντες και πεντακοσίων (500) ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.
2. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η παράβαση βεβαιώνεται σε «Βιβλίο Αναφοράς του ν. 3868/2010 και 4633/2019», το οποίο οφείλει να προμηθευτεί και να τηρεί ο υπόχρεος. Πρόκειται για κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή. Επιπροσθέτως, η παράβαση καταχωρείται στο ειδικό τριπλότυπο έντυπο, που τιτλοφορείται “ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ”, ως συνημμένο Παράρτημα.
Ένα αντίγραφο επιδίδεται στον παραβάτη, ένα λαμβάνει η Αρμόδια Αρχή και στέλεχος – το οποίο αποτελεί τον νόμιμο τίτλο βεβαίωσης – αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη για την εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας.
Το ειδικό τριπλότυπο έντυπο εκδίδεται και διαβιβάζεται από, και με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας προς όλες τις Αρχές Ελέγχου. Φέρει ανάγλυφο το Εθνόσημο και τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας σε κάθε αριθμημένο φύλλο του προκειμένου να εξασφαλίζεται η γνησιότητά του.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται υποτροπή σε επανέλεγχο, αυτή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου για κάθε παράβαση σύμφωνα με τα αναφερόμενα στους συνημμένους πίνακες. Σε περίπτωση 4ης και 5ης υποτροπής ορίζονται επιπροσθέτως στους συνημμένους στην παρούσα πίνακες οι επιπτώσεις στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε περίπτωση διαπίστωσης τέταρτης παράβασης σε χώρο ή κατάστημα, κατόπιν διενέργειας τακτικού ή έκτακτου ελέγχου ή και ελέγχου κατόπιν καταγγελίας από τα αρμόδια Όργανα Ελέγχου, η αρμόδια Αρχή Ελέγχου πέραν του νέου προστίμου που θα επιβάλλει, κοινοποιεί εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών την Πράξη Επιβολής Προστίμου στην Ε.Α.Δ. για ενημέρωσή της και στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, προκειμένου με σχετική απόφαση τους εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη μέρα που θα ενημερωθούν, να προβούν σε προσωρινή σφράγιση του καταστήματος για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.
Σε περίπτωση διαπίστωσης πέμπτης παράβασης, η αρμόδια ελεγκτική αρχή πέραν του προστίμου, που θα επιβάλλει, κοινοποιεί εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών την Πράξη Επιβολής Προστίμου στην Ε.Α.Δ. για ενημέρωσή της και στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, προκειμένου με σχετική απόφαση τους εντός διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη μέρα που θα ενημερωθούν, να προβούν σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και οριστική σφράγιση του καταστήματος.
3. Ο παραβάτης υποχρεούται να δώσει στο Όργανο Ελέγχου οποιοδήποτε από τα προσωπικά του στοιχεία ή τα στοιχεία της επιχείρησης ζητηθούν, όπως: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, ΑΦΜ επιχείρησης, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ) ή Αριθμό Διαβατηρίου, διεύθυνση κατοικίας και να προσκομίσει στο πλαίσιο του ελέγχου, αν πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την άδεια λειτουργίας του καταστήματος ή τη γνωστοποίηση λειτουργίας του ή οποιοδήποτε έγγραφο δημόσιας αρχής εκ του οποίου προκύπτει η επιφάνειά του.
Σε περίπτωση που ο παραβάτης αρνηθεί να δώσει οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα στοιχεία, τότε το Όργανο Ελέγχου δύναται να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή της αστυνομίας.
Οι αστυνομικές αρχές υποχρεούνται να παρέχουν άμεσα τη συνδρομή τους προκειμένου να συμπληρωθεί άρτια η Πράξη Επιβολής Προστίμου.
4. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα του Πίνακα 1 δεν μπορούν να υπερβούν τα οριζόμενα κατά περίπτωση ανώτερα ποσά.
5. Οι Διοικήσεις των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Ν.Π.Ι.Δ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλουν να καταρτίσουν εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος εντός του φορέα και να ορίσουν υπεύθυνο/ους για την εφαρμογή του.
6. Στους υπεύθυνους των ανωτέρω Φορέων επιβάλλεται πρόστιμο 500 € σύμφωνα με τα κατωτέρω αναλυτικά εκτιθέμενα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) για παραβάσεις όπως:

i. Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων.
ii. Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).
iii. Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.
iv. Παράλειψη κλήση των αρμόδιων Οργάνων Ελέγχου. v. ‘Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.





Άρθρο 4
Βεβαίωση και Είσπραξη προστίμων
1. Τα επιβαλλόμενα κατά τις διατάξεις της παρούσας απόφασης πρόστιμα εξοφλούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου, μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, e-παράβολο, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www. gsis.gr/e-paravolo (Φορέας Υπουργείο Υγείας), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή τις Τράπεζες ή τις κατά τόπους ΔΟΥ. Τα πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ΑΛΕ 1560919001.
2. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προ-στίμου, αποστέλλεται, από τις Αρμόδιες Αρχές, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο νόμιμος τίτλος στη ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη, προκειμένου να βεβαιωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ. 356/1974, Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Κ.Ε.Δ.Ε. (ΦΕΚ 90 Α’).
3. Τα βεβαιωθέντα πρόστιμα τα οποία εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατανέμονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως ακολούθως:
• σε ποσοστό 40% στον αριθμ. ΑΛΕ 2910601007 ΕΦ 201 Κωδικό Καπνού του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη προγραμμάτων δημόσιας υγείας,
• σε ποσοστό 30% στον αριθμ. ΑΛΕ 2910601007 ΕΦ 1007 του Υπουργείου Εσωτερικών για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού της παρούσης κοινής υπουργικής απόφασης,
• σε ποσοστό 20% στον αριθμ. ΑΛΕ 2910601007 ΕΦ 1043.201.0000000 του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
– σε ποσοστό 5% στον αριθμ. ΑΛΕ 2910601007 ΕΦ 1041.401.0000000 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αποδίδονται στο Λιμενικό σώμα, και – σε ποσοστό 5% στον αριθμ. ΑΛΕ 2910601007 ΕΦ 1045 του Υπουργείου Τουρισμού.
4. Η κάθε Αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία ελέγχου που διαβιβάζει καταλόγους καταλογισμού μη εισπραχθέντων προστίμων στις ΔΟΥ αντιπαραβάλλει τα στοιχεία επιβολής και είσπραξης των προστίμων ανά δίμηνο και αποστέλλει τα απολογιστικά στοιχεία στη Διεύθυνση Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.
5. Ο κωδικός καπνού του Υπουργείου Υγείας πιστώ-νεται το αργότερο ανά δίμηνο από το Υπουργείο Οικονομικών και λίστα των εισπραχθέντων προστίμων διαβιβάζεται στο Υπουργείου Υγείας.
Άρθρο 5
Καταργούμενες Διατάξεις
Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας καταργείται κάθε άλλη υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος που ορίζει διαφορετικά τα ανωτέρω.
Άρθρο 6
Έναρξη Ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την ημερομηνία δημοσιεύσεώς της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθεί Παράρτημα το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου