Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Έρχεται πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Το «βαλτωμένο» πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ενώ θα αναζητηθούν πόροι και από τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ.


Το δρόμο που άνοιξαν κρατικές αρχές όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, που προωθεί ΣΔΙΤ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και αστυνομικές διευθύνσεις, ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η κυβέρνηση με αξιοποίηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανακαίνιση του παμπάλαιου κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Το σύνθημα το έδωσε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, που μίλησε σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Όπως εξήγησε, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με βάση και το φιλόδοξο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει πως μέχρι το 2030 το 15% των κατοικιών να έχει ανακαινιστεί ή να έχει αντικατασταθεί από νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο συνολικός αριθμός κτιρίων που πρέπει να ανακαινιστούν υπολογίζεται σε περίπου 600.000. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται ενεργειακά ή να αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες!

Μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», που έχουν υπάρξει δύο κύκλοι χρηματοδότησης, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 140.000 κατοικίες, αριθμός αρκετά μικρότερος από τον ετήσιο στόχο των 60.000 κατοικιών που έχει μπει στο ΕΣΕΚ.  Το σημαντικότερο είναι πως υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, από τα νοσοκομεία μέχρι και υπουργεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται ακόμα στην εποχή του... Σιδήρου από πλευράς ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η κ. Σδούκου είπε χθες πως «πρέπει να αυξηθεί ο στόχος τόσο για τον αριθμό κτιρίων (δημόσια και ιδιωτικά) που αναβαθμίζονται κατ' έτος, όσο και για  την έκταση και την ποιότητα της αναβάθμισης. Κι αυτό πρέπει να συμβεί με τους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε εθνικούς είτε κοινοτικούς. Συνεπώς πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, να δώσουμε περισσότερα και διαφορετικά κίνητρα, να καταστήσουμε ελκυστικότερες τις επενδύσεις στον τομέα της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος».

Ενα πρώτο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κρατικών κτιρίων θα γίνει με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να προχωρά. «Ελπίζω εντός των επόμενων ημερών να έχουμε οριστικοποιήσει και διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες, νομικές, κανονιστικές και χρηματοδοτικές ώστε να ανακοινώσουμε και επισήμως το πρόγραμμα» είπε χθες η κ. Σδούκου.
Το πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση επενδυτικών δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία θα αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, εφόσον το έργο υλοποιηθεί σύμφωνα με τους εκάστοτε όρους. Πρόκειται, βέβαια, για ψίχουλα σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες ανακαίνισης, ειδικά του αποθέματος των κρατικών κτιρίων.

Η ανάγκη για κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα η οποία δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών κτιρίων. Μια πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε πως οι επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κινούνται με ρυθμό 0,12% το χρόνο, δηλαδή αναβαθμίζεται μόλις το 0,12% του κτιριακού αποθέματος, όταν οι ίδιες οι κοινοτικές οδηγίες απαιτούσαν ρυθμό 3%.

Τα κτίρια αντιστοιχούν στο 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. με βάση πρόσφατες μελέτες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Green Deal» να προωθεί την πρωτοβουλία «renovationwave» - «κύμα ανακαίνισης / αναβάθμισης κτιρίων» - που έχει σαν στόχο να αυξήσει τους χαμηλούς ρυθμούς ανακαίνισης στα κράτη-μέλη, προκειμένου η Ευρώπη να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους της.
Η χώρα μας έχει κληθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου να εναρμονίσει τη νομοθεσία της στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης με την αναθεωρημένη οδηγία 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου