Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Αλλαγή σελίδας στη Δανία

                                 Η Χέλε Θόρνινγκ - Σμιντ των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι η 
                                πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας

Νίκη του κεντροαριστερού "Κόκκινου Συνασπισμού" της Θόρνινγκ - Σμιντ. Παραδέχθηκε την ήττα του ο πρωθυπουργός Λ. Ράσμουνσεν. Η οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

 

Νίκη του κεντροαριστερού "Κόκκινου Συνασπισμού" και την εκλογή της πρώτης γυναίκας στην ιστορία της Δανίας στη θέση της πρωθυπουργού, της Χέλε Θόρνινγκ - Σμιντ των Σοσιαλδημοκρατών, ήταν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη σκανδιναβική χώρα.
"Νωρίτερα απόψε, τηλεφώνησα στην (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Τη συνεχάρην και της είπα ότι έχει πλέον την δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση", είπε παραδεχόμενος την ήττα του ο Λ. Ράσμουσεν.
Κατά τα επίσημα αποτελέσματα περίπου στις 00:00 τοπική ώρα (01:00, ώρα Ελλάδας) με το 99,2% των ψήφων καταμετρημένο, η κεντροαριστερά κερδίζει 89 από τις 179 έδρες του Folketing (Κοινοβουλίου) έναντι 86 της κεντροδεξιάς υπό τον Ράσμουσεν.
Η νίκη του "Κόκκινου Συνασπισμού" είναι κυριολεκτικά ιστορική, αφού ο κεντροδεξιός "Μπλε Συνασπισμός" κυρίως με τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DPP) κυβερνά τη χώρα επί 10 χρόνια, κατά τα οποία όμως η Δανία βίωσε τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό ακριβώς, η κριτική στην οικονομική πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης, ήταν και το βασικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας της Θόρνινγκ - Σμιντ, η οποία χθες σε δηλώσεις της ανέφερε: "Μπορούμε να πούμε "γεια" στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης από την αστική τάξη, μέσα στα οποία επήλθε πλήρες πάγωμα (της οικονομίας) και να έχουμε μια νέα κυβέρνηση και μια νέα πλειοψηφία στη Δανία".
Μεταξύ των βασικών της προγραμματικών δηλώσεων είναι η αύξηση του χρόνου εργασίας του κάθε εργαζόμενου κατά 12 λεπτά τη μέρα, αφού έτσι αναφέρουν οι υποστηρικτές της θα μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, γεγονός που θα βοηθήσει να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης. Η αύξηση αυτή των ωρών εργασίας θα αποφασιστεί από κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Παρότι η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, το σημείο τριβής σε αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία, αφού η οικονομική κρίση μετέτρεψε το πλεόνασμα σε έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει στο 4,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
Παράλληλα οι τράπεζες της χώρας έχουν δεχτεί σημαντικά πλήγματα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα από το 2008 να έχουν κρατικοποιηθεί 9 τράπεζες!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
          ΕΘΝΟΣ «E» 16/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου