Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τις απαιτήσεις της τρόικας _Καμία μείωση κατώτατου μισθού

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Βρούτση, θα τοποθετηθεί για τα εργασιακά μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την τρόικα.


Δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων στα κατώτερα όρια αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, διαβεβαιώνουν κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.
Αναφερόμενοι στο κείμενο εργασίας που απεστάλη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει ζητήματα ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, σχολιάζουν ότι πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση και πως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, για να βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.




Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει επιστολή της τρόικας προς την κυβέρνηση για νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω αύξησης του χρόνου απασχόλησης, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιας επιστολής, επικαλούμενος τη διαδικασία αξιολόγησης της οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μόνο που είπε είναι πως το θέμα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, μέσω ψιθύρων και διαρροών προς τον Τύπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κομισιόν είναι ενοχλημένη από την εξέλιξη αυτή.
Παραλλήλως -σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας-, υπάρχουν και θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την εγχώρια οικονομία και θα συμβάλουν μεσομακροπρόθεσμα στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Για τα θέματα αυτά, παραπέμπουν σε πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο, σύμφωνα με την οποία, στην παρούσα φάση, δεν θεωρείται αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση -τονίζουν- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την τρόικα, και θα αξιολογήσει τις προτάσεις με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Αυτό, πάντως, που θεωρούν δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις στα κατώτερα όρια αποδοχών, άποψη με την οποία εμφανίζονται να συμφωνούν και εργοδοτικοί κύκλοι.
Εκρηξη της ανεργίας
Εκρηξη της ανεργίας στο 34%, δραματική μείωση του ΑΕΠ, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ταχεία οπισθοδρόμηση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων στα μέσα της δεκαετίας του '70, προβλέπει η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση.
Στην έκθεση, που θα παρουσιασθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, θα επισημαίνεται ότι η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020.
Τα βασικότερα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα ακόλουθα:
* Από το Μάιο του 2010 έως το φετινό Ιούνιο, οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων - επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.
* Την περίοδο 2010-2011, οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά, την περίοδο 2010-2011, οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ (ή 8% του ΑΕΠ), χωρίς να έχουν μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.
* Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει υποχωρήσει στο μέσο της δεκαετίας του '70. Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ, με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.
Αγοραστική δύναμη
Στις διαπιστώσεις της έκθεσης θα αναφέρεται ότι, αν είχε «πιαστεί» έστω το ήμισυ του ύψους της ετήσιας φοροδιαφυγής, δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είχαν γλιτώσει από τις επώδυνες περικοπές.
Η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων αναφέρεται ότι γυρίζει πλέον πίσω στο 1978-1979, ενώ τα μεσαία εισοδήματα επέστρεψαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980.
Σενάρια για τον τρόπο καθορισμού
Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια βασίζονται στις συζητήσεις για την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού, που έχουν αρχίσει. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση νομοθετημένου από την κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος της τρόικας είναι να σχεδιαστεί ένας μηχανισμός που να μην οδηγεί σε αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τα ποσοστά ανεργίας να μειωθούν.
Η τρόικα, με το e-mail της, εμφανίζεται να ανοίγει την «ατζέντα» των εργασιακών σχέσεων, με αναφορές σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι ο κατώτατος μισθός, το ωράριο εργασίας και η διευθέτηση του χρόνου, οι άδειες, το μη μισθολογικό κόστος, οι αποζημιώσεις κ.ά.
Στην επιστολή, γίνεται αναφορά για μείωση του κόστους εισόδου και εξόδου από την εργασία, με προφανείς εκτιμήσεις για τις επιδιωκόμενες νέες αλλαγές.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου