Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σε δοκιμασία η συνοχή της κυβέρνησης

Τις πιο δύσκολες ώρες του φαίνεται ότι περνάει κυβερνητικός συνασπισμός, που είχαν σχηματίσει οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Σε δοκιμασία βρίσκεται από χθες η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκάλεσε όξυνση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ωθώντας στα όριά της τη συγκυβέρνηση.




«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε χθες το «τελεσίγραφο», που έστειλε στα κόμματα και στους βουλευτές ο πρωθυπουργός ο οποίος χθες το μεσημέρι αποφάσισε να βάλει τους «τίτλους τέλους» σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση πολλών ημερών.
Με δήλωσή του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία να σημάνει τη λήξη της διαπραγμάτευσης, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο για ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, καθώς η ΔΗΜΑΡ αρνείται να ψηφίσει το σκέλος των εργασιακών που θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο, ενώ ο τρόπος της ανακοίνωσης προκάλεσε έντονη αντίδραση και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ
Εν αγνοία τους
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υποστήριξαν ότι είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα με τον πρωθυπουργό δίχως να λάβουν γνώση για την ανακοίνωση που επρόκειτο να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού επελέγη από το Μέγαρο Μαξίμου αφού με αυτόν τον «ελιγμό» ο κ. Σαμαράς έθεσε ευθέως τα κόμματα προ των ευθυνών τους, αλλά και καθένα βουλευτή ξεχωριστά, προτάσσοντας ουσιαστικά το γνώριμο εδώ και δυόμιση χρόνια διακύβευμα, ή ναι στο μνημόνιο, δηλ. στο νέο πακέτο μέτρων, ή έξοδος από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και επιστροφή στη δραχμή.
Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι σε περίπτωση που διαπίστωνε ότι είχε «βαλτώσει» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία να «προχωρήσει μόνος του με όσους ήθελαν να το στηρίξουν». Επιπλέον, τόνιζαν ότι τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν άφηναν κανένα άλλο περιθώριο για περαιτέρω χρονικές κωλυσιεργίες, αφού σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup δεν έπρεπε να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.
Ακόμα, επισήμαναν ότι στην απόφασή του ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέλεξε το «ρίσκο» της πρόκλησης αντιδράσεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, θέλοντας να στείλει με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη το μήνυμα της αποφασιστικότητάς του να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές παρά το πολιτικό κόστος που τις συνοδεύει.
Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας. «Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».
«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν»
Επίσης, επισήμανε ότι: «Ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή... Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ο πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο... Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».
ΠΑΣΟΚ: «Ναι» με επιφύλαξη, παρά τον αιφνιδιασμό
Η γνωστοποίηση της δήλωσης του πρωθυπουργού αιφνιδίασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο -εκείνη την ώρα προήδρευε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος- και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος.
Η πρώτη αντίδραση του κ. Βενιζέλου -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν να χαρακτηρίσει τη δήλωση Σαμαρά ως «απρέπεια και υπονόμευση», έκφραση την οποία δεν επανέλαβε στην επίσημη απάντηση-σχόλιό του, λίγο αργότερα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας κι ενσωματώνοντας στο σχόλιο και τις παρατηρήσεις των βουλευτών του, σημείωσε: «H εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Οταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου “η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί” και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής».
Ιδιαίτερα οξύς ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε πως «όταν εμείς γυρίζαμε, κάποιοι άλλοι πήγαιναν, στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πώς χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά» και στρεφόμενος κατά του πρωθυπουργού επεσήμανε: «Οταν ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας».
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει πως: Οσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος. Επίσης, επιμένει ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους.
Νωρίτερα, και πριν από τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του είχε πει πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ», καλώντας τους να αξιολογήσουν συνολικά το πακέτο και όχι τα μεμονωμένα μέτρα, και να το ψηφίσουν.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Σήμερα στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει».
Δυσαρέσκεια από τη ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά τους, αιφνιδιάστηκαν η ηγεσία και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ από τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε.
Η ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την πρωτοβουλία αυτή και όπως υπογραμμίστηκε σε σχετική ανακοίνωση: «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη. Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της».
Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύεται ως απόφαση του κόμματος για οριστικό «όχι» στην ψήφιση του πακέτου μέτρων, αν σε αυτό περιληφθούν και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά.
Σήμερα, στις 13.00, αναμένεται να συγκληθεί κοινή συνεδρίαση της Κοιν. Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να καθορισθεί συνολικά η στάση του κόμματος, με βάση το δεδομένο της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει.
Χθες, στον απόηχο αυτής της δήλωσης, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έθεταν το ερώτημα «εάν ο κ. Σαμαράς θέλει να υπάρχει, και με ποιους όρους, κυβέρνηση συνεργασίας».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξακολουθεί να αναζητείται έστω και την ύστατη στιγμή είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός», ο οποίος δεν θα οδηγήσει σε πλήγμα στο προφίλ της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά του κ. Φώτη Κουβέλη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
                                   naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου