Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης η οποία καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο φέτος αναμένεται να συνεχιστεί το υπόλοιπο της χρονιάς και το 2014 αλλά και να καταστεί πιο σταθερή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν.
Για τον Ρεν η μεγαλύτερη δημοσιονομική αξιοπιστία στις χώρες της ευρωζώνης, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την σταθεροποίηση των αγορών και η καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση υπήρξαν παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν να ενισχυθεί η αντοχή της ευρωζώνης έναντι των πολιτικών σοκ.
«Η ευρωζώνη είναι (πλέον) λιγότερο ευπαθής στις πολιτικές αναταράξεις», υποστήριξε ο Ρεν στη συνέντευξή του, επισημαίνοντας την αντίστιξη της σημερινής κατάστασής της με την μεγαλύτερη τρωτότητά της το προηγούμενο διάστημα, ιδίως όταν είχε εκδηλωθεί πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ή όταν είχε εκδηλωθεί η κρίση χρέους στην Κύπρο.
«Τα πιο πρόσφατα δεδομένα και οι πιο πρόσφατοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και PMI καταδεικνύουν μια άτονη ανάπτυξη φέτος και μια λίγο πιο σθεναρή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά», είπε ο Ρεν.
«Όχι ιδιαίτερα λαμπρή, αλλά πάντως μια πιο στέρεη ανάπτυξη. Και θα πρέπει επίσης να δούμε περισσότερη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την απασχόληση», είπε ο Ρεν στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Άλπμπαχ, στην Αυστρία.
Ο Ρεν είχε δηλώσει πρόσφατα πως υπάρχουν ενδείξεις μιας σταδιακής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αλλά θα ήταν πρόωρο να πει κανείς ότι η κρίση έλαβε τέλος.
Κρίνεται το τρίτο πακέτο
Ο Ρεν είπε πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, ενώ πρόσθεσε ότι το εάν και κατά πόσον η χώρα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης δεν θα είναι σαφές και μια απόφαση δεν θα μπορέσει να ληφθεί ωσότου η τρόικα ολοκληρώσει την επόμενη αξιολόγησή της, στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου.
«Οι οικονομικές της μεταρρυθμίσεις προχωρούν καλύτερα από ό,τι τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος διότι υπάρχει πλέον ευρύτερη -όχι πλήρης, αλλά ευρύτερη- συναίνεση στην ελληνική κοινωνία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα, εξωθώντας μια σειρά αξιωματούχους να σπεύσουν να δηλώσουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση σχετικά.
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου