ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
Η Ελλάδα -και σε μικρότερη έκταση η Ιρλανδία- έκαναν μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματoς το πρώτο δεκάμηνο του 2013 και έχουν ξεπεράσει τους αντίστοιχους στόχους των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής τους, αναφέρει σε άρθρο του, που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, ο οικονομολόγος της Capital Economics Μπεν Μέι.
Ο οικονομολόγος σημειώνει, ότι αντίθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν υψηλότερα στο ίδιο διάστημα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ο κ. Μέι υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα που σημείωσε τελικά η Ελλάδα, ήταν κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.
Το γεγονός τούτο αντανακλά, όπως σημειώνει, τα υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα και τις χαμηλότερες του αναμενόμενου πρωτογενείς δαπάνες.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 10μηνο έφθασε στα 2,6 δισ. ευρώ και είναι σε τροχιά να φθάσει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, για το σύνολο του 2013, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, σημειώνει ο κ. Μέι. «Αυτό ενισχύει την άποψη ότι θα υπάρχει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί βασικό όρο για την περαιτέρω "ελάφρυνση του χρέους" το 2014 από την Ευρωζώνη», σημειώνει.
Στο ίδιο δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνεται ότι ενώ τα συνολικά έσοδα ήσαν κατά 2,3 δισ. ευρώ υψηλότερα του αναμενομένου, ποσό 1,3 δισ. ευρώ εξ' αυτών αφορά τη μεταφορά κερδών από την ΕΚΤ, τα οποία αποκόμισε από ελληνικά ομόλογα που κατείχε και τα οποία δεν ήσαν ενσωματωμένα στον στόχο του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ενώ τα φορολογικά έσοδα ήσαν αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ ή 0,6%, σε επίπεδα ανώτερα των στόχων, η συνεχιζόμενη ύφεση σήμανε τη μείωσή τους κατά 7,7% έναντι του αντιστοίχου περυσινού ποσού, προσφέροντας έτσι τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ευρωπεριφέρειας, εξαιτίας της σαφώς βαθύτερης ύφεσης.
Η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ιρλανδίας ήταν επίσης καλύτερη από το αναμενόμενο, αναφέρει το άρθρο.
Το έλλειμμά της ήταν χαμηλότερο από τον στόχο κατά 5,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο ή κατά 3,5 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), αν δεν ληφθούν υπόψη οι εφάπαξ προσαρμογές που συνδέονται με το κόστος στήριξης των τραπεζών της χώρας.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας αυξήθηκε εφέτος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πέρυσι είχε μειωθεί με μία εφάπαξ μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων από τις τράπεζες. Αν δεν ληφθεί υπόψη αυτή η μεταφορά, το έλλειμμα της χώρας μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας ήταν επίσης λίγο υψηλότερο από πέρυσι. Παρά ταύτα, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί για το σύνολο του 2013.
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης της Ιταλίας ανήλθε την ίδια περίοδο στο 5,5% του ΑΕΠ και είναι 1,6% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από πέρυσι.
ΕΘΝΟΣ On Line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου