Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Απών από την εκδήλωση για την ελληνική προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας

Κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα και σε όλους τους τόνους με το πώς χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση την προεδρία - Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ως επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης



 Να μην παραστεί ο Αλέξης Τσίπρας στην εορταστική εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ευρωπαϊκή ένωση αποφάσισε χθες βράδυ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, αλλά και την ηγετική ομάδα των Βρυξελλών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα και σε όλους τους τόνους με το πώς χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση την προεδρία, εκτιμώντας ότι δεν την αξιοποιεί για να αμφισβητήσει τη λάθος συνταγή που εφαρμόζουν οι ισχυροί της ΕΕ σχετικά με την οικονομική κρίση, αλλά ταυτίζεται με όσους από την ευρωπαϊκή ελίτ προωθούν την τραπεζική ένωση για να επιβάλλουν ακόμη περισσότερο την νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Επιπλέον η Κουμουνδούρου θέλει να δώσει συνέχεια στη σύγκρουσή της με την κυβέρνηση και τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών μετά την απόφαση της ηγεσίας του ευρωκοινοβουλίου να μην έλθει στην Ελλάδα η επιτροπή, που ερευνά τις ευθύνες της τρόικας για την άσχημη τροπή, που πήραν τα πράγματα την τελευταία τετραετία στη χώρα μας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ως επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης, στην οποία καταλογίζουν ότι αρνήθηκε οποιοδήποτε διάλογο για το περιερχόμενο και στους στόχους της προεδρίας. Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ χθες το απόγευμα, όταν και ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω αυτής της εκδήλωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε επικριτική ανακοίνωση -παρότι δε σκοπεύει να συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωση- ωστόσο ο κύβος είχε ήδη ριφθεί: Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ θα σταλεί με την απουσία του κ. Τσίπρα από την εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Αυγή και υπό τον τίτλο «Χαμένη προεδρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα», η εφημερίδα περιγράφει το πώς βλέπει την προεδρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει «με κυρίαρχο σλόγκαν "Λιγότερη εθνική κυριαρχία για πιο αποτελεσματική Ευρώπη" οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ επιδιώκουν, υπό τη γερμανική καθοδήγηση, να προωθήσουν, αρχής γενομένης από αυτό το εξάμηνο, ρυθμίσεις όπως η τραπεζική ένωση, που θα θέτουν υπό τη σιδηρά νεοφιλελεύθερη εποπτεία τις κυβερνήσεις και τους λαούς. Πρόκειται για μια "διαφορά με θεμελιώδεις επιπτώσεις", όπως παραδέχεται ο Ευρωπαίος αρχιτραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Εξηγεί ότι είναι αναγκαία η επιβολή "υγιών δημοσιονομικών πολιτικών", δηλαδή η επέκταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα κράτη - μέλη, που ισοδυναμεί με τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από υπερεθνικά μη νομιμοποιημένα δημοκρατικά όργανα. Οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ δεν διανοούνται ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο ευρωπαϊκό αδιέξοδο πέρα από τη λιτότητα.

Σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., η προεδρία μιας χώρας που επελέγη προ τετραετίας ως πειραματόζωο για τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, θα μπορούσε να αποδειχθεί ευκαιρία ώστε στον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο να αμφισβητηθούν τα ιερά και τα όσια του επιθετικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου και να συζητηθούν εναλλακτικά σχέδια για να γυρίσει η Ευρώπη στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Δεν παραγνωρίζουμε τον συσχετισμό δύναμης, ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα και εξαρτήσεις. Ο δρόμος, όμως, για να λυθούν τα προβλήματά της περνά μέσα από την επιδίωξη ενός νέου ρόλου, με πολιτική αξιοπρέπεια στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και μέσα από τη διαμόρφωση εθνικών - κοινωνικών συμμαχιών για την ανατροπή του ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Και τονίζει ότι «είναι δυστύχημα για τη χώρα ότι η ελληνική προεδρία, την οποία μάλιστα διαδέχεται η ιταλική προεδρία, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά αναπαράγει το στερεότυπο του "πτωχού εταίρου", δηλαδή της πρόσδεσης στον Αυτοκράτορα, με την ψευδαίσθηση ότι θα κερδίσει κάποια ψίχουλα. Πρόκειται για μια αντίληψη έξω από τη δυναμική των ευρωπαϊκών εξελίξεων, που κουρελιάζει τη χώρα, μετατρέποντάς τη σε ικέτη, χωρίς αποτελέσματα. Πρόκειται, στην καλύτερη εκδοχή, για προεδρία δημοσίων σχέσεων του Σαμαρά, ο οποίος αναζητεί έξωθεν από μηχανής θεό για να περιορίσει το εύρος της εκλογικής του ήττας. Με μοναδική ελπίδα νέο δάνειο με νέο, σκληρότερο Μνημόνιο, όπως του παραγγέλλουν οι Ευρωπαίοι πάτρωνές του».

  protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλά, πώς γίνεται να είναι κάποιος απών και να σνομπάρει, ένα θεσμό (Ε.Ε.) στον οποίο είναι υποψήφιος για το ψηλότερο αξίωμά του, την ίδια την Προεδρία;
    Πού είναι η μπάλα οέο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή