Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δήμαρχοι Θεσ/νίκης: Επιστολή προς Σαμαρά για το Μουσείο Σύγχρ. Τέχνης

Πάνοπλοι Έλληνες αστυνομικοί και άνδρες της Ιντερπόλ, οχήματα, τελωνειακοί υπάλληλοι, ένα πυροσβεστικό όχημα κι ένα τεράστιο κοντέινερ απάρτιζαν το κομβόι που έφτασε τα μεσάνυχτα της 7ης Οκτωβρίου 1998 έξω από τη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.


 
 Το φορτίο που ταξίδευε επί τέσσερις μέρες από την Κολωνία ως τη Θεσσαλονίκη και εμπεριείχε 72 πακέτα με 1275 έργα τέχνης -μεγάλων στην πλειονότητά τους διαστάσεων- ήταν ασφαλισμένο για 50 εκατομμύρια δολάρια. Στις 31 Μαρτίου του 2000- η περίφημη Συλλογή Κωστάκη αγοράστηκε και επίσημα αντί 13,9 δισεκατομμυρίων δραχμών, ποσό που εξασφαλίστηκε με ισόποσο 10ετές δάνειο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). Το δάνειο αποπληρώθηκε προ τετραετίας με την καταβολή δόσεων των έξι εκατομμυρίων ευρώ ετησίως...

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους για την αγορά έργων τέχνης», «η αγορά του αιώνα», «η μεγαλύτερη εθνική επένδυση που έγινε εδώ και δύο αιώνες» δήλωναν τότε οι Έλληνες πολιτικοί... Η συλλογή που αποτελεί και τη... «μαγιά» του νεοϊδρυθέντος Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη παραμένει έκτοτε στους χώρους της Μονής Λαζαριστών (η μεταστέγαση του Μουσείου- ανέγερση νέου Μουσείου στον χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΥΦΑΝΕΤ, χρόνισε, «κόλλησε» σε διάφορα προβλήματα -κυρίως εξασφάλισης χρηματοδότησης- και τελικά μάλλον εγκαταλείφθηκε) αλλά και το ίδιο το πολυσυζητημένο Μουσείο παραμένει μάλλον εγκαταλειμμένο...
Η προ διετίας και πλέον έναρξη των «διαπραγματεύσεων» για τη συνένωσή του με το ομοθεματικό Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μάλλον εγκαταλείφθηκε κι αυτή και το περίφημο ΚΜΣΤ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί ακόμα και στις συμβατικές του υποχρεώσεις -ειδικά μάλιστα μετά και την πρόταση περικοπής του προϋπολογισμού του κατά 28,5% (από 700.000 ευρώ- ποσό που κάλυπτε οριακά τα λειτουργικά έξοδα μισθοδοσίας των 26 υπαλλήλων του, ενοικίου στη Μονή Λαζαριστών, ηλεκτροδότησης, ασφαλίστρων των μεγάλης αξίας έργων του και φύλαξης, στα 500.000 ευρώ). Αντιμέτωπη με τα οικονομικά αδιέξοδα, η διοίκηση του Μουσείου καλεί τώρα, με επιστολή της προς τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυβέρνησης- τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου.

 «Η αδυναμία του Μουσείου να ανταποκριθεί στις απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες δημιουργεί τον ορατό κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του. Σας απευθύνουμε έκκληση, να εξετάσετε κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του» τονίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό (κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο) ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος (η μονή Λαζαριστών ανήκει στα όρια του Δήμου του και ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ του ΚΜΣΤ). Την επιστολή συνυπογράφουν και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού- Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης και Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου