Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Εφικτή η αύξηση βασικού μισθού με μείωση των εισφορών

ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
«Προτείνουμε για την επόμενη τριετία ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, ώστε να ανταποδόσουμε την εξοικονόμηση από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες», λέει η ΕΣΕΕ.


Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα φτάνει τα 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δισ. οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δισ. και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκατ. ευρώ, σημειώνει η ΕΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της με την οποία ζητάει να υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μέρος της ωφέλειας να «επιστρέψει» στους εργαζόμενους μέσω αύξησης των βασικών αποδοχών.
«Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση ως γνωστό είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το ΦΜΥ. Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση», όπως αναφέρεται.
Πρόταση για αυξήσεις 1,3% στο βασικό
«Οι μικρομεσαίοι έμποροι είμαστε διατεθειμένοι να προτείνουμε για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουμε ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς», λέει η ΕΣΕΕ.
Μάλιστα, σκοπεύει να παρουσιάσει οικονομετρικά τη πρόταση αυτή στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, για τμηματική αύξηση των κατώτατων μισθών κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016. Στη περίπτωση μάλιστα που η συγκεκριμένη μείωση συνοδευτεί με μία σταδιακή αύξηση του μισθού μέχρι 3,1% σε μία τριετία, τότε μπορεί να προκύψει σωρευτικά τόσο αύξηση του μισθού όσο και μείωση του κόστους για τον εργοδότη, όπως σημειώνεται.
Πού θα φτάσουν οι αμοιβές
Το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και αύξησης των μισθών κατά 3,1% θα διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δισ., οριακά χαμηλότερα στα 33,07 δισ. ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δισ. στα 6,3 δισ. ευρώ και θα αυξήσει τις μεικτές αποδοχές από 25,96 δισ. στα 26,77 δισ. ευρώ, με όφελος για τους εργαζόμενους περίπου 805 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη.
Ενδεικτικά τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθούν σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.
Η ΕΣΕΕ μεταξύ άλλων ζητάει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση:
  • θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και ειδικότερα εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, μέσω της ΕΣΕΕ, στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
  • συνολική ενεργοποίηση της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ που μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να μην παραμείνουν οι κοινωνικοί εταίροι απλοί «συνεργαζόμενοι» του Εθνικού Συμβουλίου, παραθέτοντας απλώς την γνώμη τους, αλλά να μετέχουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου