Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Κώστας Μελάς: Καθηγητής Οικονομικών, Συγγραφέας


Ο τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip  Erdoğan δήλωσε ότι σήμερα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου με το οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας επιθυμούν την ένωσή τους με τη Ρωσία. 


Αυτό συνέβηκε μετά την συνάντησή του, στις 16 Μαρτίου στη Σμύρνη, με τον  Mustafa Cemil Kırımlıoğlu, τον πρώην εκπρόσωπο της  Crimean Tatar National Assembly, και μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου Mustafa Cemil Kırımlıoğlu. Ο Erdoğan δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί η Τουρκία σε μονομερείς ενέργειες έναντι της Ρωσίας αλλά θα κάνει ότι είναι δυνατόν να προστατεύσει τους Τάταρους μουσουλμάνους. 

Βέβαια,  είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί στην πράξη να κάνει η Τουρκία για να υπερασπίσει τη μειονότητα των Τατάρων όταν οι τελευταίοι έχουν προ πολλού ταχτεί με την Γιούλια Τιμοσένκο τα τελευταία 10 έτη και φέρουν στην πλάτη τους το φορτίο των γνωστών ιστορικών διενέξεων με τη Ρωσία. Η προστασία δεν μπορεί παρά να είναι λεκτική . Και σε αυτό το επίπεδο όμως η τουρκική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική σε αντίθεση με τον λεκτικό τρόπο που υποστήριξε τους Ουιγούρους στην διένεξή τους με την Κίνα. 

Δυστυχώς για την Άγκυρα τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι  μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις με σαφή πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. 

Έτσι ο τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία (ουσιαστικά πρόκειται για μια περαιτέρω αναδίπλωση) αρκέσθηκε να δηλώσει ότι :

« Μαζί με τον Δυτικό κόσμο , η Τουρκία επιθυμεί το αδιάσπαστο του εδάφους της Ουκρανίας . Αν το ΝΑΤΟ πάρει απόφαση για το ζήτημα αυτό, η Τουρκία θα συμφωνήσει».

Οι  εξελίξεις στην Κριμαία έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που ήδη υπάρχουν δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση η οποία  επιχειρεί όλο και περισσότερο  λεκτικούς ελιγμούς  οι οποίοι  προκαλούν μόνο  σύγχυση ως προς την εξωτερική πολιτική της.



           Κώστας Μελάς
           newmoney.gr

1 σχόλιο:

  1. Η Ε.Ε. τί θα κάνει; Θα κάνει ότι της πει η Αμερική και το ΝΑΤΟ; Εμείς, που η κατάσταση αλλάζει γεωπολιτικά, τί θα κάνουμε;
    Θα ενταχθούμε στο γαιτανάκι της Ε.Ε. που είναι ενάντια, στα διαγραφόμμενα, συμφέροντά μας (αγωγοί, τουρισμός επιθυμίες των ομογενών κλπ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή