Άδειασμα αλά γαλλικά επιφύλαξε το κλιμάκιο της Τρόικας στα στελέχη του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την αποτυχία τους να καλύψουν το στόχο της είσπραξης των οφειλών. Η έκθεση που συνέταξε το κλιμάκιο ήταν καταπέλτης.
«Βρίσκεστε στο σημείο μηδέν και δεν έχετε προχωρήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εισπρακτικών μηχανισμών ούτε βήμα με βάση το χρονοδιάγραμμα »σημειώνει η έκθεση επισημαίνοντας την ανάγκη οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των ταμείων να τεθούν άμεσα υπό τον έλεγχο των εφοριακών. Μετά το 2017, αν η κατάσταση δε βελτιωθεί , η έκθεση προτείνει τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από την αγορά (προφανώς εννοεί εισπρακτικές εταιρίες).
Σκληρότερη στάση κρατάει ο γάλος Guillaume Provost της ΕΕ ο οποίος όταν ακούει ενστάσεις και αντιρρήσεις μουρμουρίζει ανέκφραστος « αν δεν κάνετε αυτό ακριβώς , θα έχει πρόβλημα η χώρα σας».
Πεπεισμένος ότι το φιλόδοξο σχέδιο με άξονα το Κέντρο εισπραξιμότητας ασφαλιστικών οφειλών ( ΚΕΑΟ) έχει πάει άπατο εμφανίστηκε και ο Βέλγος εμπειρογνώμων του ΔΝΤ Patrick de Μets ( που τον ταΐζουμε και τον ποτίζουμε επί δύο χρόνια για να μας βρει λύσεις).
«Εχω την υπογραφή του πρωθυπουργού σας στη συμφωνία του μνημονίου . Αν συνεχίζετε να μην κάνετε απολύτως τίποτα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών των ταμείων , θα πάω να τον συναντήσω με το χαρτί που φέρει την υπογραφή του και θα του ζητήσω να αναλάβει εκείνος την ευθύνη » φέρεται να είπε με απειλητικό ύφος στην τελευταία σύσκεψη.
Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 350-500 εκ ευρώ από τα περίπου 14 δισ. ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Το Δεκέμβριο κατάφεραν να εισπράξουν 15.000 ευρώ από 6.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ ενώ μηδενική ήταν οι απόδοση από το ΕΤΑΑ ( ΤΣΜΕΔΕ,Ταμείο νομικών) καθώς το ταμείο αρνείται να πιέσει περαιτέρω τους οφειλέτες του εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας του κλάδου των μηχανικών που διαγράφονται μαζικά από το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ.
Το ΚΕΑΟ προκειμένου να περισώσει την αξιοπρέπειά του εξέδωσε εγκύκλιο που έδινε εντολή για μπαράζ κατασχέσεων έως τις 31 Μαρτίου καθώς πολύ μεγάλος αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 δεν εκτελέστηκε.
Στις διοικήσεις των ταμείων επικρατεί «διγλωσσία» . Από τη μία δίνουν εντολές για να δείξουν ότι πειθαρχούν στην Τρόικα και από την άλλη καθησυχάζουν τους οφειλέτες ότι δε θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.
Αλλά και οι εκλογές να μην ήταν προ των πυλών το σαφάρι , όπως παραδέχονται στελέχη των ταμείων δεν έχει αποτέλεσμα για τρεις λόγους αν εξαιρέσει κανείς τη δεδομένη οικονομική δυσπραγία :
- Το ΚΕΑΟ στελεχώθηκε με λάθος ανθρώπους από τους επικεφαλής μέχρι τον κλητήρα οι οποίοι επιλέχθηκαν με προσωπικά και κομματικά κριτήρια ( κι όμως διαφεντεύει ακόμα το βαθύ ΠΑΣΟΚ)
- Η αθάνατη γραφειοκρατία δε είναι δυνατόν να εξαερωθεί μέσα σε μια μέρα. Πχ χρειάζεται ένας μήνας για να ελεγχθεί ένα υπό κατάσχεση ακίνητο ενώ οι οφειλέτες με ενστάσεις ( αμφισβητούν το ποσό της οφειλής) και νομικά τεχνάσματα ( ανακοπή και αίτηση αναστολής της πράξης της κατάσχεσης) καθυστερούν τη διαδικασία.
- Οι ελεγκτές του ΟΑΕΕ τρέφουν αντιπάθεια για τους «Ικατζήδες» και τούμπαλιν με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται αρμονικά “ μποϊκοτάροντας ” το εγχείρημα .
- Η οικονομική δυσπραγία και η αδυναμία πληρωμής των οφειλών είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί οφειλέτες οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον τρόπο καταλογισμού των οφειλών αόριστο , παράνομο και καταχρηστικό.
Πάντως η Τρόικα εξακολουθεί να αρνείται τη νομοθέτηση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης οφειλών με κεφαλαιοποίηση των οφειλών έως το 2013 και 72 δόσεις , που θα έδινε μια ανάσα στα ταμεία.
Με δεδομένη την κατάρρευση των εσόδων και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 2,1 δις τα ταμεία θα εξακολουθούν να στροβιλίζονται στη δίνη των ελλειμμάτων (1,1 δις ευρώ εκτιμάται το έλλειμμα του ΙΚΑ και 800 εκ ευρώ του ΟΑΕΕ για το 2014).
Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν καθώς θα καταβάλλονται με εσωτερικό δανεισμό και ταμιακή διευκόλυνση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όμως, από τον Ιούλιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των ταμείων, το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό και το Υπουργείο Οικονομικών θα καλείται να συνδράμει κάθε μήνα από το λογαριασμό του ειδικού αποθεματικού ή από τον προϋπολογισμό για να μη μείνουν απλήρωτοι οι συνταξιούχοι .
Τα αποθεματικά των ταμείων δε μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας αφού δεν ξεπερνούν τα 4,5 δις ευρώ από 26 δις που ήταν το 2009.
«H συρρίκνωση των αποθεματικών εξαιτίας των δομημένων ομολόγων, της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς και του PSI, είναι σκανδαλώδης – επισημαίνει ο κ . Σάββας Ρομπόλης επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ,που ολοκλήρωσε πρόσφατα μελέτη του ινστιτούτου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού έως το 2050 - Είναι δυνατόν , χώρα με πληθυσμό 11 εκ κατοίκους 3,5 εκατ εργαζόμενους και 2,7 εκ συνταξιούχους να έχει αποθεματικά μόνο 4,5 δις που φτάνουν να καλύψουν τις συντάξεις μόνο λίγων μηνών;»
Και όμως σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού την περίοδο 2013-2050 , η μαύρη τρύπα των ταμείων θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανεργίας που στερεί έσοδα από τα ταμεία , τη μαύρη εργασία, τη μη καταβολή των οφειλών και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 600.000 άτομα . Οι δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης έχουν ήδη απορροφήσει την «ανάσα» που δημιουργήθηκε από τη μνημονιακή περικοπή των συντάξεων ,τον έλεγχο των παράνομων παροχών και τον εξορθολογισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας.
Η έκθεση που βασίζεται στις πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες των ταμείων ( πλην ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου) διαπιστώνει ότι για να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια , εκτός των παγίων πόρων των ταμείων και της κρατικής επιχορήγησης , θα πρέπει να εξασφαλιστεί έξτρα χρηματοδότηση:
955 εκ για το 2016
1.1 δισ. για το 2017
1.1 δισ. για το 2018
1.8 δισ. για το 2019 και
2,5 δισ. για το 2020.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου