Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Αιολικό πάρκο στη μέση του Θρακικού Πελάγους αναζητεί επενδυτές

Tο project Dikella Wind Farm αρχικής επένδυσης 150 εκατ ευρώ σε εν δυνάμει ξένους επενδυτές, Αμερικανούς, Γερμανούς και Κινέζους



Ένα μεγάλο ενεργειακό project στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει μελετήσει και προωθεί η Γ. Βουλγαράκης ΕΠΕ, αρχικού ύψους επένδυσης περίπου 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου, σε θαλάσσια περιοχή, στο Θρακικό πέλαγος.

Ο Γεώργιος Βουλγαράκης, με έδρα δραστηριοτήτων στην Αλεξανδρούπολη, από το 1998 ασχολείται με την ανάπτυξη και λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ήδη, έχοντας μία πολύ σημαντική συνεργασία με θυγατρική της Deutsche Bank στον ενεργειακό τομέα, προωθεί μέσω της «Εβροενεργειακή», επενδύσεις της τάξης των 140 εκατ. ευρώ και πλέον, για αιολικά πάρκα.

«Το συγκεκριμένο αυτό σχέδιο, που αφορά θαλάσσιο αιολικό πάρκο, είναι μελετητικά ώριμο σε προχωρημένο στάδιο και μάλιστα  στις 28 Φεβρουαρίου του 2012 κατατέθηκε η αίτηση στη ΡΑΕ για να εξασφαλιστεί η έγκριση για την πρώτη φάση του έργου, δηλαδή για τα 50 MW. Το σχέδιο για το αιολικά πάρκο στο Θρακικό Πέλαγος, το οποίο χάριν ευκολότερης συνεννόησης με τους πιθανούς ξένους επενδυτές ονομάζουμε «Dikella Wind Farm», προβλέπει την επέκτασή του, στη β’ φάση, κατά επιπλέον 70 MW», εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Βουλγαράκης. 


Ο λόγος που επιλέχθηκε η κατασκευή του πάρκου off shore, σχετίζεται με τις υψηλές ταχύτητες του ανέμου, που πνέει το λιγότερο με 7-8m/sec. 
To  έργο έχει ήδη παρουσιαστεί σε εν δυνάμει ξένους επενδυτές, Αμερικανούς, Γερμανούς και Κινέζους, αλλά ακόμη οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία καθώς οι ξένοι οίκοι προβληματίζονται με την αστάθεια που υπάρχει στη χώρα μας και το μέγεθος της γραφειοκρατίας. 

Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση fast track για τις μεγάλες επενδύσεις, εκτιμάται ότι το έργο θα βρει το δρόμο του, με την προσέλκυση και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. 

«Το πάρκο προτείνουμε να δημιουργηθεί σε μία απόσταση περίπου 3-5 χλμ από τη στεριά, σε μία περιοχή επίπεδη, στα ανοικτά των Δικέλλων και στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου. Πρόκειται για μια περιοχή επίπεδη που οι ψαράδες την ονομάζουν «πάγκο». Σε αυτή θέλουμε να τοποθετήσουμε  δέκα πύργους, για ένα πάρκο συνολικής ισχύος 50 ΜW, που σε επόμενη φάση θα μπορεί να επεκταθεί κατά επιπλέον 70 MW».

H Γ. Βουλγαράκης  ΕΠΕ επιδιώκει να προωθήσει επενδυτικά σχέδια τα οποία αξιοποιούν το σημαντικό αιολικό δυναμικό της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, το οποίο είναι «δεύτερο με μικρή διαφορά, από αυτό που εκδηλώνεται στην Εύβοια».

της Άννης Καρολίδου
        voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου