Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Η ζωή των Ελλήνων θα αλλάξει δραματικά μετά τη νέα συμφωνία

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcpx6k5b4c8yAon576l3-GVln_koa3h1ZVOgROn1Tr2pwUu9FsfnN5RVPf-rX0vVES-bMUV1uyVa1h2uzS4wVLg5Nq4UUs3V7078OUTnVn7yVcrD0ChYdqRYrHrLXGllZ-ITZy6q8E6fF6/s320/tromaktiko518+Jun.+07+15.31.jpg
Μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα για... τις ζωές των Ελλήνων διαμορφώνουν τόσο η ελληνική πρόταση όσο και η πρόταση των δανειστών για το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης.





Κοινή συνισταμένη τους;
Οι σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ σε πολλά τρόφιμα και υπηρεσίες (εκτινάσσονται στον υψηλό συντελεστή), η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροπορικά εισιτήρια αλλά και στο ασφαλιστικό (κλείνουν οι πόρτες εξόδου στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους) και αυξάνονται οι «ποινές» για όσους επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση
http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2015/06/protaseis-thumb-large-600x374.jpg
Αναλυτικά, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1. ΦΠΑ

Α. Ελληνική πρόταση: Προβλέπει εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ: 6%, 11% και 23%. Ο πρώτος μπαίνει σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ο δεύτερος επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων (φρέσκα προϊόντα), ξενοδοχεία, εφημερίδες, ηλεκτρική ενέργεια, εστίαση και νερό, ενώ στον τελευταίο θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Γενικά, από όλες τις αλλαγές στο ΦΠΑ που προτείνει η κυβέρνηση, η επίπτωση στον τιμάριθμο θα είναι της τάξης του 3,6%. Ειδικότερα:

Από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν κατά 8,8% οι τιμές σε α) μακαρόνια, ρύζι και όσπρια, μπισκότα, σοκολάτες, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένους χυμούς, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, β) υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια), γ) υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών (αμοιβές σε υδραυλικούς κ.λπ.), δ) δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, ε) εισιτήρια θεαμάτων (πλην θεάτρων).

Β. Πρόταση πιστωτών: Προτείνουν την εφαρμογή δύο συντελεστών στο ΦΠΑ, με επίπτωση 4,5% στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα προτείνουν την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.

Το μέτρο αυτό προκαλεί:

• Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 4,22%.

• Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, τις εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών τους κατά 15,5%.

• Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, και τα αεροπορικά εισιτήρια. Οι τιμές θα αυξηθούν κατά 8,84%.
• Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα είδη διατροφής.

2. Ασφαλιστικό

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Α. Ελληνική πρόταση: Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις από το 2016 μέχρι και το 2025 και αύξηση του «πέναλτι» κατά 10% για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν με μεγαλύτερη της 5ετίας απόσταση από το γενικό όριο ηλικίας. Προστατεύονται θεμελιωμένα δικαιώματα, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενοι σε ΒΑΕ. Περίπου 100.000 θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται έως και 7 χρόνια. Εάν επιθυμούν πρόωρη συνταξιοδότηση, θα δουν τη σύνταξή τους μειωμένη έως και 62%.
Β. Πρόταση πιστωτών: Ισχυρά αντικίνητρα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς εξαιρέσεις, για όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015. Περίπου 280.000 ασφαλισμένοι κινδυνεύουν με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κίνδυνος και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα.

Συντάξεις

Α. Ελληνική πρόταση: Καμία μείωση συντάξεων, κύριων ή επικουρικών τουλάχιστον έως και το 2016.

Β. Πρόταση πιστωτών: Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη στις κύριες. Μείωση συντάξεων τόσο για τους νέους όσο και για τους ήδη συνταξιούχους. Κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά, έως το 2016, με μείωση των συντάξεων σε περίπου 200.000 συνταξιούχους, κατά μέσο όρο, κατά 200 ευρώ τον μήνα. Εμμεση μείωση συντάξεων, με αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, από 4% σε 6% και επέκτασή της και στις επικουρικές.

Ενοποιήσεις

Α. Ελληνική πρόταση: Λειτουργικές ενοποιήσεις έως το 2016. Δημιουργία τριών ταμείων έως το 2018.

Β. Πρόταση πιστωτών: Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών στο ΕΤΕΑ. Ουσιαστική ενοποίηση, με ενιαίες εισφορές για όλα τα ταμεία, και βάση τα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ.

3. Εργασιακό

Α. Ελληνική πρόταση: Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού έως το τέλος του 2016 στα 751 ευρώ.

Β. Πρόταση πιστωτών: Να μην αλλάξει τίποτε στα εργασιακά. Να ξεκινήσει διάλογος για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστική δράση και συλλογικές συμβάσεις.

Τι θα ισχύσει με «κόκκινα» δάνεια, απελευθέρωση, πλειστηριασμούς

Από τα λίγα, ίσως, πεδία στα οποία οι συγκλίσεις θέσεων είναι περισσότερες από τις αποκλίσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές είναι αυτό των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων, καθώς και αυτά που αφορούν την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Οι διαφορές μεταξύ τους με βάση τουλάχιστον τα κείμενα των προτάσεων είναι λίγες και δεν μοιάζουν ικανές να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση.

4. Πλειστηριασμοί

Α. Ελληνική πρόταση: Προσωρινή -κατά πάσα πιθανότητα για ένα χρόνο- απαγόρευση πλειστηριασμών α΄ κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ για δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ, με συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις-ομόλογα-μετοχές να μην υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, ενώ όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (έως 10.000 ευρώ) θα καταβάλλουν πολύ χαμηλές μηνιαίες δόσεις έως 50 ευρώ.

Β. Πρόταση πιστωτών: Δημιουργία δικτύου ασφαλείας για τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

Οι πιστωτές φέρεται να συναινούν στην αναθεωρημένη ελληνική πρόταση υπό την προϋπόθεση αυτή να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια.

5. Νόμος «Κατσέλη»

Α. Ελληνική πρόταση: Δικαστήρια αποκλειστικά για την εκδίκαση των υποθέσεων του νόμου, ιεράρχηση των υποθέσεων με βάση το εάν οι οφειλέτες ανήκουν σε ασθενείς οικονομικά ομάδες, αυτόματη απόρριψη των αιτήσεων εάν είναι ελλιπείς. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων, ενώ η επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων θα ωφελήσει δανειολήπτες και τράπεζες.

Β. Πρόταση πιστωτών: συμφωνούν με τις παραπάνω προτάσεις.

6. Φάρμακα

Α. Ελληνική πρόταση: Πώληση μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ. Το μέτρο αυτό πέρα από το γεγονός ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές είναι πιθανόν να αυξήσει την απασχόληση στα σούπερ μάρκετ, καθώς θα τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού. Από την άλλη, θα μειωθεί ο τζίρος των φαρμακείων.

Β. Πρόταση πιστωτών: Η τρόικα ζητούσε από πέρυσι την απελευθέρωση διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων.

7. Απελευθέρωση επαγγελμάτων - αγορών

Α. Ελληνική πρόταση: Μείωση της ελάχιστης αμοιβής συμβολαιογράφων και των γεωγραφικών περιορισμών και κατώτατων αμοιβών που λαμβάνουν οι δικαστικοί επιμελητές. Από το μέτρο αυτό θα επωφεληθούν οι πολίτες και επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες αξίας έως 120.000 ευρώ, ενώ η άρση των περιορισμών στους δικαστικούς επιμελητές θα μειώσει το κόστος και ενδεχομένως θα αυξήσει την απασχόληση.

Β. Πρόταση πιστωτών: Περαιτέρω απελευθέρωση όχι μόνο των παραπάνω, αλλά και δύο ακόμη «κλειστών επαγγελμάτων», του μηχανικού και του λογιστή.

8. Φόρος πολυτελείας

Α. Ελληνική πρόταση: Αυξάνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10% που είναι σήμερα για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε. αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής. Τα σκάφη εξαιρούνταν μέχρι σήμερα του φόρου πολυτελείας. Με το μέτρο αυτό ευνοούνται όσοι έχουν αυτοκίνητο από 1.929 έως 2.500 κ.ε. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα οι κάτοχοι οχημάτων άνω των 1.929 κ.ε. ήταν υπόχρεοι στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Με την πρόταση αυτή επιβαρύνονται από την αύξηση του συντελεστή στο 13% όσοι έχουν αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε.

Β. Πρόταση πιστωτών: Δεν προτείνουν αλλαγές στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης

9. Επιχειρήσεις

Α. Ελληνική πρόταση: Στις επιχειρήσεις με καθαρό εισόδημα άνω των 5 εκατ. ευρώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Από το μέτρο η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 1 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο του καθαρού εισοδήματος. Αν το καθαρό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερο των 5 εκατ. δεν επιβάλλεται εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη ανά κλιμάκιο ως εξής:

• Για καθαρά κέρδη από 1 ευρώ έως και 10 εκατ. ευρώ, συντελεστής 5%

• Για τη διαφορά των καθαρών κερδών από 10 εκατ. ευρώ έως και 25 εκατ. ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 7% και

• Για τη διαφορά των καθαρών κερδών από 25 εκατ. ευρώ και άνω, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 10%.

Β. Πρόταση πιστωτών: Από την πλευρά τους οι πιστωτές προτείνουν την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015. Επίσης προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις. Σήμερα η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.) που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μας. Επίσης, για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 80% του φόρου που προκύπτει, ως προκαταβολή για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους 2015, ενώ για τις τράπεζες ανέρχεται στο 100%.

10. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Α. Ελληνική πρόταση: Η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνεται ως εξής:

• 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%

• 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%

• 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%

• 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

• 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

Β. Πρόταση πιστωτών: Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2015 και περαιτέρω αναμόρφωσή της για τα εισοδήματα του 2016.
Πηγή: tro-ma-ktiko.
      newsone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου