Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα με 4 θεσμικά ερωτήματα

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_108305/ikskst_4.w_l.jpg
Συνταγματική αναθεώρηση: η κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα που θα περιλαμβάνει έως και πέντε ερωτήματα. Πως το δημοψήφισμα θα «στριμώξει» την ΝΔ.




Το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί δημόσια από κυβερνητικά στελέχη και το αλαλούμ δηλώσεων.

Το Μ. Μαξίμου σχεδιάζει να απευθυνθεί στον λαό ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤheTOC, το Μ. Μαξίμου σχεδιάζει να απευθυνθεί στον λαό ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση θέτοντας στους πολίτες έως και πέντε ερωτήματα που θα έχουν σχέση με την κατεύθυνση των Συνταγματικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και θα ζητηθεί το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ των ψηφοφόρων για:
  1. Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό
  2. Την θεσμοθέτηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης
  3. Την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας
  4. Την ιδιωτικοποίηση του νερού
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε συνεντεύξεις που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος λέγοντας στην Real News:
«Εάν επρόκειτο να πάμε σε ένα νέο Σύνταγμα με Συντακτική Βουλή, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει με δημοψήφισμα, ακριβώς για να ερωτηθεί ο λαός» και προσθέτει: «Αντιθέτως δεν προβλέπεται δημοψήφισμα από το Σύνταγμά μας για την αναθεώρησή του…
Η πρότασή μας θα είναι σαρωτική. Θέλουμε ένα νέο Σύνταγμα, που θα αποτελεί δημοκρατική τομή, θα δρομολογεί και θα εξασφαλίζει την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος καταγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Μετά το πρώτο αλαλούμ κυβερνητικών δηλώσεων για το δημοψήφισμα περί συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκίνησε από την Όλγα Γεροβασίλη η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του συνταγματολόγου και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου που έκανε λόγο για «παιχνίδια με τους θεσμούς», τα οποία «όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης».
ΝΔ και Ποτάμι αντέδρασαν στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος παρενέβη για το συγκεκριμένο θέμα σταματώντας κάθε συζήτηση για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Εξάλλου και ο ίδιος από το 2011 είχε αρθρογραφήσει σχετικά τασσόμενος κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, με τη χρήση του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για "θεσμικά επικίνδυνη" διαδικασία.
Όμως ο Γ. Κατρούγκαλος με τις δηλώσεις του και τα συνεχόμενα tweet έθεσε σε νέα βάση την συζήτηση για το δημοψήφισμα επαναφέροντας το θέμα στην επικαιρότητα και αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης: δεν θα αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά θα ζητηθεί η γνώμη του λαού για σημαντικές αλλαγές που θα προωθηθούν μέσω της αναθεώρησης όπως εξάλλου έγινε και στην Ισλανδία.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα θέσει η κυβέρνηση για την Συνταγματική αναθεώρηση και το δημοψήφισμα θα είναι η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό με παράλληλα αύξηση των αρμοδιοτήτων του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών ο στόχος της κυβέρνησης με την εκλογή του ΠτΔ είναι από την μία πλευρά η ενίσχυση του θεσμού χωρίς να υπάρξει αλλαγή του πολιτεύματος και από την άλλη είναι να στριμώξει την ΝΔ στα…σχοινιά του δημοψηφίσματος.
Η ηγεσία της ΝΔ υπό την αρχηγία του Κ. Μητσοτάκη έχει διαφωνήσει με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό την ίδια στιγμή που το στρατόπεδο του Κ. Καραμανλή καλοβλέπει μία τέτοια εξέλιξη.
Ο Κ. Καραμανλής θα έβλεπε με καλό μάτι την προοπτική της μεταπήδησης του στην ΠτΔ μόνο όμως με άμεση εκλογή από τον λαό για να ξεπεράσει τα στεγανά της Bουλής και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων.
Εκτιμάται μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει...βγάλει από το κάδρο των ευθυνών για το Μνημόνιο την κυβέρνηση Καραμανλή εξασφαλίζοντας την ανοχή του καραμανλικού στρατοπέδου στην ΝΔ.
Παράλληλα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εκτιμάται ότι αποτελεί τμήμα μία άτυπης συμφωνίας μεταξύ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των Καραμανλικών προκειμένου να μεταπηδήσει ο πρώην πρωθυπουργός στην ΠτΔ ανοίγοντας ρήγματα στην ΝΔ.
«Ένα πιθανό δημοψήφισμα για την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό θα απελευθέρωνε δυνάμεις από την ΝΔ που διαφωνούν με την αρνητική στάση του Κ. Μητσοτάκη και θα δημιουργούσε πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου τόσο η Ντ. Μπακογιάννη όσο και άλλα στελέχη της ΝΔ έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής του ΠτΔ από τον λαό», αναφέρει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο TheTOC.gr.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα κινηθεί σε άξονες: στον πρώτο θα θέσει τις αλλαγές στις οποίες θα εξασφαλίσει συναίνεση και από τα υπόλοιπα κόμματα όπως είναι η τροποποίηση των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών ή το θέμα των θητειών σε βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης.


Η πλειοψηφία των διατάξεων που θα τεθούν προς αναθεώρηση θα έχουν την σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο TheTOC ότι η πλειοψηφία των διατάξεων που θα τεθούν προς αναθεώρηση θα έχουν την σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να διαφανεί η πρόθεση του πολιτικού συστήματος να αλλάξει τους κανόνες ενισχύοντας την διαφάνεια και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Παράλληλα όμως ο δεύτερος άξονας στον οποίο θα κινηθεί το Μ. Μαξίμου θα είναι να βάλει την σφραγίδα του σε μία σημαντική αλλαγή την οποία θα διεκδικήσει πέραν των όποιων αντιδράσεων υπάρχουν από τα κόμματα.
Η ενίσχυση του ρόλου των δημοψηφισμάτων και η προοπτική να τίθενται στον λαό θέματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση ή την ιδιωτικοποίηση νερού και ενέργειας στοχεύουν να δώσουν το στίγμα της κυβέρνησης στην επερχόμενη αναθεώρηση καθώς αποτελούν ενίσχυση των διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή το αίτημα για ενίσχυση του ρόλου των δημοψηφισμάτων κυριαρχεί στις 15 προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την συνταγματικής αναθεώρηση οι οποίες είναι:
Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το νέο Σύνταγμα δεν τους κατέλαβε εξ απήνης. Το κόμμα έχει προεργασία και οι πρώτες προτάσεις είναι ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.
1. Λαϊκά δημοψηφίσματα και λαϊκή αρνησικυρία: Οι πολίτες με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών θα καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, θα αποπέμπουν νόμους και θα επιβάλουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
2. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 
  • χρήση της βουλευτικής ασυλίας, μόνον για πολιτικές διώξεις.
  • τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν χρόνο παραγραφής. Θα διερευνώνται οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία.
  • σε ποινικές υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη και εμπλέκονται υπουργοί, δεν θα αποστέλλεται ο φάκελος στη Βουλή, ώστε αυτή να αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης, αλλά θα συνεχίζει κανονικά το έργο της και θα απαγγέλλει κατηγορίες.
3. Διαφάνεια στο κράτος: έλεγχος από τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις των αποφάσεων, εγγράφων ή πληροφοριών σχετικές με τη δημόσια διοίκηση.
4. Δικαιοσύνη: εκλογή από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα: προέδρου και αντιπροέδρου ΣτΕ, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο Εκλεκτορικό Σώμα θα συμμετέχουν: Ολομέλεια του αντίστοιχου δικαστηρίου, προεδρεία Δικηγορικών Συλλόγων και των Καθηγητών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δημόσιων ΑΕΙ.
5. Αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων: Το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους. Απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων με υποθήκευση των μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων.
6. Όριο συνολικής βουλευτικής θητείας. Η υπέρβαση του ορίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας.
7. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στη σύνταξη και στην αποζημίωση για συμμετοχή σε Επιτροπές της Βουλής.
8. Βουλή: μετατρέπεται σε νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της κυβέρνησης
  • μείωση της χρήσης διαδικασίας του κατ' επείγοντος.
  • νομοσχέδια από αριθμό βουλευτών, με υποχρεωτική συζήτηση
  • δημοψήφισμα με πρόταση βουλευτών για ψηφισμένο νομοσχέδιο
  • σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών
  • πρόσβαση του βουλευτή σε κάθε κρατικό έγγραφο.
9. Συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης Νερού,  Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.
10. Συνταγματική θωράκιση των άρθρων 16 (ΑΕΙ) και 24 (δάση) του Συντάγματος.
11. Εξαίρεση των δαπανών για υγεία, παιδεία, κατοικία από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
12. Αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης: Διαμορφώνονται τρία επίπεδα διοίκησης: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.
13. Καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων
14. Θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα
15. Καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, με αίτημα του οικείου εκλογικού σώματος

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου