Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδοση ομολογιακού 100 εκατ. από Forthnet

http://s.kathimerini.gr/resources/2016-09/16s1forthnet-thumb-large.jpg
Υπέρ της ανάπτυξης ενός δεύτερου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην Ελλάδα, πέραν εκείνου του ΟΤΕ, τάχθηκε ο επικεφαλής της Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος, προτείνοντας το μοντέλο «ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να εφαρμοστεί και στις τηλεπικοινωνίες.




 Εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο της Forthnet για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το νέο ομολογιακό θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης και ο μέτοχος ή ο επενδυτής, που θα αναλάβει την έκδοση (ή το μεγαλύτερο μέρος της), ουσιαστικά θα αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης.

Παράλληλα, αισιόδοξος εμφανίσθηκε για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης ο επικεφαλής της Πάνος Παπαδόπουλος. Μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι έπειτα από μεγάλο διάστημα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων υπήρξε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων με τις δανείστριες τράπεζες και κάλεσε τους μετόχους της επιχείρησης να συμμετάσχουν εμπράκτως στην έκδοση. «Καθώς το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο είναι υπέρ παλαιών μετόχων, όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν, έμπρακτα πλέον, το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία, και όχι μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι η επιτυχής έκδοση του δανείου θα βελτιώσει τους δείκτες της επιχείρησης. «Με τη συμφωνία αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, «ο τραπεζικός μας δανεισμός, για τον οποίο την τελευταία 7ετία της κρίσης έχουμε καταβάλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τόκους, θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο, βελτιώνοντας σημαντικά τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες της εταιρείας».

Η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς περίπου 330,3 εκατομμυρίων μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά ομολογία, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην έκδοση, η οποία πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή, σε τιμή έκδοσης ομολογίας 0,30, είναι η 19η Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων (record date) για την εν λόγω εταιρική πράξη είναι η Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 έως και την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016. Η περίοδος διαπραγμάτευσης των περίπου 110 εκατομμυρίων δικαιωμάτων προτίμησης στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίζεται από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 έως και τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016.

Το μέλλον της Forthnet παραμένει ακόμη άδηλο, καθώς κανένας μέτοχος δεν έχει εκφράσει προθέσεις σχετικά με τη νέα έκδοση. Η Wind Hellas, παρόλο που εκφράστηκε υπέρ της εξαγοράς της Forthnet, εμφανίζεται λιγότερο ένθερμη για το σχέδιο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο και οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας, όπως η Τυνησιακή Tunisie Telekom και η Μassar Investments από το Ντουμπάι, κρατούν κλειστά χαρτιά. Οι δύο νέοι μέτοχοι είναι κάτοχοι του 45% των μετοχών της Forthnet και έχουν τον πιο αποφασιστικό λόγο, δεδομένου Wind και Vodafone που συνεργάζονται μαζί στη συγκεκριμένη εξαγορά κατέχουν το 40% των μετοχών.

Στο μεταξύ, υπέρ της ανάπτυξης ενός δεύτερου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην Ελλάδα, πέραν εκείνου του ΟΤΕ, τάχθηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε τη συνεργασία της Forthnet με την κινεζική ZTE για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών. Σημείωσε ότι η Ελλάδα υστερεί στα δίκτυα νέα γενιάς και ότι υπάρχει ανάγκη λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ. «Υποστηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά, «την προώθηση μοντέλων λειτουργίας αποκλειστικής χονδρικής πρόσβασης (wholesale-only models) όπου η επιχείρηση που διαχειρίζεται την υποδομή δικτύου δεν θα παρέχει λιανικές υπηρεσίες. Εφαρμογή ανάλογου μοντέλου είδαμε στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δημιουργία των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Αντίστοιχες δομικές λύσεις πρέπει να εφαρμοστούν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να ενισχυθούν η διαφάνεια, η σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο επενδυτικό περιβάλλον και ο ανταγωνισμός».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου