Όπως επισημαίνει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ένα πρώτο τεστ στις αγορές το 2017 και σχεδιάζει πλήρη επιστροφή το 2018. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτό εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους, την βελτίωση της ανάπτυξης και την θετική αξιολόγηση της ΕΚΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που θα ενεργοποιήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE στις αρχές του 2017.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ανάπτυξη το 2016 θα κινηθεί στο 0,2%-0,4% του ΑΕΠ, μετά και τα έσοδα από τον τουρισμό καθώς και τα φορολογικά έσοδα τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Όπως υπογραμμίζει η Citi, αν και όντως η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν λιγότερο αρνητική από ότι το 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και η πολιτική αναταραχή ήταν στα ύψη, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 παρέμεινε αρνητική σε ετήσιους όρους στο -1%, αν και ήταν ελαφρώς θετική στο β’ τρίμηνο (+0,2%).
Για να σημειωθεί λοιπόν το 2016 ανάπτυξη έστω και 0,2%, το ΑΕΠ θα πρέπει να αναπτυχτεί κατά 0,8% ετησίως και στα δύο τρίμηνα του β’ εξαμήνου κάτι το οποίο είναι πολύ έως πάρα πολύ απίθανο, εξηγεί η Citi αναλύοντας τις εκτιμήσεις του Τσίπρα. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2016, εξαιτίας κυρίως της ανοδικής αναθεώρησης το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα προειδοποιεί ότι ο τουριστικός κλάδος δεν αναμένεται να δώσει την ίδια ώθηση στην ανάπτυξη όπως εκείνη που δόθηκε το 2013-2015 και τα πιο αδύναμα έσοδα από τον τουρισμό είναι ένας από τους λόγους που κάνουν την Citi να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη τόσο το β’ εξάμηνο του 2016 όσο και το 2017.
financialbox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου