Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

N.Y. TIMES: Ο Έλληνας ηγέτης εν μέσω διαδηλώσεων, υπόσχεται «φως στο τούνελ»

http://allanea.gr/wp-content/uploads/2016/09/tsipras1609113.jpg
Στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι αφιερωμένο ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ιστοσελίδας των N.Y. Times, το οποίο αναφέρει:




Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο υποσχέθηκε εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και προανήγγειλε ένα «σημείο καμπής» για την οικονομία της Ελλάδας, λέγοντας ότι η ανακούφιση είναι στον ορίζοντα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά της λιτότητας.
Σε ομιλία του στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης , μια εκδήλωση όπου Έλληνες πρωθυπουργοί παραδοσιακά περιγράφουν τις οικονομικές πολιτικές για το επόμενο έτος, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την εκπόνηση ενός πενταετούς προγράμματος για «μια νέα Ελλάδα».
«Μετά από το ναδίρ των επτά ετών ύφεσης, έχουμε θετικά σημάδια ανάπτυξης», είπε, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη είχε αυξηθεί 0,2 τοις εκατό κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ότι «όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν θετική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις υποσχέσεις για να ελαφρύνει το φορτίο στους κουρασμένους από τα μέτρα λιτότητας,Έλληνες,  ο κ. Τσίπρας είπε ότι € 246 εκατομμύρια, ή περίπου 276 εκατ $, από την πρόσφατη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε προς «τις ανάγκες του κράτους πρόνοιας».
Είπε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν χιλιάδες περισσότερα δωρεάν γεύματα στα σχολεία και τις τάξεις του νηπιαγωγείου, καθώς και για την πρόσληψη 10.000 νέων γιατρών και νοσηλευτών στα κρατικά νοσοκομεία. Ανέφερε επίσης ότι θα διαθέσει τμήμα των εσόδων σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον επαναπατρισμό των επαγγελματιών οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να μειώσει τους φόρους σε δύο χρόνια. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», είπε. «Είναι ορατό».
Νωρίτερα το Σάββατο, περίπου 15.000 διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη κατά της συνέχισης των προγραμμάτων λιτότητας, ενώ υπήρχαν αντιμέτωποι 5.000 αστυνομικοί.
Πολλοί διαδήλωσαν με μαύρα μπαλόνια και πανό με συνθήματα όπως «έξω η ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφερόμενοι στους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν παράσχει στην Ελλάδα τρία προγράμματα διάσωσης με περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία έξι χρόνια. Τα προγράμματα διάσωσης υλοποιήθηκαν με αντάλλαγμα την αύξηση φόρων, τις περικοπές συντάξεων και άλλων μέτρων που έχουν πλήξει την οικονομία και άφησαν άνεργο έναν στους τέσσερις Έλληνες.
Η ομιλία του κ Τσίπρα δεν μεταδόθηκε από τα ιδιωτικά ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, γιατί οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απεργία διαμαρτυρίας για τις περικοπές και τη μείωση της ασφάλισης.
Οι συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπως επίσης οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή. Ανάλογες διαδηλώσεις αναμένονται όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να ελέγξουν την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων.
Ο κ. Τσίπρας εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 υποσχόμενος τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας. Αυτό έχει αντιστραφεί το καλοκαίρι του ίδιου έτους, όταν και υπέγραψε τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα νέο γύρο περικοπών στον προϋπολογισμό και λιτότητα.
Η κυβέρνηση ελπίζει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 175% της εθνικής παραγωγής. Ωστόσο, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να προσφέρουν σημαντικές παραχωρήσεις, φοβούμενοι μια σπασμωδική κίνηση από τους ψηφοφόρους τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εντάχθηκε στα πρώτα δύο πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα, επέμεινε στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ώστε αυτό να καταστεί πιο βιώσιμο πριν υπογράφει το τρίτο πρόγραμμα.


tsiprastimes160911

πηγή: nytimes.com
      allanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου