Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – Λουκέτο αύριο σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2016/10/anergia22-600x400.jpg
Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Αυστραλίας, άμεσα συνυφασμένη με την οικονομία της χώρας 91 χρόνια τώρα, αλλά και με τους μετανάστες της Μελβούρνης, θα γυρίσει αύριο, γύρω στις 10 το πρωί, τους διακόπτες της μονάδας παραγωγής της στο… «Off».




Το τελευταίο αυτοκίνητο που θα παράγει το εργοστάσιο της Ford στο Broadmeadows της Μελβούρνης, είναι μοντέλου Falcon XR6, ένα αυτοκίνητο που απ” εδώ όπως και μπρος, όπως και το μοντέλο Territory, θα κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη από εργατικά χέρια που θα πληρώνονται $6 την ώρα.
Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής του εργοστασίου της Ford στη Μελβούρνη έγινε τον Μάιο του 2013 και από τότε έως σήμερα στο εργοστάσιο απέμεινε το 50% των εργαζομένων. Αύριο κάποιοι θα βγουν στη σύνταξη ενώ οι περισσότεροι θα μπουν στην ουρά των ανέργων της χώρας. Μεγάλο ποσοστό αυτών εργάζονταν δεκαετίες στη Ford.
Μαζί με το εργοστάσιο της Ford στο Broadmeadows κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας. Κλείνει και ένα τεράστιο κεφάλαιο της βιοποριστικής σχέσης που αναπτύχθηκε μεταξύ χιλιάδων μεταναστών και της Ford.
Είναι γνωστό ότι σε όποια ελληνική οικογένεια της Μελβούρνης και αν βρεθείς είναι αδύνατο να μην υπάρχει κάποιος στενός ή λιγότερο στενός συγγενής ή φίλος που να μην είχε περάσει από το εργοστάσιο αυτό.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν τις πάλαι πότε οικονομικά εύρωστες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας στη σημερινή κατάσταση, είναι τα φτηνά εργατικά χέρια στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και η συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Αυστραλίας-Ταϊλάνδης που υπογράφηκε το 2005.
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ενώ ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου στη Ford ή σε κάποια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία της Αυστραλίας, κυμαινόταν τα τελευταία χρόνια στα $69.000 τον χρόνο, στην Ταϊλάνδη ο αντίστοιχος μισθός δεν ξεπερνά τις $12.500 ετησίως. Από το 2005 έως σήμερα και μετά την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές από την Ταϊλάνδη, ο αριθμός των αυτοκινήτων που εισήχθησαν στην Αυστραλία από την Ταϊλάνδη, είτε επρόκειτο για αυτοκίνητα της Nissan, Holden, Toyota, Honda, Mazda έφτασε τα 1.877,466, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός εξαγωγών αυτοκινήτων από την Αυστραλία προς την Ταϊλάνδη δεν ξεπέρασε τα 100.  Και επειδή τα «ψηλά γράμματα» της συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου είναι εκείνα που κάνουν την διαφορά, θα πρέπει να πούμε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν κατάφερε, στο μέτρο που μπορούσε, να θωρακίσει ούτε την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, ούτε τους 50.000 εργαζομένους της.

Ενώ η Ταϊλάνδη χρεώνει σε όσους οδηγούν εισαγόμενα αυτοκίνητα υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας, στην Αυστραλία δεν υπήρξε κανένα τέτοιο ή παρόμοιο μέτρο ελέγχου της αγοράς προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. 
Η Αυστραλία παραμένει η μόνη χώρα παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο που δεν θέσπισε μέτρα για να προστατέψει την εγχώρια παραγωγή της από τις ανταγωνιστικές εισαγωγές. Έτσι ενώ οι θέσεις εργασίας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Αυστραλίας «πέταγαν» στην Ταϊλάνδη, τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν εκεί -και ήταν πολλά- αποβιβάζονταν στα αυστραλιανά λιμάνια.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σήμερα η Ταϊλάνδη βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των εισαγόμενων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αυστραλίας.
H Detroit Asia-Pasific έχει ανοίξει μέχρι τώρα δύο εργοστάσια στην Ταϊλάνδη τα οποία κατασκευάζουν 500.000 οχήματα τον χρόνο, απασχολούν πάνω από 6.000 εργαζομένους και εξάγουν τα αυτοκίνητα της Ford σε πάνω από 130 χώρες.  Λίγο αργότερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ακολούθησαν στην Ταϊλάνδη και οι μικρότερες αυστραλιανές εταιρίες που κατασκεύαζαν τον εξοπλισμό των αυτοκινήτων. Εκείνο που έμεινε στην Αυστραλία είναι η τεχνογνωσία και τα τμήματα έρευνας των αυτοκινητοβιομηχανιών, τμήματα τα οποία απασχολούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού τους.
Κάτι είναι και αυτό θα σκεφτούν οι πολλοί. Αύριο οκτώ εργαζόμενοι της Ford θα κερδίσουν με κλήρο από ένα Ford Falcon o καθένας, αρκετοί θα φύγουν με $100.000 αποζημίωση στην τσέπη, αλλά το 70% εξ αυτών δηλώνει ότι δεν έχει βρει ακόμα δουλειά. Δεν είναι, όμως, οι μοναδικοί που θα χάσουν τη δουλειά τους.
 Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν λόγω του κλεισίματος της Ford υπολογίζονται σε χιλιάδες και οι περισσότεροι ζουν στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης όπου ο ένας στους τέσσερις ενήλικους είναι ήδη άνεργος. Αύριο ξημερώνει μία νέα δύσκολη μέρα για χιλιάδες συμπολίτες μας. Και η Ford είναι η πρώτη από τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας που βάζει λουκέτο.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου