Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων προκαλεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αντικείμενο σφοδρής κριτικής έγιναν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο «θεσμικό τρόμο».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει τον εμφύλιο στις τάξεις των Δικαστικών, ενόψει και της συνεδρίασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, υποσχέθηκε μικρές αυξήσεις στην ηγεσία του δικαστικού σώματος και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές στο μισθολόγιο τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η σχετική δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου: «Με προβληματίζει γιατί δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις ότι διασφαλίσαμε στην συνάντηση ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς μας διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή».
«Η Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Φωτογραφία από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας
ΝΔ: «Εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή»
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.
Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της
ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη
συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως
συναλλαγή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ
Mαξίμου: Η ΝΔ προσβάλλει τη Δικαιοσύνη
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.«Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Και τονίζεται:
«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου.
Υ.Γ. Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012.»
«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την κυβέρνηση και την
εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του
δικαστικού κόσμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του
πρωθυπουργού.
Μύδροι Βενιζέλου για «θεσμικό τρόμο»
Δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές Ενώσεις, σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την σημερινή συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό. «Δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν συνδικαλιστικές ενώσεις», είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η στάση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης «με προβληματίζει γιατί δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις ότι διασφαλίσαμε στην συνάντηση ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς μας διότι είναι σαν να γίνεται συναλλαγή. Έπρεπε να είναι οι ενώσεις για τα μισθολογικά των δικαστών στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Για τις αποδοχές των δικαστών αποφαίνεται η δικαιοσύνη και αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο»».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΤΕ κύριου Σακελλαρίου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την κοινωνία. «Αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε. Όλα αυτά αποτελούν θεσμικό πρόβλημα και μάλιστα πρόβλημα Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
Θ. Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ): Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα
«Τελικά ο κ. Πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων «φέρεται» να έγινε για το Ειδικό Μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης.Η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του κ. Πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα μόνο πανικό προδίδουν. Η κατάρρευση της Κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα Δικαιοσύνης.
«Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και
περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς» σχολιάζει στην
ανακοίνωσή του το Ποτάμι
Ποτάμι: Τριτοκοσμικό καθεστώς
«Ο κ. Τσίπρας αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.«Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι "καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας", λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο "οι δικαστές μου". Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου