Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Πως η κοινωνία διαλύθηκε στα "σκοτεινα χρόνια" των Μνημονίων

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_123556/oosaenas-stous-treis-ellines-brisketai-sta-oria-tis-ftwxeias_3.w_l.jpg
Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ για την φτώχεια στην Ελλάδα. Συνθλίβονται νέοι και παιδιά λέει και έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.




Απανωτές εκθέσεις αποκαλύπτουν την διολίσθηση στην απόλυτη φτώχεια του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 35,2% των Ελλήνων, δηλαδή περίπου 1 στους 3. Ο αριθμός μάλιστα εκείνων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού.
Το συγκεκριμένο ποσοστό στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη  φτάνει μόλις το 10%.
Ενώ σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα  δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο, ο δείκτης της φτώχειας  αυξάνει ταχύτατα ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών.  Οι μακροχρόνια άνεργοι συνθλίβονται καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια του κράτους διοχετεύονται στις συντάξεις με αποτέλεσμα για τους άνω των 65 ο δείκτης φτώχειας να μειώνεται!    

Αύξηση ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και πάγωμα επιδοματικής πολιτικής

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ακόμη πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2010 και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%, με τα εισοδήματα να μειώνονται 12% κατά μέσο όρο μεταξύ 2010 και 2014.
Η επίμονη μακροχρόνια ανεργία και αργή αύξηση των μισθών εμπόδισε την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων νοικοκυριών σε πολλές χώρες, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ όπως σημειώνεται τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη από ό,τι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Επίσης, υπογραμμίζεται πως αν και η φορολογική βάση διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η επιδοματική πολιτική προς άνεργους και οικογένειες «πάγωσε».

Σε τραγική μοίρα νέοι & παιδιά- Καλυτέρεψαν  τα πράγματα για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών  

 Εξίσου αποκαλυπτική για την φτώχεια στην Ελλάδα είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο, μειώνεται ο σχετικός δείκτης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και αυξάνει ταχύτατα για τους υπόλοιπους, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά κάτω των 17 ετών.
Η φτώχεια για νέους και μεσήλικες έχει αυξηθεί πάνω από  4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η φτώχεια των ηλικιωμένων –μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που πραγματοποιεί το κράτος- έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα.
  Η έκθεση που συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να προτείνει τρόπους χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανέφερε πως , «οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, μειώνουν τη φτώχεια στις τάξεις των ηλικιωμένων, δεν έχουν όμως αντίστοιχη επίπτωση και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες».
 Κι αυτό γιατί τα διαθέσιμα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού διοχετεύονται στις συντάξεις και οι πόροι που απομένουν  για επιδόματα προς τις νεώτερες γενιές είναι ελάχιστα .
Για τους  800.000 μακροχρόνια ανέργους δαπανώνται λιγότερα από 22 εκατ. ευρώ το χρόνο την ώρα που η κρατική συμμετοχή για την καταβολή των συντάξεων φτάνει στο 9% του ΑΕΠ ή περίπου στα 15 δις. ευρώ!

Οι άνεργοι έχουν απολέσει το 40% του μέσου εισοδήματος όταν στους συνταξιούχους το ποσοστό περιορίζεται στο 26% 

Η παιδική φτώχεια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ήδη το ελληνικό ποσοστό είναι μεταξύ των τριών υψηλότερων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα άτομα ηλικίας έως 17 ετών, η φτώχεια έχει αυξηθεί από το 23% το 2008, στο 26,6% το 2015 ενώ στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, από το 18,7% το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 22,5%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση έπληξε όλες τις ηλικιακές ομάδες μειώνοντας το εισόδημά τους. Δεν χτυπήθηκαν όμως όλοι το ίδιο: Το διαθέσιμο κατά κεφαλή εισόδημα έχει μειωθεί στην Ελλάδα περίπου κατά 36% κατά τη διάρκεια των μνημονίων έχει περιοριστεί από τις 12.000 ευρώ το 2010, κοντά στις 7.500 ευρώ το 2015.

Οι κοινωνικές ομάδες που  υπέστησαν το μεγαλύτερο «κούρεμα» εισοδήματος από τον εθνικό μέσο όρο 


Οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά. Οικογένεια με δύο παιδιά έχει χάσει περίπου το 38,5% του εισοδήματός της ενώ στους πολύτεκνους οι απώλειες φτάνουν στο 44%. Αντίθετα, στα ζευγάρια ηλικιωμένων (και οι δύο άνω των 65) η μείωση εισοδήματος περιορίζεται στο 25%
Οι άνεργοι έχουν απολέσει το 40% του μέσου εισοδήματος όταν στους συνταξιούχους το ποσοστό περιορίζεται στο 26%


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου