Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Καρτέλ στο γάλα, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

http://www.rthess.gr/photos/13709467711104967285.jpg
Καταγγελίες ότι δεν γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι στο γάλα από το κράτος από τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Καρυπίδη.  


Μιλώντας στο ΡΘ υποστήριξε ότι όλες οι γαλακτοβιομηχανίες στο Κιλκίς έριξαν τις τιμές παραγωγού το ίδιο διάστημα και για τον ίδιο λόγο. Οι γαλακτοβιομηχανίες επικαλούνται υποβάθμιση της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, σημείωσε ο κ. Καρυπίδης.
Σήμερα οι κτηνοτρόφοι του νομού έχουν συνάντηση, στην οποία θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ζητούν από τον κρατικό μηχανισμό να ελέγξει το γάλα τους, για να διαπιστωθεί οι ποιότητά του. Όπως είπε ο κ. Καρυπίδης δεν γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος του γάλακτος από κρατικό φορέα παρά μόνο από τα εργαστήρια των γαλακτοβιομηχανιών.
"Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) δεν έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια ελέγχους στις γαλακτοβιομηχανίες. Η ποιότητά μας είναι καλή σίγουρα" δήλωσε ο κ.Καρυπίδης. "Εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε δει τον οργανισμό να γυρνάει πίσω από τη γαλακτοβιομηχανία ή να έρχεται στο στάβλο και να παίρνει το δείγμα" πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Καρυπίδη ο λόγος που οι γαλακτοβιομηχανίες γυρνούν την πλάτη στους Έλληνες κτηνοτρόφους κρύβεται πίσω από τις εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από την Βουλγαρία και την Ιταλία.
«Κανείς δεν ελέγχει αν το εισαγόμενο γάλα μπαίνει στην φέτα», σημείωσε ο κ. Καρυπίδης.Τα στοιχεία πάντως που παρέθεσε προκαλούν προβληματισμό.
Από Έλληνες παραγωγούς παράγονται 610.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος και άλλοι 141.000 τόνοι γίδινου.
Από την παραπάνω ποσότητα μπορούν να παραχθούν μέχρι 130.000 τόνοι φέτας, όταν η ζήτηση μόνον για την Ευρώπη ανέρχεται σε 500.000 τόνους.
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Μετά από σύσκεψη στο Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα όταν θα έρθει στην Θεσσαλονίκη.
Δίνουν διορία για το ραντεβού μέχρι το τέλος Ιουνίου, διαφορετικά προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Στα πλάνα τους και το κλείσιμο δρόμων.

Ακούστε τα ηχητικά αποσπάσματα:
Karipidiskartelgalaktos.mp3
Karipidiskanenaselegxosgalaktosapokratikoforea.mp3

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου